TELO

 Večino otrok začne telo, lastno in tuje, zanimati že zelo zgodaj. Ko spregovorijo, radovednost pogosto usmerijo prav v neskončna vprašanja o telesu: kaj imaš to, zakaj imaš to, ima ati/mami tudi to, kje imam jaz to? Zdi se, da slikanice o telesu otrok na domači knjižni polici sploh ne potrebuje, ko pa si lahko močne dlačice vsak dan ogleda na očetovi ali dedkovi roki, mimogrede prešteje svoje prste in slej ali prej vidi, da punce lulajo drugače kot fantje. Ampak srce, prebavni trakt in ledvice mu težje pokažemo, drži?

Ko sem si na lanskem knjižnem sejmu slučajno ogledala slikanico Telo, sem pomislila, da bi sinova zbirka, v kateri prevladujejo pravljice, bila še boljša z bolj poljudnim čtivom. Poleg tega je ta knjiga polna zavihkov, kar pomeni nekaj minut sinove boljše osredotočenosti in samostojnega druženja s knjigo. Naročila sem jo enemu od dedkov Mrazov (jap, več jih je – niste vedeli?) in darilo se je izkazalo za dobro idejo.

O kakovosti slikanice Telo se prepričajte ob ogledu fotografij (kliknite nanje, da se povečajo), jaz pa dodajam še tri pozitivne reči, ki jih opazim v tej knjigi:

1. Trši papir pomeni daljšo obstojnost knjige.

2. Zavihki – mlajši otroci jih obožujejo in pod njimi so res zanimive in zabavne reči. Tudi strašljive – sin si ilustracijo z mišicami na telesu ogleduje zelo previdno.

3. Tema je ravno prav podrobno obdelana za predšolskega otroka (z mlajšim si ogledujemo ilustracije, starejšemu prebiramo besedilo), ki v slikanici izve, kaj se zgodi, ko nas na bazenu zebe, kam iz ust potuje najljubši piškot, kje se skriva nov dojenček, ki kmalu prihaja v družino, kakšne so bistvene telesne razlike med spoloma, iz česa je sestavljeno uho (in kje je tisti nesrečni bobnič, ki našemu otroku tako rad poči?!) ter drugo …

Heike Herrmann: TELO (Učila International, d. o. o., 2013, 24 str., prevedla Branka Fišer)
Opomba: Slikanic o telesu je na slovenskem knjižnem trgu veliko. Ponudbe nisem pregledala in primerjala. Če vi priporočate kakšno drugo knjigo o tej temi, le na dan z besedo, prosim!

Dodaj odgovor