BEREM SINKU 2-4

Dragi bralec Gdč. knjige, na voljo je nadaljevalni priporočilni knjižni seznam BEREM SINKU 2-4. Seznam boš prejel na svoj e-naslov, vpiši ga v obrazec na dnu strani. Pred tem preberi, katerim otroškim slikanicam sem dala posebno mesto in zakaj nekaterih, morda najbolj pričakovanih, na seznamu (še) ni?

KOMU JE NAMENJEN SEZNAM BEREM SINKU 2-4?

Knjižni seznam BEREM SINKU 2-4 je namenjen tistim, ki berete 2- do 4-letnim otrokom. To je skupina predšolskih bralcev, ki zanimanje za knjigo kažejo na različne načine. Prav tako se v tej starostni skupini pojavlja več razlik glede na to, koliko slušne pozornosti zmorejo otroci.

Prvi priporočilni knjižni BEREM SINKU 1-2 je dostopen tukaj. Naročilo ga je že več kot 800 bralcev bloga!

Mnoge knjige na seznamu ste ob branju z otroki že spoznali, nekaterih morda še ne. Vašemu 2-letniku se bo marsikatera slikanica na seznamu zdela še predolga in kateremu od 4-letnikov krepko prekratka. Namig: dvoletniku daljšo slikanico berite v več delih, 4-letniku pa preberite več slikanic zapovrstjo.

S seznamom želim orientirati starše, stare starše, vzgojitelje, logopede, psihologe ipd., da bi še več poudarka namenili kakovosti slikanic, ki jih berete otrokom. Te z vsebino poudarjajo vrednote, kot so sodelovanje, prijateljstvo, sočutje, prijaznost, postavljanje meja, razumevanje svojih čustev in čustev drugega …

KATERE KNJIGE NAJDEŠ NA SEZNAMU?

Slikanice na seznamu so izobraževalne (spoznavanje telesa, čustev, vsakodnevnih navad ipd.), opogumljajoče (premagovanje strahu pred temo, opustitev dude, odhod v vrtec) in zabavne. Ne prepričajo le z zgodbo, temveč tudi z likovno podobo, ki je premišljena in omogoča boljši stik otroka s knjigo.

Na seznamu BEREM SINKU 2-4 so nasveti, kako brati predšolskemu otroku. Še več jih ponudita logopedinji iz Logopedskega kotička: tukaj.

Na seznamu je 68 naslovov otroških knjig različnih slovenskih založb. Gre za prevodne in izvirne slovenske slikanice, razvrščene po abecednem redu glede na avtorja. Ob vsakem naslovu je izpostavljena vsaj ena prevladujoča tema slikanice, zaradi česar se boste za branje knjige morda še lažje odločili.

KATERIH KNJIG NA SEZNAMU NI?

Na seznamu mogoče pogrešate pravljice Svetlane Makarovič ali klasike bratov Grimm in Hansa Christiana Andersena. Temelj oblikovanja seznama so sinove bralne izkušnje, zato so na seznamu knjige, ki sva jih intenzivno brala med njegovim 2. in 4. letom. Priporočam jih zaradi močnega zavedanja, kaj so mu takrat dale, kako se je nanje odzival glede na zvrst (poezija, izštevanke, strip …), temo, dolžino in razporeditev besedila, ilustracije ipd. Daljšim pravljicam sin v tem starostnem obdobju še ni želel ali zmogel prisluhniti.

Med tistimi, ki boste do torka, 19. decembra, naročili brezplačen izvod seznama BEREM SINKU 2-4, bom izžrebala štiri, ki boste prejeli eno od slikanic na seznamu: Lov na medveda, Poredni Petit, Na žarku svetlobe ali knjigo Deček in hiša.

KAKO LAHKO POMAGAŠ PRI DELITVI SEZNAMA?

Želim si, da bi seznam BEREM SINKU 2-4 med ljudmi zaokrožil na podoben način kot prejšnji, BEREM SINKU 1-2. Lahko ga delite na spletu, na družabnih omrežjih, po e-pošti ipd. Mnogi ste me presenetili tudi z delitvami seznama v stvarnem življenju. Seznam so na svoje oglasne deske pripeli nekateri slovenski vrtci, bralka ga je zasledila v čakalnici pri logopedu, nekateri starši pa so ga v natisnjeni obliki razdelili med svoje kolege, ki berejo otrokom. Hvala! Zdi se, da s tem skupaj prispevamo k dvigu družbenega in osebnega zavedanja, kako pomembno in zabavno je branje predšolskemu otroku.

