LJUBEZEN NA TERAPIJI

Premisli o tem: “Skrivnost sreče v ljubezni ni v tem, da si slep, temveč da znaš zapreti oči, ko je to potrebno.” (Simone Signoret) Lepa, kajne? A mislim, da je le delno resnična in nič več kot to. Kako namreč vedeti, kdaj, za koliko časa zapreti oči v ljubezni? Kdaj je res potrebno? Za koga? Še svež priročnik slovenske terapevtke Veronike Podgoršek Ljubezen na terapiji razkriva mnogo oblik ljubezenske slepote in poudarja potrebo po spregledanju, ki je pogosto počasno in težko.

Saj vem, siti ste priročnikov, siti navodil, še najbolj tistih, ki obljubljajo srečo – srečo v vas samih, srečo v odnosih, srečo v družini, srečo na delovnem mestu … Mnogi si ne dovolite v roke vzeti nobene podobne knjige več, ne verjamete v njihov učinek, ne zaupate piscu, morda pa svojega življenja niti ne vidite kot potrebnega izboljšave.

Delno delim vse omenjene pomisleke: ob besedah ‘priročnik’ in ‘sreča’ se pogosto nervozno ustavim. Zadiham, preverim avtorja, si ogledam knjižno kazalo in potem občasno v katero od knjig tudi zagrizem. Z vami delim le tiste, ki nekaj pustijo – ne nujno sreče, ne nujno razsvetljenja, mogoče pa pomembno spoznanje ali dve.

Avtorica, partnerska in družinska terapevtka, v Ljubezni na terapiji svoje sporočilo podaja v poljudnem jeziku, z jasnimi poudarki, ob navajanju strokovnih virov in zelo sistematizirano.

BOGATI PRIMERI IZ LJUBEZENSKEGA ŽIVLJENJA SLOVENCEV

Pomembno je, da Slovenec prebira o ljubezenskih primerih iz slovenske prakse. Zakaj? Ljubezen je kulturno pogojena, čutimo, doživljamo, izkazujemo in si jo predstavljamo tako, kakor smo se v okolju, v katerem bivamo, naučili. Slovenska ljubezen je gotovo drugačna od ameriške ali indijske, zato so mnogi praktični primeri, ki jih avtorica opisuje zelo natančno, izjemno dragoceno gradivo. Bralcu prinašajo spoznanje o številnih intimnih dilemah ljudi iz njegove neposredne okolice, njegove starosti, njegovega spola. Prva posledica takega branja je preprosto človeško olajšanje: ‘Oh, tudi drugi v ljubezni kdaj trpijo’.

Preberi tudi Gospodičnin #matigovor Ena od resnic o partnerstvu po rojstvu otroka.

PARTNERSKA TERAPIJA NAJ NE BO TABU

Dandanes Slovenci radi rečemo, da ni nič takega, če posameznik ali par obišče terapevta. Odprti smo, zavedamo se pomembnosti razreševanja težav, toda ali ni to pogosto le farsa, ki si jo v obliki floskul izmenjujemo v družbi? Koliko ljudi, ki so obiskali partnersko terapijo, pa dejansko poznate? Ali o tem govorijo zelo odprto, sproščeno in prepričano? Ne, mnogi bi na terapijo sicer šli, pa eden od partnerjev prav zaradi predsodkov, ki še kako živijo v naši družbi, tega ne želi. Nekateri pari terapijo obiščejo, pa o tem nikomur ne povejo. Še največ pa je dvomljivcev, ki se jim partnerska terapija zdi larifari – 50 evrov ali več za 45 minut tralalalitralala pogovora s tretjo osebo? Pravijo: “Pa saj to lahko zastonj počneva doma!” Priročnik Ljubezen na terapiji neposredno ne vabi k obisku terapevta, ni videti, da je to edina možnost za razrešitev ljubezenskih težav, a z vsem zapisanim blago pokaže, kako je videti terapevtski proces, kakšen je možen ‘izkupiček’ in kakšne so njegove pasti. Več kot vemo o terapiji, lažje se osvobajamo zmotnih prepričanj o njej.

POMEMBNOST PARTNERSKEGA ODNOSA ZA NAS IN NOVE GENERACIJE

Medtem ko človek sodobnega časa občasno izgubi kompas in se naveličano preda misli ‘Pa saj ljubezen ni TAKO pomembna, da bi se moral z njo TOLIKO ukvarjati’, pa Ljubezen na terapiji poudari pomembnost dobrega partnerskega odnosa za posameznika in celo za nove generacije, ki jih vzgajamo. Ljubezni ne postavlja na piedestal, ne postavlja ji zaprtih meja in oblik, ne omejuje je le na eno čustvo (sreča), temveč opiše več njih (strah, veselje, vznesenost, razočaranje, jeza …). Avtorica prepoznava več splošnih partnerskih dilem, ki jih v krajših in daljših medosebnih odnosih izkusi večina odraslih. Na podlagi točne analize in pregledne sinteze opazuje nezvestobo, ljubosumje, naveličanost, spolnost, vzgojo in drugo. Pokaže na to, kako iz generacije v generacijo prenašamo podobne vzorce vedenja, ki negativno vplivajo na partnerske zveze, celostna in spodbudna informacija Ljubezni na terapiji pa je, da je vzorce mogoče spremeniti in v nove rodove, neposredno so to naši otroci, naseliti več odgovornosti, odločnosti in odprtosti do sebe in drugega.

Spremljaš Gospodično knjigo na Facebooku? Izvoli.


Veronika Podgoršek: LJUBEZEN NA TERAPIJI (Mladinska knjiga, 286 str., 2017)

Dodaj odgovor