UGANKA LONDONSKEGA OČESA

Uganka Londonskega očesa je mladinsko delo, postavljeno v angleško okolje, pod in v glavno turistično atrakcijo velemesta – vrteče razgledno kolo ob Temzi. Ko na njem izgine Tedov bratranec, se sprva zdi, da gre za pomoto, potem za nedolžen najstniški pobeg od doma, obstaja pa celo teorija umora. Kaj je res in kaj ni?

To je zgodba, pripovedovana skozi oči 12-letnega Teda, avtista. Odličen prevod Tine Mahkota ohrani vse posrečene besedne igre (deček ne razume prenesenega pomena), s katerimi bralca tudi nasmeje. Analitičen um tega fanta je zmožen hitro in premišljeno sestaviti obsežen seznam motivov in bolj ali manj prepričljivih razlag bratrančevega skrivnostnega izginotja, a njegove ideje, pogosto tudi bizarne in fantastične, potrebujejo stvarnejše preverjanje. Ta realistični del prevzame njegova starejša sestra. Oba se močno vživita v detektivski par. Ali ni prav to, biti detektiv, pogosta sanjarija mnogih otrok, morda tudi odraslih? Zato tudi tako radi beremo podobne knjige. Pomislite samo na uspeh Haddonovega Skrivnostnega primera ali kdo je umoril psa (2004).

Ob Uganki Londonskega očesa bo mladi bralec spoznaval mesto, v katerem je morda že bil, gotovo pa si bo tja kdaj zaželel iti. Motiv izginotja je v romanu spretno prepleten z drugimi: družinski spori, najstniško prestopništvo, prijateljstvo, selitev na drugo celino … To je kakovostno počitniško branje za 2. in 3. triado osnovne šole!


Siobhan Dowd: UGANKA LONDONSKEGA OČESA (Založba Zala, 2017, 284 str., prevedla Tina Mahkota)

KOMENTARJI

  1. […] delo Patricka Nessa, temelječe na osnutku prezgodaj preminule pisateljice Siobhan Dowd (poleti sem tukaj pisala o njeni skrivnostni urbani Uganki Londonskega očesa). O zgodbi tega mladinskega romana ne […]

Dodaj odgovor