SVILOPREJKA

Medtem ko moja mama opeva kriminalke Avgusta Demšarja (v zadnjem času je prebrala vse njegove), jaz njej prigovarjam, naj končno zagrize v J. K. Rowling pod krinko. Njen psevdonim (pri čemer se resno sprašujem, zakaj je ta še potreben, ko pa po treh knjigah že vsi vemo, kdo je za njim) je Robert Galbraith. Po Klicu kukavice sem prebrala nadaljevanje serije z naslovom Sviloprejka.

V Sviloprejki je Cormoran Strike, detektiv, še bolj samotarski, v ženskih očeh seveda sorazmerno s tem karizmatičen, njegovo koleno je v zadnjih izdihljajih, njegov posel pa po razrešenem odmevnem prejšnjem primeru cveti. Strike ni zanimiv samo za bralca, ampak celo za televizijo. Mini serijo, posneto po knjigah, bo BBC One začel snemati novembra. Strike bo Tom Burke.

Cormoranova pomočnica Robin tudi v Sviloprejki ne zaživi tako dobro kot njen kolega. Še zmeraj ni poročena in močno upam, da se v Po poti zla, to je tretja v seriji Galbraithovih detektivk, pogumno zbliža z vemokom.

Sviloprejka več bralčevega zanimanja pritegne v drugi polovici, zato po 200 straneh nikar ne obupajte nad dolgim introm. Rowlingova se ustavlja ob pohištvu in vzdušju v angleških pubih, zelo se zadrži tudi ob natančni navigaciji po mestnih ulicah in uličicah.

O novem zločinu se pred potencialnim novim bralcem ne spodobi razpravljati. Naj namignem le to, da se zgodi v literarnih krogih, nekaj sledov pa Strike odkrije celo v blogih. Odlomek gre tako:

“Zakaj ljudje to počnejo?”

“Pišejo bloge, misliš? Ne vem … Ni nekdo nekoč rekel, da nepreizprašanega življenja ni vredno živeti?”

Okrutnega morilca mi tudi v Sviloprejki ni bilo dano odkriti pred detektivom, nekega talenta za to res nimam, večinoma osumim kar tri – napačne. Poskusi še ti!

Sviloprejka je na poletnem seznamu Gospodične knjige. Klikni za še več knjižnih idej.


Robert Galbraith: SVILOPREJKA (Mladinska knjiga, 2015, 509 str., prevedla Nataša Müller)

KOMENTARJI

  1. […] Sviloprejka (R. Galbraith) | Jezero (T. Golob) | Dekle na vlaku (P. Hawkins) | Neroda (A. […]

Dodaj odgovor