ELEANOR & PARK

Izjemno rada berem mladinske romane. Morda so mi zdaj še ljubši kot pred desetimi leti, ko bi mi glede na EMŠO tudi zares ‘pripadali’. 
 
Eleanor in Park sta me s svojim plašnim približevanjem spomnila na pomembne zaljubljene začetke, ki jih ne gre podcenjevati. Res je, da so najstniške ljubezni na videz drobne, frfotave in občasno tudi naivne, niso pa tako zelene, kot si odrasli pogosto mislimo. Veličina lahko vzklije le iz tistih mnogih doživetih mladostnih prepadov, v katere zaidemo, ko se pustimo voditi drugim, le sebi ne.

Glavna tema romana Eleanor & Park je ljubezenska. Eleanor je nova na šoli. K temu spada velika vsakodnevna zadrega o vsem mogočem: kam sesti na avtobusu, kam v učilnici, koga povprašati po imenu, kako se sploh začeti družiti z neznanci? Če si ekstra in ne intro(vertiran), je to izziv, sicer pa svetovna kriza. Eleanor je tudi naravna rdečelaska, za punco (pre)visoka, oblači se v moška oblačila in ima vse možnosti, da postane tarča posmeha drugih kul tipov in (predvsem) žensk. A ob vsej najstniški bedi se ji zgodi še nekaj zelo dragocenega – zgodi se ji Park! Park je fantič, ki si oči podčrtuje s črtalom in ga foter kaznuje, ker je mejkap za punce. Park ima poševne oči. A ima tudi srečo, da odrašča v družini, ki je Eleanor nima. Sta kot dan in noč, toda življenje take ptiče zmeraj vsaj za nekaj dni ali mesecev (morda let?), nikoli pa za življenje, združi v eno jato. Njuna ljubezenska zgodba je nežna, iskrena, polna dvomov in prijateljstva. Med Eleanor in Parka se vrinejo kasete s pomenljivo glasbo in stripi superjunakov – to so vezni členi njunega odnosa. Žal so tu tudi glasni rušilci njune dvojine – zaščitniška mama, nasilni očim, kruti vrstniki in naposled kilometri na zemljevidu.

To je zgodba o tem, kako dva iskalca postaneta najditelja, kako se daljina spremeni v bližino, in čeprav se poti morajo raziti, ne gre obžalovati, da si v življenje spustil ljubezen. Ta ni zelena, temveč je še kako modra sila.

Rainbow Rowell: ELEANOR & PARK (Mladinska knjiga, 2014, 396 str., prevedel Boštjan Gorenc)

KOMENTARJI

  1. Tudi jaz berem najraje mladinske. Zgleda, da imajo nekaj v sebi, da nas odrasle privlečejo nase 😉

  2. […] Čudo (R. J. Palacio) | Elvis Riboldi (B. Bidari) | V napačni zgodbi (C. Sokolov) | Eleanor & Park (R. […]

Dodaj odgovor