POKAŽI SVOJE DELO!

Kaj pa ti počneš v prostem času? Kaj objavljaš na socialnih omrežjih? Kaj bi pokazal, če bi si končno ustvaril profil na enem od njih (pa si ga ne boš, tako praviš, in nič se ne sili v to)? Austin Kleon v svoji drugi knjigi POKAŽI SVOJE DELO (prva je Kradi kot umetnik) pravi, da ljudje vse prevečkrat kažemo svoje otroke, sončne zahode in hišne ljubljenčke. Z njimi se ponašamo, kot bi bili naši izdelki. Kleon vse to postavi v drugi plan in v prvega zapiše besedo: delo. Naredi in potem pokaži. Zgodilo se ne bo nič, če ne boš naredil še česa. Beri naprej …

Tako delo ni nujno tvoja služba, ni nujno tisto, s čimer zaslužiš za položnice, niti ni nujno najboljše na svetu po merilih strokovnjakov ali oboževano z vseh strani spleta in nespleta. Pomisli na svoje (otroške, mladostniške, trenutne) hobije, svoja drobna zanimanja – morda je to zbirateljstvo, mogoče pišeš pesmi, morda fotografiraš, skladaš glasbo, rišeš stripe ali kaj drugega? Mogoče to delo komu res samozavestno pokažeš, po vsej verjetnosti pa večini raje ne. Zakaj ne?

Ne upaš, ne veš, v kakšni obliki svoje delo predstaviti javnosti, zdi se ti, da ‘danes že itak vsak nekaj počne in se s tem hvali na netu’. In ti nočeš biti točno takšen. Morda imaš pomisleke, ali je tvoje delo sploh vredno pozornosti drugih. Razumem. Razume te tudi Kleon, a se s tvojimi dvomi ne strinja. V Pokaži svoje delo po delcih predstavi svojo ustvarjalno pot, svoj ustvarjalni proces in ga smiselno pomeša s citati drugih ljudi, estradnikov, mislecev, pisateljev. Poudari, kakšne možnosti za #pokažisvojedelo nam dajeta prav prostor in čas, v katerem živimo – splet je odlično orodje slehernega ustvarjalca!

Do 15. septembra TUKAJ, na FB strani Gdč. knjige, #pokažisvojedelo in mogoče bo izvod Kleonove knjige tvoj! Izvoli sodelovati.

Zapisano učinkuje kot navdih, orientacija in sproščen mini vodič za ustvarjalca, tudi tistega, ki zaenkrat ustvarja le v svoji glavi. Kleon te odrine in prizemlji hkrati. Svoje praktične nauke servira odločno, s humorjem, s seznamom, na katerem je 10 točk, in z grafikami, ki jih je ustvaril sam. Poglej … fotogenična knjiga, a?

 

Prosto po Kleonu ugotavljam, kako se je vse tisto, kar opisuje v knjigi, počasi izrisalo tudi pri moji Gospodični knjigi. Kako je bil moj blogerski začetek poln osebnostnega iskanja (dolgočasen absolventski staž, nikoli v življenju preveč hobi aktivna duša, brez študentskega dela, introvertirana, blazno nesamozavestna, zeeeeh, mentaliteta #ničneupamnihčemeneopazikajpazdaj), potem počasnega delovanja (Bralnica.si; ne išči, ni je več) in izrazitega miselnega in dejanskega preskoka, ko je moj hobi postal stanovit, viden, zame pomemben, odločilen in idilično povezan z mojim poklicem. Jaz pa še kar vase prepričana ženska. Gospodična knjiga je moj #pokažisvojedelo in Austinu Kleonu lahko le prikimam.

Še več odlomkov iz knjige si oglej na mojem IG profilu (gospodicna_knjiga). Tukaj je!


Austin Kleon: POKAŽI SVOJE DELO (Založba Modrijan, 2017, prevedel Andrej E. Skubic)

KOMENTARJI

  1. […] njem vseeno ne. Austin Kleon v Kradi kot umetnik (nadaljevanje Pokaži svoje delo! sem predstavila tukaj) pokaže, kako nastajajo najboljše zamisli, in zakaj ni nujno, da je vsaka zares povsem tvoja in […]

Dodaj odgovor