POVEJ MI PO RESNICI

Povej mi po resnici je nov mladinski roman priljubljene slovenske pisateljice Neli K. Filipić. Spregovori o vse resničnejši sodobni temi, ki bo zaradi našega načina življenja v prihodnosti še pomembnejša: zasvojenosti z digitalno tehnologijo.

V ospredju romana sta dva literarna lika, najstnika, ki živita na videz povsem drugačni življenji, Simon in Eva. Simon je sin ločenih staršev, sveže preseljen v stanovanje, kjer naj bi se v miru učil. Prekinil je redno šolanje in svojo energijo usmeril v igranje računalniških igric. Roman problematizira Simonovo vse večje umikanje iz realnega vsakdana. Fantu se svet ne poruši le zaradi igranja igric, temveč se temu pridružijo še napadi panike, depresija, socialna fobija in drugo. Opazujemo reševalno akcijo njegove obupane mame, zbegano očetovo vedenje in razumevajočo toplino Simonovega starejšega soseda, ki v fantu ne vidi le zgage.

Drugi lik v romanu je mladostnica Eva. Odrašča v svobodomiselni družini, njena starša uživata v zakonu, puščata ji obilo svobode, toda Eva se v nihanju med odraslo odgovornostjo in najstniško vihravostjo večkrat opeče. Tudi ona se zaplete v vprašljiv odnos z digitalno tehnologijo – s telefonom redno snema intimne fotografije svojega telesa, ki jih proti plačilu deli s svojimi sledilci na spletu. V zamahu te podjetne ideje spozna Simona in logično je, da se med njima zaiskri.

Roman Povej mi po resnici s karakterizacijo likov in z zadnjo tretjino zgodbe ne prepriča docela, odkriva pa pomemben vidik sodobnega mladostniškega načina življenja in sporazumevanja. Ob tem v zgovorno ozadje postavi tisto, kar se mladim, predvsem v obdobju srednje šole, dogaja v vsaki generaciji: burno iskanje samega sebe in hlepenje po sprejetosti.

Roman ne odgovori, kje naj šola in starši najstniku, ki ima težave, postavijo mejo, že v naslovu pa nakaže po mojem mnenju edino učinkovito in zares možno rešitev: govoriti resnico. Govoriti iskreno v vsakem odnosu, v katerega se zapletemo, morda še bolj iskreno govoriti takrat, ko nastanejo težave. Govoriti resnico, ko govorimo odrasli, in govoriti resnico, ko govorijo najstniki.

Pedagoški namig: Povej mi po resnici priporočam v branje v 8. in 9. razredu osnovne šole ter v vseh letnikih srednješolskega izobraževanja. Kot izhodišče (v celoti ali po odlomkih) se lahko uporabi pri slovenščini, informatiki, etiki, sociologiji in psihologiji. Pograbijo naj ga tudi šolski svetovalni delavci in psihologi, ki večkrat naletijo na podobne težave učencev in dijakov, kakor jih imata Simon in Eva. Ob knjigi se jezik lažje razveže.

Neli K. Filipić: POVEJ MI PO RESNICI (Mladinska knjiga, 2017, 296 str.)

KOMENTARJI

  1. […] zasvojenosti z digitalno tehnologijo govori mladinski roman Neli K. Filipić, Povej mi po resnici. Resno sporočilo o pasteh vedenja na spletu podajo hudomušne rime Nine Jelen v slikanici […]

Dodaj odgovor