PO POTI ZLA

Po tretji prebrani kriminalki Roberta Galbraitha, za katerim se skriva vsem odkrita J. K. Rowling, trdim, da je Po poti zla najboljša od do sedaj objavljenih Cormoranovih dogodivščin! Pisateljica me iz dela v delo bolj prepriča z izrisavo obeh glavnih likov, zaradi sloga ter tempa dogajanja pa me tako branje blagodejno sprošča. 

Če se mi je na sredi Sviloprejke zdelo, da se dogajanje vleče in me zato že malo dolgočasi, pa se v Po poti zla Rowlingova poigra z menjavo pripovednih perspektiv. Cormoran Strike in Robin, detektivski tandem, še vedno vidita vsak svojo resnico o njunem odnosu ter delu, ki ga opravljata, napetost in dinamiko pa v tej kriminalki dodaja skrivnosten morilčev glas, ki se oglasi ravno takrat, ko ga bralec že nekoliko pogreša. Storilec več gnusnih zločinov se izživlja nad ženskami. Bližje je svoji glavni trofeji, jasneje je, da je glede na zasnovo zgodbe ne bo ujel, a to branja ne zmoti.

Vesela novica je, da naj bi Rowlingova detektivsko serijo nadaljevala s celo šestimi novimi knjigami (vau), četrto že piše (izvirnik bo naslovljen Lethal white), datum izida pa še ni znan. Letos je izšla tudi televizijska serija Strike (BBC), oblikovana po knjižni predlogi.

Bralčevo pozornost priteguje izčrpen in tekoč pisateljičin slog. Ne zanimajo je samo odnosi med liki, temveč širša družba, zato Rowlingova v Po poti zla mimogrede vključi angleško aktualno estradno sceno (kraljevo poroko leta 2011, glasbeno skupino One direction ipd.), škotsko policijo, raznolika londonska okrožja, pube in značilno mestno arhitekturo, tako drugačno, ko se avtorica usmeri v srednji sloj prebivalstva tega mesta ali ko s pripovedjo zabrede med reveže in potrka na njihova težka vrata. Da pisateljico zanimajo kulturne in ekonomske razlike, je pokazala že v odličnih Nadomestnih volitvah.

Če načrtujete branje tega detektivskega cikla, začnite s prvo knjigo, Klic kukavice. In če mislite, da Slovenci pri kriminalkah zaostajamo, dajte priložnost Golobovemu Jezeru. Priznati mu gre odličnost.


Robert Galbraith: PO POTI ZLA (Mladinska knjiga, 2017, 525 str., prevedla Nataša Müller)

Dodaj odgovor