JESENSKO BRANJE GDČ. KNJIGE

Ne vemo, ali bo jesen deževna, meglena, sončna, topla, tečna, depresivna, melanholična, bolna, prehlajena, zaposlena ali lenobna – vemo pa, da je odličnih knjig v knjižnicah in knjigarnah toliko, da bo jesen zanje spet prekratka. Moj jesenski izbor je mešanica dela in prostega časa. Z vami ga delim zato, da bi k branju privabila še koga. Izvolite!

VZGOJNO PREŽIVETJE

Če sem nekoč vzgojne priročnike prebirala v šibkih trenutkih, jih zdaj odpiram tudi v močnejših. Pod roke mi prihajajo zelo dobra razmišljanja brez pretiranih omejevanj, posilnih nasvetov in nerealnih vzgojnih metod. Je že tako, da moj 4-letnik zahteva nekaj več načrtnega vzgojnega pristopa, ki ne more biti takšen, kot se pač staršu in vzgojitelju zazdi danes ali jutri. O vzgoji vsak s svojega vidika, izkušenj, kulturnih in družbenih principov pišejo Marko Juhant in Mateja Teja Bučinel v knjigi Mali nasilnež, Carolyn Webster-Stratton v Neverjetnih letih in Jessica Joelle Alexander ter Iben Dissing Sandahl v Vzgoji po dansko. Iz vsake odnesem kaj praktičnega in pomembnega.

BEREM SINKU

Letos mineva 100 let od izida prve slovenske slikanice – to je bil Levstikov in Smrekarjev Martin Krpan. Slikanica je pred kratkim izšla v ponatisu. Zanimanje za Brdavsa (Mami, kje ima pa glavo?) je izkazal tudi moj sobralec, ki je na kratko pokukal le v ilustracije. Tisto, kar me je med novejšimi otroškimi knjigami izrazito presenetilo, je zbirka Pet fantastičnih živali Tomija Ungererja. Avtorja nisem poznala, ob ilustracijah in hudomušnih zgodbah pa sem vesela, da ni pobegnil pred mano ali jaz pred njim. Zelo si želim, da bi zbirki dal priložnost tudi najmlajši.

POTREBUJEM NAVDIH

Če bo jesen zašla v melanholijo, to se prav rad zgodi, bo tudi ustvarjalnosti občutno manj. Tega stanja ne preganjam na silo, prav zares uživam pa v njem vseeno ne. Austin Kleon v Kradi kot umetnik (nadaljevanje Pokaži svoje delo! sem predstavila tukaj) pokaže, kako nastajajo najboljše zamisli, in zakaj ni nujno, da je vsaka zares povsem tvoja in čisto nova. Več osveženega pogleda na lastno kulturo in družbo lahko ponudi tudi Slovenologija Noaha Charneyja.

MATURITETNI DUO

Z romanom Pomladni dan Cirila Kosmača sem se kot profesorica slovenščine na maturi srečala že leta 2013. Takrat se mi je zdel prijeten za dijaško interpretacijo, zato se ga v eseju 2018 veselim. Manj suvereno se počutim ob Ubežnih delcih Anne Michaels, ki se berejo počasneje, slogovno zelo metaforično, izjemno lepi in polni so sleherni stavki v tem delu, a v razredu bo knjiga verjetno obtičala v zraku kot nekaj, kar zmorejo le bolj izkušeni bralci. Teh pri starosti 18 let ni veliko.

NA KRATKE IN DOLGE PROGE

Če se bo jeseni ponudilo nekaj kratkih minut na dan, jih izkoristi za branje, in če nočeš knjige brati dva meseca, izberi kratke zgodbe. V zbirki Moj mož makedonske avtorice Rumene Bužarovske so tragične, stvarne, humorne in ironične peripetije med zakonci, pisane z vidika ženske, videti nadvse človeške. Če bo minut za branje v jesenski dneh krepko več, zelo si želim, da bo točno tako, bo detektiv Cormoran Strike fina izbira. Naslov zadnje iz serije je Po poti zla – iščite jo pod G, a vedite, da za to kriminalko stoji vešče pisateljsko pero, J. K. Rowling. Res me zanima, kaj se dogaja s Cormoranovo nogo, kaj z Robin (stavim na afero) in kako morbiden zločin je v igri. Obetata tudi dve mladinski deli: nadaljevanje romana Čudo z naslovom Julianova zgodba in Absolutno resnični dnevnik Indijanca s polovičnim delovnim časom. Radosti me, da bom obe knjigi lahko ponesla med šolsko mladež.

 

Dodaj odgovor