V NAPAČNI ZGODBI

V napačni zgodbi je mladinski roman, ki me je navdušil z močjo vživljanja v občutenje najstniške zaljubljenosti, nikakor ne lahke kot pero. Ne skrivam, da bo prav to delo slovenske pisateljice Cvetke Sokolov v novem šolskem letu na seznamu branja dijaškega bralnega kluba, ki ga vodim. Zakaj naj že kmalu pristane tudi v vaših rokah? Pojasnim.

Manca je sproščena, nasmejana in zgledna 16-letnica. Rada prepeva in obiskuje literarni krožek. Ko se zaljubi, je to visokoleteča, romantična in vihrava občutenost metuljčkov, idealov, sožitja z izbrancem, sanjarij o njuni prihodnosti … Vsi smo že doživeli kaj takega, zato je identifikacija z likom lahka, za najstnike pa sploh privlačna.

Posebnost romana je odklon od tipične mladostne ljubezenske zgodbe. Mančin izbranec namreč ni njen vrstnik, temveč precej starejši moški. Ni le nekdo iz okolice, ki bi se mu lažje izognila in si s tem prihranila boleče zapletanje, temveč je to njen profesor. Da je branje še zanimivejše: odnos je obojestranski, fizično in miselno doživet ter občuten.

Roman V NAPAČNI ZGODBI (2017) je na poletnem seznamu Gdč. knjige #1. S klikom si oglej še druge bralne namige, ki jih ponuja.

Kaj ob tem kot bralci vidimo v Manci – le naivnost neke deklice, ki bo žalostno končala? Kaj čutimo ob profesorju, ki se je tako hlastno dotika – zgolj gnus, zaradi katerega mora biti moralno obsojen? Kakšne so možnosti, da se njuna zveza razvije, razširi in poglobi?

Cvetka Sokolov prepriča tudi z razgibanim slogom ter s poetičnimi in z glasbenimi namigi med besedilom. Ne zmoti niti večja predvidljivost konca zgodbe. Bralca priteguje pot, po kateri morata oba lika, da bi spoznala, kako nevarno se je smukati po stranskih poteh.

Pedagoški namig: V napačni zgodbi načenja mnoge komunikativne teme za najstnike, zato je mikaven izziv za delo v šoli. Tematskih izhodišč je več: prve spolne izkušnje (roman je mogoče dobro povezati z zbirko kratkih zgodb Prvič), tvegani spolni odnosi, najstniška nosečnost, vpliv starostne razlike med moškim in žensko (aktualizacija je na dlani: francoski predsednik Macron in bivša profesorica), laži in prevare, zloraba digitalne tehnologije v partnerskih odnosih, želja po ugajanju ipd.


Cvetka Sokolov: V NAPAČNI ZGODBI (Miš, 2017, 176 str.)

KOMENTARJI

  1. […] Čudo (R. J. Palacio) | Elvis Riboldi (B. Bidari) | V napačni zgodbi (C. Sokolov) | Eleanor & Park (R. […]

Dodaj odgovor