SOSED POD STROPOM

 Veste, slovenski otroci zanimanje za branje bojda izgubijo, ko postanejo samostojni bralci in jim starši nehajo brati. Takrat tudi v šoli začnejo dobivati več z branjem povezanih nalog, recimo jim obvezno oziroma domače branje. Knjige mnogim začnejo smrdeti in tako Slovenci za vselej po krivem izgubimo marsikaterega bralca. Kakovostne mladinske literature nam ne manjka, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi še bolj načrtno izpostavljali najboljših in najprimernejših knjig za to občutljivo bralno publiko, osnovnošolce. 
S čim torej prepriča nova zbirka Petra Svetine, Sosed po stropom, ki jo je izdala založba KUD Sodobnost International?
 

V zbirki je 20 zgodb, ki jih je napisal eden najbolj priljubljenih mladinskih piscev pri nas, Peter Svetina. Je tudi zadnji prejemnik večernice (Kako zorijo ježevci, 2015) in z razburkano domišljijo obdarjen avtor. Pravi, da njegove zgodbe nastajajo po resničnih prigodah in ljudeh, a v Sosedu pod stropom boste opazili, da ne gre le za stvarno posnemanje videnega, temveč za obilo fantazijskih predelav, pretiravanja, besednih iger, humorja in čudaškosti, ki jo svojim likom v zgodbah dodeli avtor. Njegovi liki nosijo zabavna imena (Tadej Tubovšek, ki igra tubo, Ajda Piščavničar, ki igra flavto), določajo pa jih tudi telesne in značajske posebnosti. Te nas presenetijo in nasmejejo, še zabavnejše in začudenje zbujajoče pa so njihove, pogosto zaljubljene, dogodovščine. Tu je babica, ki je dedku zlezla v srce, tam je gospod Antonelo iz ozke ulice, ki osvaja Frenčesko, pa debela pekovka, ki zleze v krof, in možicelj iz kave, ki terja sladkor gospoda Kravosa.

Ilustracije Petra Škerla
Svetina v Sosedu pod stropom naniza obilo neverjetnega, na kar se mora odrasli bralec postopoma privaditi, saj je mnogim del domišljije že zdavnaj odmrl pod prisilnim in/ali zasilnim pritiskom vsakdana, otroci pa silno fantazijo še imajo in jo iz knjig tudi srkajo povsem drugače!

Knjigo je ilustriral Peter Škerl – gotovo se spomnite njegovih zelenih Močvirnikov? V Sosedu pod stropom, lično organizirani zbirki z igrivo razporeditvijo besed in slik, je barv več, ilustracije pa prepričljivo kažejo posebnosti likov.

Idealni bralec te nove slovenske knjige je osnovnošolec na razredni stopnji – samostojni bralec, ki si pred spanjem želi odpuljeno urico branja. Idealna bralca sta tudi mama in ata, ki ju otrok ob knjigi še spusti blizu – tako se lahko kratke zgodbe Petra Svetine berejo po delih; eno ata, eno mama, eno podmladek in tako naprej. Čar takih zbirk je, da jih lahko beremo, ko za branje nimamo veliko časa ali dovolj zbranosti, pa tudi kadar so otrokove bralne spretnosti še v povojih in potrebuje več vaje, ki lažje steče prav ob takem besedilu, kot je Sosed pod stropom.

Zbirko lahko naročite na spletni strani založbe KUD Sodobnost International. Prepričal vas bo tudi video vpogled v knjigo, ki si ga oglejte tukaj.

Peter Svetina: SOSED POD STROPOM (KUD Sodobnost International, 2016, 97 str., ilustriral Peter Škerl, 19,90 EUR)

Recenzija je nastala v sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International in v celoti predstavlja moj pogled na zbirko.

KOMENTARJI

  1. […] b) Knjige so skrbno izbrane, kakovostne tako po vsebini kot oblikovni podobi. V letošnjem naboru za najmlajše med drugimi prepoznam slikanico Ferdo, veliki ptič Andreje Peklar (pohvaljena je na blogu Pri Sofiji), v čtivu za starejše pa odličnega Petra Svetino z zbirko Sosed pod stropom (o njej sem več napisala tukaj). […]

Dodaj odgovor