#2: Z LJUBEZNIJO, MAMA.

Ne glede na trenutno priljubljenost pisanja o materinstvu na tej blogerski sceni ne opažam posebne izvirnosti, zato spremljam le redke (pa tudi zato, da je s telefonom mirneje živeti). Posebej rada prebiram družinski blog Nine Držaj z naslovom Z ljubeznijo, Mama. Njena četica otrok, trije so, si glede na imena in starost sledi tako: Aljaž šteje 5 let, Zara 3 in Jakob 1 leto. V rubriki Gdč. ideja jo vidim kot pravi naslov za to, da opiše, kakšno mesto zasedajo knjige v njihovi družini.


Gdč. knjiga sprašuje: Vem, da v družini otrokom redno berete, ne le ti, tudi očka se pojavi zvečer ob otroških posteljah s knjigo v roki. Zanima me, ali pri svojih otrocih opažaš podoben odnos do knjig? Predvidevam, da ne, zato me zelo zanimajo tudi razlike, ki jih vidiš.

Nina Držaj pojasnjuje: “Že med prvo nosečnostjo sem razmišljala o tem, da želim svojim otrokom privzgojiti ljubezen do knjig, zato od nekdaj veliko in radi beremo. Branje je bilo nekaj, s čimer sem umirila živahnega prvorojenca, nekaj, kar je postalo pomemben del večerne rutine, nekaj, kar ga je zamotilo, ko je dobil sestrico in se je soočal z vsemi spremembami, ki jih to prinese, in prva stvar, ki sta jo s sestrico počela skupaj. Beremo vsak dan. To počnemo skupaj, kot družina, in vedno izberemo nekaj knjig, ki so primerne za najstarejšega, nekaj za ta srednjo in nekaj za najmlajšega. To so trenutki, ko se med seboj povežemo, a kadarkoli se lahko kateri od otrok umakne iz situacije in počne kaj drugega. Aljaž je edini, ki bi lahko bral ure in ure. To mu predstavlja pomemben del prostega časa. Zara ima knjige rada, a vedno izbira krajše zgodbe in knjig nikoli ne lista sama. Tudi v knjižnici jih, bolj kot ne, prelaga sem in tja, medtem ko Aljaž zavzeto pregleduje ilustracije in se trudi razbrati vsebino. Jakob knjige šele spoznava. Z veseljem jih lista, opazuje ilustracije in posluša naša pripovedovanja. Velikokrat posluša tudi kakšne daljše zgodbice, ki jih prebiramo, in občasno jih celo presedi v naročju, zato mislim, da smo na dobri poti, da vzgojimo še enega knjižnega molja.”


Z ljubeznijo, Mama. najdeš tudi na FB in IG.

V rubriki Gdč. ideja postavim vprašanje ali dve tistim blogerjem, ki jih zelo rada berem, in za katere vem, da mi lahko o knjigah povejo veliko spodbudnega. Upam, da s tem kaj dobrega sporočijo tudi vam, bralcem Gospodične knjige. Naslednji v rubriki bo blog Pri Sofiji.

Dodaj odgovor