MOJA BABICA in MOJ DEDEK

Pravijo, da starši otroke vzgajamo, stari starši pa jih razvajajo. Želim si, da bi glagol ‘razvajati’ razumeli čim bolj nematerialno – podobno temu, kar prikazujeta dve najnovejši slikanici založbe Morfemplus, Moja babica in Moj dedek. Knjigi je z neverjetnimi podobami opremila slovenska ilustratorka Polona Lovšin. Pokukajmo v svet močnih barv in dejanj.

Moji spomini na babice in dedke so jasni – pri eni več pravil, pri drugi več svobode. Pri eni večerno gledanje nemških kriminalk in babičin (bolj sebi kot meni): “Saj je samo film, ne skrbi.” Pri drugi babici preobuvanje v visoke pete, pri enem dedku branje imen iz pratike (Genovefa, kako udarno ime!), pri drugem zafrkantski: “Boš toplo mleko?”, ki sem ga brez izjeme zavrnila. To so krasni spomini, prelepi odnosi. Veliko želje po druženju smo imeli vsi skupaj. A je minilo …
Samo poglej te barve!
V obeh slikanicah Helene Kraljič nastopa ista deklica. V eni se druži z babico, v drugi z dedkom. Slikanici imata podoben začetek:

“To je moj/-a dedek/babica. Že dolgo je na tem svetu. Skupaj sva se igrala/-i že takrat, ko sem bila še dojenček.”

Tisto, kar v slikanici poleg izjemnih ilustracij Polone Lovšin (poglejte linije telesa, izraze na obrazih, drevesa, veter, ptice!) opazim kot zelo sporočilno, je, da se babica in dedek z vnukinjo družita sproščeno tako na telesni ravni (nežen poljub pred spanjem, bežni dotiki, objemi) kot miselni (pridružita se njeni igri, vključita pa jo tudi v svoja vsakdanja opravila).

Zadržujejo se v naravi, priredijo piknik, berejo knjige, dobro jejo in se veselijo. Seveda ni odnos stari starš-vnuk zmeraj tako idiličen, a slikanica je osredotočena na pozitivno plat medgeneracijskega srečanja. Z malo besedila učinkovito pokaže, da se odnos spreminja, vloge se čez čas zamenjajo – nekoč je deklici babica pomagala obleči jopo, nekoč je deklici dedek pomagal naribati jabolko. Prišel bo čas, in minil bo kot blisk, ko bosta babica in dedek manj spretna, potrebna pomoči … Takrat bo deklica, morda že pravo dekle ali ženska, pomagala njima.

Slikanici je mogoče naročiti v spletni knjigarni založbe Morfemplus. Ni nujno, da ju beremo le otroku, podarimo ju lahko tudi babici in dedku v znak hvaležnosti za pomoč, družbo in tkanje nepozabnih spominov, ki nastajajo ob stiku mladega in starega.

Helena Kraljič: Moja babica in Moj dedek (Morfemplus, 2017, 20 str., ilustrirala Polona Lovšin, 21,90 EUR)

Recenzija slikanic je nastala v sodelovanju z založbo Morfemplus in v celoti predstavlja moj bralni okus.

Dodaj odgovor