23 NAŠIH KNJIŽNIH DOGODIVŠČIN

Občutek, da nam med delovnim tednom zmanjkuje časa le za nas, tri ljudi pod eno streho, postaja prav na začetku zadnjega meseca v letu še težji, zato sem si v duhu kvazi adventnega koledarja zamislila nekaj zabavnih knjižnih aktivnosti za celotno družino.

Saj ne gre za to, da sicer ne beremo. Pa tudi ne gre za to, da bi bili v duhu in telesu res tako zaskrbljujoče oddaljeni. Decembrski čas sem izkoristila za tako aktivnost zato, ker se prav zdaj kaže, da bi lahko v dnevne rutine s 4-letnikom dodali kakšen nov izziv, še malo več pričakovanja in heca. Po dolgem času sem si zaželela ustvarjati s papirjem, in ja, k temu načrtno nisem povabila otroka, temveč sem se v tišini vsega lotila sama.

Za 23 naših knjižnih dogodivščin sem uporabila:

  • barven papir (edini pri roki: origami)
  • washi lepilni trak
  • škarje
  • flomaster
  • vrv
  • lesene ščipalke

Iz listov sem oblikovala kvadrate, ki se odprejo. Na prvo stran sem nalepila okrasni lepilni trak, v notranjost pa zapisala tisto, kar mi je glede branja in knjig padlo na pamet: recimo ‘V svoji knjižni zbirki poišči knjigo o vesolju. Prosi atija, da ti jo prebere.’ Vsega vseeno nisem zvalila na glavo družine.

Če želiš spremljati, kaj točno sem vtaknila med naše knjižne dogodivščine, poklikaj Gdč. knjigo na Instragramu, kjer bom sproti objavila nekaj dnevnih podrobnosti.

Na listkih so bralni predlogi za točen dan v decembru. Vabim h knjigam, ki jih sin že pozna, a je čez leto zanje ostalo manj časa, izbrala pa sem tudi tiste, ki so mu še posebej ljube in se jih ne naveliča. Med listke so naključno pomešane štiri nove knjige, ki sem mu jih kupila na letošnjem knjižnem sejmu. Ob tem sem zastavila kakšno sproščeno vprašanje in ga nič preveč silila v kdo ve kakšne dramatizacije, risbe in vse drugo, česar tako ali tako ne mara. Moj fokus: naša zabava.

Po prvem odpiranju listkov se zdi, da se bodo dogajale precej smešne reči, zato bom za družinsko evidenco te pisno povzela na hrbtni strani listov in jih shranila. Nekoč se jim bomo krohotali še bolj kot ta trenutek.

P. S. Prav vidite, listkov ni 24, ampak 23, ker to ni adventni koledar. Lahko bi jih bilo tudi 5 ali 16, takšne knjižne dogodivščine je namreč mogoče izvajati v poljubnem obsegu in ob poljubnem času.

KOMENTARJI

  1. Odlicna ideja, Nina! Bomo posnemali ;). Lp. Polona

    1. Hvala, Polona. Super, le posnemajte in naj bo zabavno.

Dodaj odgovor