KOMENTARJI

 1. Pozdravljeni!
  Dvakrat sem že naročila seznam berem sinku 2-4, pa ga ne prejmem. Samo potrditveni mail. Pri berem sinku 1-2 nisem imela teh težav. Mi lahko prosim pomagate?

  1. Apolonija, upam, da sem vam že odgovorila na e-mail. Če ne, mi pišite in bova uredili.

 2. Zdravo. Ze pred casom narocila seznam za knjige 2-4 pa ga ne najdem. Ponovno poskusila danes pa ne gre. Resitev prosim. Hvala. Lp Tea

  1. Tea, deluje, poglejte v moj komentar na dnu te objave, prosim.

   1. Pozdravljeni,
    prosim za seznam knjig od 2 – 4 leta.

    Hvala.

    Lp,
    Jasmina Jordanp

 3. Pozdravljeni. Nisem prejela seznam knjig 2-4, mi lahko prsim pomagate. Hvala LP Leonida

  1. Leonida, hvala za sporočilo. Moram preveriti, zakaj občasno res ne deluje. Vas bom obvestila, ko bo spet vse v redu.

 4. Dragi moji, oba seznama, BEREM SINKU 1-2 in BEREM SINKU 2-4, delujeta nemoteno. V obrazec vpišite veljavni e-mail in tam v vseh možnih predalih (tudi v spamu) poiščite pošto, ki od vas zahteva potrditev e-maila. S tem preverimo, da seznam res želite in da niste robot. Ko to kliknete, v novem sporočilu prejmete navodila, kako ga s klikom prenesete na svoj računalnik. Vse sem ponovno preizkusila in dela. Če imate ob tem težave, mi pišite, da uredimo kako drugače.

  1. Prosim za seznam BEREM SINKU 2-4 LET

 5. Peosim za seznam 2-4

  Lp

  1. Prosim, svoj e-naslov vpišite v obrazec v tej objavi. Tako ga boste prejeli po e-pošti.

 6. Spoštovani,
  prosim če mi lahko pošljete seznam knjig, slikanic za Berem sinku 4-6.
  vanja.potocar@guest.arnes.si
  Hvala in lep pozdrav
  Vanja potočar

 7. anja pejić šekli says: Odgovori

  prosim za seznam 2-4 let, najlepša hvala in lep pozdrav, Anja

 8. Pozdravljeni,
  želela bi seznam Berem sinku 2-4.
  Hvala .

  1. Mateja, prosim, da svoj e-naslov vpišete v ustrezen mini obrazec v tej objavi. S tem dobite potrditveni e-mail in v naslednjem je seznam.

 9. Mojca žlahtič Zupanc says: Odgovori

  Pozdravljeni. Prosila bi za seznam Berem sinku 1-2 in 2-4. Imam dva fantka, stara 3 in 1.5. Obožujeta knjigice. Hvala. Lp, Mojca

 10. Pozdravljeni,

  prijavila sem se na seznam, ampak ga nisem dobila – razen če sem kje kaj spregledala?
  Ali bi lahko, prosim, preverili?
  Hvala in lep pozdrav,
  Iva

 11. Pozdravljeni. Prosila bi za bralni seznam za otroke od 2-4 let. Na zalost ga nisem prejela. Poskusila sem 2 email naslova. Hvala.

 12. Živijo! Končno! Končno sem našla uporabno stran, ki je dejansko namenjena branju, odkrivanju domišljijskega sveta, potovanjem v nove dežele … in vse to preko literature. Sama sem velik knjigožer, na to navajam tudi svojo deklico, ki sem ji še kot dojenčici v trebuščku brala Prešerna, Lermontova … zakaj? Ker se mi je to zdelo pomembno. In danes, ko bere že sama, vidim, da se je moj trud izplačal. Nekaj najlepšega je, ko otrok rad bere.

  Prosila bi Vas za seznam literature od 2-4. 🙂 Hvala in vse dobro! Sandra
  aconradi@siol.net

 13. Pozdravljeni!

  Bi lahko dobila seznam berem sinku 2-4 in 4-6 prosim 🙂
  Hvala za čudovit vsebine.
  Najlepša hvala!
  Barbara

Dodaj odgovor