O MIŠKI, KI JE ZBIRALA POGUM

O miški, ki je zbirala pogum je slikanica slovenske avtorice Nine Mav Hrovat, ki očara z vsem, kar ima povedati in pokazati. To je preprosta zgodba o zelo zapleteni stvari: o premagovanju strahu, namreč.

Miška je majhna. Svet pa tako velik. Njena želja je še večja – siiiir bi! Kako do njega, če pa je v oddaljeni shrambi? Tam je tema. Pa mačka, ki hrusta točno takšne miške, prikupne, brkate, v ličnih oblekicah. Največja miškina ovira ni živa, ampak je ujeta v njeno zmotno prepričanje, da so vsi drugi tako zelo pogumni, oh, veliko bolj kot ona, vendar! Kako zbrati pogum?

Glavna spodbuda je miškina mama, ki ji že na začetku prijazno in odločno pove, da bo po sir morala kar sama. Miška sprejme to povabilo k samostojnosti in na koncu čudovite zgodbe ne dobi le sira, temveč spozna dve za življenje miši in človeka (!) bistveni stvari: sleherno bitje se česa boji, strah pa premagaš tako, da se z njim soočiš.

Slikanica je zelo primerna za branje mlajšim predšolskim otrokom, okvirno od 3. leta naprej. Zgradba zgodbe je preprosta. Otroci hitro prepoznajo jasno izmenjavanje dialoga med miško in živalmi – pajek, ptica, netopir in sova -, zato pripovedi lažje sledijo. Podoben potek imajo tudi pravljice, kot so Mojca Pokrajculja, Zrcalce, Rokavička in Sitnobe sitne.

Navduši tudi razgiban pripovedni jezik slikanice. Še najbolj ostane v spominu netopirjeva modrost, ko se na miškin strah odzove tako jasno:

“Saj s temo ni nič narobe. Samo svetla ni!”

Avtorica čudovitih ilustracij v slikanici je Ana Zavadlav. Še posebej lični so naravni toni, izrisane podrobnosti v miškinem domu ter polica s siri na notranji strani knjižnih platnic.

Berem sinku: Tamalemu knjigo berem od njegovega 3. leta. Izjemno rad jo posluša. Zdi se mi idealne dolžine, da ob njej še ohrani zbranost. Pri tem je bistveno, da na posamezni strani ni preveč besedila, zato se tudi ilustracije, ki jim med poslušanjem rad sledi, hitreje menjavajo. Miškina pot od strahu do poguma ga zelo zanima, saj se v trenutnem razvojnem obdobju tudi sam občasno boji teme (in še kupa drugih stvari). Najraje ima ilustracijo s siri. Na začetku branja se dolgo zadrži ob njej. Najin dialog je ob tem zmeraj podoben. On: “Kateri sir boš ti?” Jaz izberem in mu vrnem vprašanje. On navdušeno in lačno pokaže na izbran sir: “Teeeega!” V resnici sira sploh ne mara, haha.

Pedagoški namig: Zaradi stalnega izmenjavanja vprašanj in odgovorov med miško in drugimi živalmi je slikanica zelo primerna za dramaturško uprizoritev v vrtcu ali v prvih razredih osnovne šole. Nina Mav Hrovat je napisala tudi slikanico Miška želi prijatelja. Izdaja te knjige je večjezična – pravljica je zapisana v slovenskem, bosanskem, albanskem, makedonskem in angleškem jeziku. Ilustrirala jo je Kristina Krhin. To slikanico lahko pri delu uporabite učitelji tujih jezikov ali učitelji slovenščine kot tujega jezika.


Nina Mav Hrovat: O MIŠKI, KI JE ZBIRALA POGUM (Mladinska knjiga, 2012, 21 str., ilustrirala Ana Zavadlav)

 

Dodaj odgovor