#MATIGOVOR 2017: NAJBOLJ OGLEDANIH 5

Ko sem v aprilu 2017 zagnala novo podobo spletne strani Gdč. knjiga, se je več suverenosti pokazalo tudi v moji materinski vlogi. Pred tem rubrike Matigovor nisem mogla ustvarjati. Če se v njej za koga kažem kot kritična, neposredna, s prostom žugajoča in velepametna mama, je to posledica delne resnice mojega značaja in tega, da se moje materinstvo ni začelo kot tisto na Instagramu ali tako, kot so govorili v materinski šoli.

Otrok, rojen v 31. tednu, je v mene naselil veliko dvomov, pa ne o tem, kako ga previti in kateri bodi mu obleči, temveč več pomembnejših, z zdravjem, vedenjem in s čustvovanjem povezanih reči. Zato se v svojih materinskih monologih ne morem kazati površno, naivno ali neodločno. Okrog sinovega 3. leta je v meni vidno naraslo prepričanje, da svojo starševsko vlogo opravljam zelo dobro, z jasnimi vzgojnimi cilji, z obilo razumevanja in čutenja do otroka, a tudi z mejami, ki mu jih želim odločno zastaviti.

Zato, če se ti #matigovor kdaj zdi surov, preveč enciklopedičen, jamrajoč ali ‘solim ti pamet’ material – prav imaš, v tem trenutku vem o starševstvu že zelo veliko in želim si izvedeti še več, ob tem pa nekaj reči v obliki premišljenih zapisov deliti s tistimi, ki jih zanima vzgoja, recimo ji sočutna.

Najbolj ogledane objave v rubriki Matigovor v letu 2017 so bile:

1. MAMA NA SPLETU, KDO SI? (5744 ogledov)

2. O, VAŠ JE PA ZELO ŽIVAHEN! (4058 ogledov)

3. KO UVAJANJE OTROKA V VRTEC NI MALA IN PRIČAKOVANA MALICA (2439 ogledov)

4. ENA OD RESNIC O PARTNERSTVU PO ROJSTVU OTROKA (2350 ogledov)

5. SE VIDIMO, A BREZ DARIL, PROSIM! (2181 ogledov)

Vem, da je marsikateri mami veliko pomenila tudi objava NEDOJEČA MAMA, TEBI PIŠEM, ob pisanju katere sem zaradi zasebnosti precej kolebala. Želim si, da bi še več bralcev Gospodične knjige prisluhnilo glasu o za naš čas in kulturo zelo pomembni temi v objavi ZAKAJ NE OBJAVLJAM OTROKOVIH FOTK?

Veseli me, da je rubrika Matigovor med bralci lepo sprejeta ne le v obliki klikanosti, temveč dejanske branosti, o kateri sklepam po mnogih sporočilih, ki mi jih pošiljate o tej in oni temi, povezani z objavami, delitvah na družabnih omrežjih in podobnem. Najlepša hvala, ker ob tem velikokrat pokažete, da cenite mojo iskrenost, neposrednost in izkušnje – če te niso vedno najlažje, pa so vsaj take, da jih je mogoče obvladati z dolgoročnim zadovoljstvom starša in otroka, zato je v globini matigovorov zmeraj tudi obilo smeha!

Če bi vam morala voščiti na zelo dolg način, bi vam tudi v 2018 rekla: DRUŽINE, USTAVIMO SE!

Dodaj odgovor