VSI ZEHAMO

Vsi zehamo je ena tistih prenekaterih slikanic, v katere glede na naslovno temo (finančno, časovno in entuziastično) vlagamo vsi starši, ki še upamo, da na svetu obstaja vsaj ena knjiga, ki bo našega otroka, drzna želja, zazibala v spanec. Ali lahko to uspe prav tej slikanici?

Ne, seveda ne, vsaj pri našem poskočnem otroku se to ne zgodi. A ne gre ji zameriti. To je igriva slikanica z zavihki, v kateri otrok opazuje vse sorte preprosto in barvito ilustriranih živali, od navadnega pujsa do posebne polarne lisice, ki zehajo. Ene to počnejo tiho, druge glasno, tretje zehajo na ozko, druge na široko, nekatere samo enkrat, spet druge celo večkrat. Ob tem si odrasli lahko damo duška s posnemanjem glasov in k oponašanju zehanja spodbujamo tudi malega sobralca. Saj veste – zehanje je nalezljivo!

Berem sinku: Slikanica je primerna za branje najmlajšim otrokom, eno- do dvoletnikom, besedila je zelo malo, največ tri povedi na vsaki lihi strani. Navduši tudi starejše otroke. Dokaz za to je moj 3,5-letni sin, ki se ob njej še zdaj zelo nasmeji. Živalim trenutno najraje prešteva zobe. Knjiga ga sprosti in vsaj malo olajša prehod od igre do postelje.

Najmlajše otroke bodo pri branju morda zasrbeli prsti in si bodo z zavihki dali opraviti tudi na agresivnejši način. To naj ne bo razlog za to, da knjigo pred njimi skrivate. Vredno jim jo je pokazati in brati ter jih ob vsakem branju spodbujati k nežnejšemu odkrivanju zavihkov in listanju strani. Nekje po 2. letu gre večini otrok že precej gladko od rok in s knjigo ravnajo zelo pozorno.

Najlepše presenečenje slikanice Vsi zehamo je na koncu, ko na veliki ilustraciji prav vse živali sladko zaspijo, vaš otrok pa verjetno … še ne. Pa saj ste to vedeli že na začetku, kajne?

Anita Bijsterbosch: VSI ZEHAMO (Sanje, 2016, 27 str., 14,95 EUR)

Nizozemska avtorica Anita Bijsterbosch je izdala še druge otroške knjige, a žal je zaenkrat v slovenščino prevedena samo Vsi zehamo. Na njeni spletni strani lahko brezplačno naložite tudi pobarvanke.


Kartonka je na prvem priporočilnem knjižnem seznamu Gdč. knjige BEREM SINKU 1-2. Seznam je brezplačen. Po e-pošti ga prejmete tako, da tukaj izpolnite obrazec na dnu objave. Med vsemi, ki boste do petka, 9. junija 2017, naročili seznam BEREM SINKU 1-2, bom izžrebala pet prejemnikov prikupnih knjižnih nagrad. Med njimi je tudi Vsi zehamo.

Dodaj odgovor