BEREM SINKU 1-2

Predstavljam prvi priporočilni knjižni seznam Gospodične knjige BEREM SINKU 1-2! Kako ga prav zdaj dobiti v roke, kaj je na njem dobrega in zanimivega, zakaj je nastal? Vse ti povem, prosim, preberi do konca.

Ilustracija: Marysia Szmatula Černe

Knjige na priporočilnem seznamu, več kot 50 jih je, so primerne za najmlajše otroke, od 1. do 2. leta starosti. Meja je okvirna: mnoge knjige na seznamu boste lahko z otrokom brali že prej, nekatere pa tudi pozneje. Teme izbranih knjig so različne: spoznavanje živali, barv, števil, sadja, otroku ljubih predmetov za igro in vsakodnevno bivanje, usvajanje novih navad (uspavanje, odvajanje od dude, plenic) in drugo.

Glavno vodilo seznama je kakovostna celostna podobna izbranih knjig: jezikovna, likovna in sporočilna. O njej presojam kot profesorica slovenščine, laični estet, izkušena bralka in otroku beroča mama.

Pomemben sooblikovalec seznama je moj skoraj 4-letni sobralec, ob katerem lažje opazujem, kakšen je njegov odnos do knjig glede na starost, sposobnosti in zanimanja. Res je, da berem fantu, a mislim, da knjig ne izbiram glede na njegov spol, zato je priporočilni seznam seveda primeren tudi za deklice!

Na voljo je tudi seznam za starejše predšolske otroke BEREM SINKU 2-4!

Prav zaradi osebne izkušnje branja malčku sem še bolj prepričana, da je otrokom, kadarkoli že začnemo to dejavnost, treba ponujati predvsem ODLIČNE knjige! Zakaj so nekatere knjige za malčke primernejše in druge manj, odgovarjam v dodatku, ki ga prilagam seznamu. Tam so še drugi drobni namigi za branje vašemu malčku. Če jih potrebujete še več, izvolite pobrskati po mojem blogu v rubriki Berem sinku.

Seznam natisnite, prilepite na hladilnik ali pospravite v torbo. Če ga uporabljate na računalniku, kliknite na modre naslove – vodijo vas do širših zapisov o izbranih knjigah na mojem blogu.

Seznam naj vam bo v navdih pri brskanju po knjigarni in knjižnici. Lahko je vodilo pri izbiranju knjižnih daril, oblikovanju bralnih uric za otroke v vrtcih. Še najlepše bo, če bo našel pot do mnogih slovenskih družin, vrtcev, šol in knjižnic – pri tem lahko pomagate prav vsi, in sicer tako, da ga s pridom delite med prijatelje. Prosim, da me ob tem navajate kot avtorico seznama.

Zanimajo me tudi vaši odzivi, zato mi jih nesramežljivo sporočite na moj e-naslov: nina.presern@guest.arnes.si. Pomembno: seznam je plod neodvisnih idej, ne gre za sodelovanje s podjetji in/ali z založbami.

Verjamem, da boste ob seznamu začutili še več radosti do knjig in branja najmlajšim. Vzgajamo jih v bralce, ki jih je v Sloveniji iz leta v leto manj. Ne vem, ali bodo ti otroci v odraslosti zares beroči in v knjige zaljubljeni, verjamem pa, da jim v najobčutljivejših letih odrasli z branjem privzgajamo pomembne vrednote: smisel za besedo, radovednost in čut za lepo.

Hvala za zaupanje mojim knjižnim izbiram!

V gdč. knjigo verjamem

Nina


SEZNAM PREJMEŠ NA SVOJ E-NASLOV – KAKO?

Če želite prejeti priporočilni knjižni seznam Berem sinku 1-2, v spodnji obrazec vnesite svoj e-naslov in kliknite gumb ‘Želim seznam Berem sinku 1-2’. Dobili boste prvo sporočilo, na katerega kliknite, zato da potrdite prijavo. Takoj za tem boste na svoj e-naslov prejeli PDF-datoteko s seznamom odličnih knjig za otroke med 1. in 2. letom starosti ter dodatek z namigi za branje.

KOMENTARJI

 1. Hvala vam, pri vas dobim ideje, da se otroci razveselijo in mamice cudijo lepim, poucnim, igrivim knjigam. Hvalezna nona Karmen

  1. Karmen, najlepša hvala za vaš komentar. Krasno, da takole krožijo knjižne zamisli med generacijami! Nina

 2. Presrečna, da sem odkrila Vaš blog 😉 Sem velika ljubiteljica knjig in ker sem pred manj kot mesecem postala tudi mamica se izjemno veselim knjigic z vašega seznama. Sicer imam shranjenih veliko knjig še iz mojega otroštva, vendar vedno rada kupim še kakšno novo in tako zbirko počasi večam. Zelo se veselim, da bom lahko s pomočjo Vašega bloga tudi na svojo hči, upam da prenesla to ljubezen do knjig. Tijana

  1. Tijana, to je pa zelo lepo slišati, da boste tako zavestno poskusili prenesti zanimanje za branje na deklico. Verjamem v uspeh, predvsem pa v zelo lepo skupno bralno pot.

 3. Super seznam in krasne ideje, ki pridejo zelo prav tudi nam, babicam. 🙂

  1. Super babice, torej 🙂

 4. Hvala za seznam, kar nekaj knjig smo že prebrali. In sedaj bom zagotovo izposojala knjige po tem seznamu, da vidim kaj bo odgovarjalo našemu 2-letniku. Škoda da vas nisem že prej odkrila.

  1. Andrea, krasno, upam, da najdete še več dobrih predlogov, in dobrodošli.

 5. Rada bi se Vam zahvalila za Vaše zapise. Pravo olajšanje je, ko človek vidi, da je še nekdo na tem svetu, ki mu ni vseeno za dobre knjige. Pa naj si bo to za otroke ali odrasle.

  1. Nuša, hvala za tako lepe besede!

 6. Prosim za seznam knjig obeh starostnih obdobij

  1. Prosim, z vpisom svojega e-naslova ga prejmete po e-pošti. Odprite vsako objavo posebej, v vsaki je obrazec za vpis e-naslova.

   1. Pozdravljeni,
    prosim za seznam knjig za otroke 1 do 2 leti.
    Hvala,
    Lepo pozdravljeni.

 7. Pozdravljeni.

  Prosim za seznam Berem sinku 1-2. Hvala in lep pozdrav, Katarina

Dodaj odgovor