KNJIGA KOT DARILO ZA VZGOJITELJA IN UČITELJA?

Ne vem, kakšen je vaš odnos do obdarovanja vzgojiteljev in učiteljev vaših otrok ob koncu vrtčevskega oz. šolskega leta. O tem presojajte sami oziroma skupaj s starši v skupini/razredu otroka. Če ste sklenili, da letos obdarovanje BO, potem si verjetno prav zdaj zastavljate vprašanje, kaj podariti. Je knjiga lahko primerno darilo za to priložnost? Seveda, a le če obstaja vsaj zmerna možnost za to, da bo obdarovancu pomenila še kaj več kot le nov prašen dodatek na polici.

Ilustracija: Marysia Szmatula Černe

Predpostavljam, da boste s knjigo obdarili vzgojitelja oz. učitelja, za katerega veste ali vsaj ugibate, da je bralec – ne nujno strasten in reden, a takšen, ki v knjigi še vidi priložnost za sprostitev in prosti čas ter tako darilo ceni.

Naštevam 16 idej za knjižno darilo vzgojitelju in učitelju, urejenih glede na knjižno zvrst. Klik na obarvan naslov ponese v širši opis navedene knjige, ki naj pomaga pri končni odločitvi za darilo.

Za ljubitelje detektivk je primeren nov slovenski roman Tadeja Goloba Jezero (Založba Goga), ki je tudi letošnji nominiranec za nagrado kresnik. Med starejšimi, napetimi in zelo berljivimi kriminalkami priporočam še: Klic kukavice (nadaljevanji sta Sviloprejka in Po poti zla), knjigo je napisala harrypotterjevka J. K. Rowling, in tesnobno Dekle na vlaku (Mladinska knjiga).

Če učitelj vašega otroka poučuje slovenščino, ga razveselite z Lastnim življenjem Mance G. Renko (Beletrina). To je svež in komunikativen zapis o življenju in delu slovenske pisateljice Zofke Kveder, ki ga bo učitelj zlahka uporabil pri delu in v prostem času.

Ustvarjalnim vzgojiteljem in učiteljem podarite Hudo preprosto, zbirko DIY-projektov raznih slovenskih ustvarjalcev. Knjiga je oblikovno zelo prepričljiva, ideje so uporabne in preproste.

Lepa pozornost so tudi mladinski romani. Čudo je učitelju vredno pokloniti v letu, ko na velika platna prihaja tudi film. Podarite ga v kompletu s praktično zbirko Čudo na razrednih urah (ta dodatek je primeren tudi za vzgojiteljice).

Med družbenimi romani, ki jih naštevam v nadaljevanju, prepričajo predvsem močni pripovedovalci. Zgodbe so sodobne, provokativne, življenjske. Priporočam Hišo Ivane Djilas (Mladinska knjiga) in Vojnovićevo Figo (Beletrina), oba romana sta nominirana za nagrado kresnik, italijanske in strastne Dneve zavrženosti (Cankarjeva založba) skrivnostne Elene Ferrante in nizozemsko temno Večerjo.

Z darilom seveda ne želite namigovati, da se mora vzgojitelj/učitelj o svojem poslu še veliko naučiti, upam pa, da vsak dober pedagog razume, da se ne glede na delovne izkušnje kot strokovnjak in človek zmeraj lahko seznani še s čim novim. V tem kontekstu izstopa letošnji prevod dinamičnega razmisleka Jesperja Juula v knjigi Agresivnost (Mladinska knjiga).

Neposredno na pedagoge naslovljeni sta tudi zgovorni in praktični knjigi Marka Juhanta, letošnja 62 napačnih razlogov (Čmrlj), v kateri avtor premišljuje o tem, zakaj so domače naloge med prazniki in počitnicami obremenitev za učitelje, otroke in starše, ter leta 2015 izdan priročnik z naslovom Punce, glavo gor! (Čmrlj), kritičen zapis o slovenskem učitelju 21. stoletja.

Prijazna pozornost je lahko tudi lično oblikovana pesniška zbirka. Temu področju ne sledim zvesto, zato izpostaljam le tisto, kar mi najprej pade na pamet: Na trati in Don (oboje Sanje).

DODATEK: Knjige ne vtaknite v instant darilno vrečko, temveč jo ovijte v darilni papir, okrasite ga s pentljo ali cvetko, tudi travniška je lahko. V knjigo zapišite kratko posvetilo, pod katerega naj se podpišejo otroci. Še lepše in ne samo iz staršev, ampak govorjeno iz otrok: zberite kratke odgovore otrok, ki naj nadaljujejo poved, recimo ‘Svoji vzgojiteljici/učiteljici se zahvaljujem za …’ ali ‘Pri svoji vzgojiteljici/učiteljici mi je najbolj všeč …’. Pogoj za to nadgradnjo darila: res kul učiteljica/vzgojiteljica z res kul otroki.

KOMENTARJI

 1. Morda kakšna ideja za obdarovanje vzgojiteljice najmlajših v vrtcu? Iščem nekaj kar bi lahko vzgojiteljica brala malim nadebudnežem … Pridno sicer spremljam bralne predloge na tej strani, se pa sprašujem ali se morda spomniš kakšne zgodbe, ki govori o odnosu med otroci in vzgojitelji ali tem, kako se otroci v varstvu zabavajo in lepo imajo.

  1. O, Katja, hvala za komentar. Pa sem na ta način odkrila tvoj blog, ki ga nisem poznala, zdi pa se obetaven, zato bom večkrat pokukala! Hvala tudi za povezavo do moje spletne strani! 🙂
   O tem, kako je v vrtcu lušno in kako kul vzgojiteljica vpliva na to, kažejo stripi Vrtec pri veseli kravi, narisala in napisala jih je Jelka Schmidt Godec. Prigode so vsakdanje, zabavne, nastopajo živali z oblikovanimi človeškimi lastnostmi, vrtec je predstavljen kot pozitiven kraj. Drobec je tudi v slikanici Sara gre rada v vrtec. Širši seznam vrtčevskih slikanic je tukaj: http://wp.me/p8Bxa8-1oK

   Upam, da sem kaj pomagala z odgovorom.

   1. Hvala za vse namige! Prepričana sem, da bomo do konca avgusta, ko naš mali zapušča varno zavetje najboljših tet, uspeli najti takšno, ki jih bo razveselila in jim ogrela srce. Hvala za pohvalo in z veseljem delim tvoj blog, saj ga tudi izjemno rada preberem :).

   2. Knjiga Vrtec pri veseli kravi je danes skupaj z zahvalo in risbo tega, kar ima po mnenju našega tamalega (narisal je sebe ;)) njegova vzgojiteljica rada odromala v vrtec. Hvala za namig Gospodična knjiga!

    1. O, zelo lepo, bravo za oba in vrtec! 🙂

Dodaj odgovor