MIŠKA ŽELI PRIJATELJA

To slikanico sem za 4-letnika izbrala zelo načrtno: vedela sem, da mu je všeč, verjela pa sem tudi, da potrebuje več spodbude glede navezovanja in obdržanja stikov s svojimi vrstniki. Ni zmeraj najlažje k drugemu pristopiti sproščeno, vrniti dobroto in deliti z njim veselje, kajne? Prijateljstvo se zdi preprosta stvar, pa, kot dokazuje tudi slovenska slikanica Miška želi prijatelja, ni nikoli čisto tako.

Miška se znajde v stiski in za pomoč prosi kresničko, krta in dihurja. Ko svoje želje zadovolji, ko na svojega pomočnika pogleda s spočitimi očmi, suho kožo in ob dnevni svetlobi, vidi, da je kresnička ob belem dnevu manj bleščeča kot ponoči, krt dolgočasen jamar in dihur precej zaudarja. Do njih je nesramna, oni pa se, pričakovano, odzovejo z začudenjem in umikom.

Nina Mav Hrovat je avtorica še ene čudovite mišje zgodbe – O miški, ki je zbirala pogum. To slikanico je ilustrirala Ana Zavadlav, miško, ki jo spoznavate v tej objavi, pa je narisala Kristina Krhin.

Preobrat v zgodbi je logičen in poučen: miška ugotovi, da le lepa beseda lepo mesto najde, da mora s svojimi prijatelji ravnati prijazno in skrbno, če želi, da se ji še kdaj pridružijo ob čaju. Prav tako naj prijateljev ne bi izbirali glede na njihov videz, zato je to ena od pravljic, ki otroke uči spoštovanja, razumevanja in sprejemanja edinstvenosti posameznika.

Slikanica ima jezikovno posebnost: slovenskemu izvirniku so dodani angleški, makedonski, bosanski in albanski prevodi. Pravljico uporabite tisti, ki poučujete omenjene tuje jezike, slovensko govorečim otrokom pa doma, v vrtcu ali šoli povejte za to zanimivost zgodbice. Preberite jim odlomek ali dva, da zaslišijo melodijo drugega jezika (pa če ga obvladate ali ne). To je lahko tudi uvod v pogovor o tem, katere jezike poznamo v Evropi/svetu, kateri tuj jezik otroci poznajo, se ga morda že učijo ali se ga želijo naučiti in podobno.


Nina Mav Hrovat: MIŠKI ŽELI PRIJATELJA (Miš, 2016, 42 str.)

Dodaj odgovor