PRVIČ

“In ti, si že? Kdaj, s kom? Kje, kako je bilo?” Se še spomniš, kako pomembna in pogosta so ta vprašanja med najstniki? Te potem na faksu o seksu še kdo kaj vpraša? Redkeje. A o njem vsakodnevno klepetaš na kavi s sodelavko? Ne, še na kavo ne greš več vsak dan. Ali na kratko: seks je velika zadeva predvsem takrat, ko z njim še nič nimaš.

Zdi se, da se spolnost s starostjo posameznika vse bolj umika v zasebnost, kar je pomirjujoče dejstvo, s katerim je dobro seznaniti tudi najstnike, ki se jim pogosto mudi znebiti se grozne oznake ‘nedolžen’. Če se takrat izkušenost v spolnosti zdi velepomembna stvar, pa odrasli vemo, da se po opevanem prvič zadrege vsaj malo umirijo in seks ni več tekma.

Ena od sodelujočih v dijaškem bralnem klubu, ki ga vodim, je ob klepetu o knjigi Prvič posrečeno dejala (parafraziram): “Pa saj mi sploh ne seksamo toliko, kot si mislite vi, odrasli.” Ne vem, kaj točno se skriva za tem ‘toliko’, verjamem pa da v družbi, kjer se na prvi pogled res zdi, da tamladim po glavi hodijo le razgaljenost, zabava in spolnost, tako kot v vsaki generaciji, obstaja del tistih, ki a) glasno govorijo o seksu, a ga v resnici ne živijo, nekaj onih, ki b) noro zardijo, ko kdo omeni spolnost, in delček tistih, ki c) dejansko seksajo.

Zbirka Prvič nagovarja vse tri omenjene skupine mladih. V njej je več kratkih zgodb tujih (Patrick Ness je najbolj znano ime med njimi) in slovenskih avtorjev (Goran Vojnović in Suzana Tratnik), ki prve izkušnje v spolnosti obdelajo zelo široko, tudi socialno in kulturno gledano so raznolike (na primer deklica, ki zaradi revščine vstopi v svet prostitucije, pa mladoporočenka iz Indije, v katere nedotaknjenost podvomi vsa moževa družina in jo kaznuje).

Dve temi sta po mojem mnenju še posebej dobro predstavljeni, to sta homoseksualnost med mladimi in medvrstniški pritiski. Homoseksualnost fantov in deklet je tema dveh zgodb (Ness in Tratnik), ki odlično prikažeta resno stisko, sram in zmedo posameznika, ki začuti privlačnost do istega spola. Zgodbi nakažeta odziv vrstnikov in staršev, ki imajo na mladega človeka, ki šele raziskuje svojo identiteto, izjemen vpliv.

Še kako pomembno in aktualno je tudi medvrstniško primerjanje najstniških dosežkov v spolnosti – Vojnović v kratki zgodbi opiše srednješolca, ki si zelo želi spolnih odnosov s svojo deklico. Povsem mogoče je, da se bodo ti kmalu zares zgodili, in to iz ljubezni, a fant podleže pritiskom kolegov in se v neki pijani noči širokousti, da je že seksal, kaj seksal – celo s študentko mu je uspelo! Fantje so navdušeni, a lahko si mislite, kaj bo na to, sicer laž, porekla njegova punca.

Zbirka Prvič namigne, da sta pogleda deklic in fantov na spolnost v najstništvu nasprotna – fantje večinoma hlepijo po spolnosti zaradi telesnosti same, deklice v prvič iščejo romantiko, ognjemet, ljubezen, trajne odnose. Razočaranja so neizbežna.

Pedagoški namig: Na podlagi pogovorov s srednješolci opažam, da jim teoretičnega znanja o spolnosti nikakor ne manjka. Nasprotno – siti so lekcij o spolnih boleznih, že zdavnaj so izvedeli, da HIV ni edina nevarnost nezaščitenih odnosov, slišali so za herpes in gonorejo, tudi nadležne glivice poznajo. Kondomov pred njimi ni treba natikati na banane, vsaj več kot enkrat ne, tudi o zaščiti pred neželeno nosečnostjo vedo veliko. Seveda so to reči, s katerimi jih je treba seznanjati na redni ravni izobraževanja, začenši z osnovno šolo, a obstaja še nekaj, o čemer bi z najstniki veljalo govoriti bolj sproščeno in odprto – o njihovih dilemah glede spolnosti, nepovezanih s tehnikalijami, temveč s čustvi. Vprašanja, na katera bi zagotovo radi odgovorili, so: Te je sram, da si še nedolžen? Se ti zdi, da moraš s spolnostjo pohiteti? Zakaj? Se bojiš prvega spolnega odnosa – česa točno pa? Te kdo sili v spolnost? Ali ti siliš drugega? Varaš deklico/fanta? Je to kul? Punca si in seks se ti zdi vau – je to čudno (ni!)? Fant si in seks se ti zdi kar nekaj – je to čudno (ni!)? Veš, da te privlači isti spol – kako to povedati bližnjim? Tvoj fant je kolegom pokazal tvojo izzivalno fotko na telefonu – kaj pa zdaj?

V redu je, če jim lahko neposredno zastavimo taka vprašanja – v idealnem primeru se razgovorijo. Še najbolj elegantno pa lahko starši ali pedagogi podoben učinek dosežemo tako, da jim v roke potisnemo zbirko Prvič. Ajde, beri, ta knjiga ti bo dala tisto najboljše – zgodbe o podobno zbeganih ljudeh, kot si sam, in vedenje, da tvoje dileme niso popolnoma nič čudne. Si lahko v najstništvu želiš še kaj več?

KOMENTARJI

  1. […] izhodišč je več: prve spolne izkušnje (roman je mogoče dobro povezati z zbirko kratkih zgodb Prvič), tvegani spolni odnosi, najstniška nosečnost, vpliv starostne razlike med moškim in žensko […]

Dodaj odgovor