POLETNO BRANJE GDČ. KNJIGE #2

Dragi bralec, pred tabo je zelo idealiziran bralni načrt knjižne blogerke s precej dolgim dopustom in močno bralno kondicijo. Zdaj mi je že jasno, da vseh knjig na seznamu ne bom zmogla, zato bom nekaj naslovov brez večjega obžalovanja odnesla v jesen.

Naj poletno branje ne obremeni naših že tako razmajanih in kvantitete željnih duš!

Zamisli za naslove sem pobrala z vseh vetrov. Štiri romane sta mi priporočili zaupanja vredni bralni kolegici: romantično Vilo Amalio, Vieweghove hecne Letoviščarje, Nessovo trpko Sedem minut čez polnoč in mladinsko delo MaxVsa ta nevidna svetloba je roman, ki so ga lansko poletje brali prav vsi, jaz pa ne, zato morda dobi priložnost letos.

Pred kratkim prebrana Uganka Londonskega očesa me je spomnila, v kako ljubem najstniškem spominu mi je ostal podoben roman o avtističnem dečku Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa, zato si želim to knjigo prebrati še enkrat. Drugo branje ni moja vrlina, a mislim, da bi v poletnem zatišju še kako godilo tudi ponovno srečanje z Majo Haderlap in njenim tenkočutnim romanom Angel pozabe.

O slikanici Virginia Volk bom ob priložnosti zapisala še več – za zdaj pojasnim le, zakaj je na obeh mojih poletnih seznamih: zelo me je pretresla z vsebino, ilustracije, tako kontrastne zgodbi, pa ponesejo zelo daleč!

Pravkar berem kratke zgodbe o sodobnem človeku svoje generacije, 25- do 35-letnem posamezniku, večinoma nevrotičnem in oropanem mladostnih idealov, to so Razvezani Ane Schnabl. Že zdaj jih priporočam v branje tudi tebi!

Na svoj seznam branja sem vrinila zame netipično besedilo, in sicer Skrivno življenje živali Petra Wohllebena. Avtor je naš družinski bralni krožek navdušil tudi s Skrivnim življenjem dreves. Iz teh logov prihaja še priporočilo Tirze, ki me priteguje s citatom na zadnji platnici: “V vsakem od nas spi zver … in čaka, da jo nekaj prebudi.”

Preglodati si želim dve poljudni besedili: Lepoto let, manifest proti starizmu, Ashton Applewhite, in priljubljene Tihe Susan Cain. V to knjigo glede na svoj introvertirani jaz polagam veliko upov.

Nimam pojma, kakšna bo moja poletna bralna stvarnost. Z realizacijo se nočem preveč obremenjevati. Zaradi seznama pridobim le nekaj več (lažnega?) občutka obvladljivosti širokega knjižnega področja. Branje rada načrtujem ne glede na letni čas, a poleti odmerjenost v smislu prostega časa čutim še močneje kot sicer, zato je zame seznam zelo potreben.


Upam, da je zate poletno branje Gdč. knjige #2 uporabno in pregledno!

Veliko bralnih namigov najdeš tudi na seznamu poletnega branja Gdč. knjige #1.

Dodaj odgovor