#BEREM SEBI 2017: NAJBOLJ OGLEDANIH 5

Ob začetku leta si ne zastavljam posebnih bralnih ciljev, na koncu leta pa ne delam številčnega pregleda knjig, ki sem jih prebrala. V tem ne vidim pravega smisla, niti motivacije, še manj spodbude za druge.

Kaj bi mi dalo za nazaj in naprej, če bi rekla na primer: “V letu 2017 sem prebrala 40 romanov!” O čem bi to govorilo vam, spremljevalcem Gdč. knjige? Z vami raje delim nekaj svojih občutkov in dejanskih naslovov, ki so v preteklem letu zanimali mene in glede na klike tudi vas. Morda so komu ideja za branje v 2018?

Najbolj ogledane objave v rubriki Berem sebi v letu 2017 so bile:

VZGOJA PO DANSKO (Mladinska knjiga, 2017) [2564 ogledov]

RAZVEZANI (Beletrina, 2017) [1181 ogledov]

JEZERO (Založba Goga, 2016) [1031 ogledov]

V NAPAČNI ZGODBI (Miš, 2017) [968 ogledov]

LJUBEZEN NA TERAPIJI (Mladinska knjiga, 2017) [876 ogledov]

Pozitivno me preseneča, da so med prvimi peti glede na klike kar štirje slovenski avtorji (Tadej Golob, Cvetka Sokolov, Veronika Podgoršek in Ana Schnabl), štiri založbe (Mladinska knjiga, Beletrina, Miš in Goga) ter izjemna pestrost glede zvrsti besedil – Razvezani so nagrajen prvenec kratke proze, Vzgoja po dansko in Ljubezen na terapiji sta poljudna priročnika, V napačni zgodbi je mladinski roman in Jezero je kriminalka.

Je v arhivu 2017 v rubriki Berem sebi še kakšen naslov, ki ga želim ob prelomu dodatno izpostaviti? O ja, nore bralne izkušnje sem doživela vsaj še ob romanih, kot so: Tirza, O novem priimku, Sijaj, Klical sem ga Kravata, Vsa ta nevidna svetloba, Zakaj se otrok v polenti kuha in Sedem minut čez polnoč.

Je med letošnjimi prebranimi knjigami tudi katera, ki me ni prav nič navdušila? Zelo mlačno me je pustila kriminalka Pod gladino, izjemno kritično do sloga in vsebine pa sem sprejela prodajno uspešnico Kako biti Parižanka vedno in povsod.

Kaj vam, bralcem Gospodične knjige, glede branja želim v novem letu? Tukaj (všečkaj) in tu (sledi) sem že voščila zvedavost. Morda pa je vredno dodati še, da si v novem letu ni treba zastavljati visokoletečih in omejujočih bralnih ciljev, sploh tistih, ki si jih bolj kot zaradi sebe zastavljate zaradi drugih, ki ‘preberejo vse in srečno živijo do konca svojih dni’. Želim vam dovolj časa za tiste knjige, ki vas bodo priklicale z naslovnico, naslovom, vezavo, s pisavo, z zgodbo, s citatom ali pa s tem, kar o njih napišem tukaj, na Gospodični knjigi. Zdaj že veste, kakšen je moj knjižni okus in ali mu gre zaupati, kajne?

Dodaj odgovor