PONIKALNICE

Kaj vznika iz nove slovenske slikanice, polne domiselnih ugank in nežnih ilustracij? Gre pri Ponikalnicah samo za to, da čim prej pridemo do pravilne rešitve ali pa je v teh kratkih živih stavkih tudi več neodgovorljivega, pa zato nič manj prikupnega?

Ponikalnice je zbirka 75 ugank (in ene ugotovitve) slovenskega pisatelja in pesnika Miroslava Košute. Pred bralca so razgrnjene na belem ozadju, ki vdihuje čistino in izrazito pregledanost besedila. O odgovorih na zastavljene uganke govorijo skrbno izbrani manjši in večji akvareli pastelnih odtenkov ilustratorke Suzi Bricelj.

Rimane uganke so jezikovno bogate in vsebinsko zelo pestre. Sprašujejo po živalih, orodjih, Krasu, prometu, času, morju, zimi, vremenu in drugem. Opazno je prepletanje tradicionalnega (stari mlin, kolovoz, parna lokomotiva …) in sodobnega (računalnik, računalniška miška, daljinec …). Zapisane so z velikimi tiskanimi črkami, zato so primerne za prve poskuse samostojnega branja najmlajših. Otroci bodo pri nekaterih ugankah našli hitro in vsem jasno rešitev, v drugih, polnih besednih iger in metafor, pa je odgovor težje najti, čeprav so z narobe obrnjenimi črkami ti izpisani na vsaki strani. A čim manj goljufajte, pri ugibanju šteje vaša domišljija!

KAJ JE TO #1: “Zagledaš jih, srce ti zaigra, pritisneš na kljuko in si doma.” Veš?

BEREM SINKU: Svojega 4-letnega sobralca sem k branju Ponikalnic želela privabiti s stranjo, na kateri so razna vozila (glej spodnjo fotografijo). Prav nič ga ni zanimal moj suveren skok v sredino knjige – želel si jo je listati od začetka do konca. Spontano se je razvilo selektivno branje, kjer je na vsaki strani pokazal po eno uganko, ki jo je želel slišati. Včasih se mu je hitro posrečilo najti pravilen odgovor, pogosteje pa sem mu pomagala s počasnim ponovnim branjem uganke in z namigi na ilustracije. Zelo prepričano je povedal, da je najboljša uganka tista o vetru na morju (poimenoval ga je vihar). Ta odločitev je skladna z njegovim že nekaj časa trajajočim zanimanjem za vse, kar je vsaj malo strašljivo.

KAJ JE TO #2: “Varno pristanišče vseh otrok, kjer prav čudežno potihne jok.” Uganeš? Sporoči mi.

PEDAGOŠKI NAMIG: Ponikalnice so lahko odlično didaktično gradivo, uporabno v vrtcu in na začetku osnovne šole. Mlajšim otrokom do rešitve pomagamo z namigi ob ilustracijah. Starejše otroke lahko spodbujamo, da po branju zbirke tudi oni oblikujejo uganke o istih ali povsem novih pojmih. Izmislijo naj si jih sami ali jim jih ponudimo mi (lahko jih izžrebajo). Ponikalnice lahko uporabijo tudi logopedi in specialni pedagogi za krepitev otrokove slušne pozornosti, besedišča, sodelovanja in zaupanja vase.

Ponikalnice bom podelila nekomu, ki bo odgovoril (ne nujno pravilno – šteje namreč poskus) na vsaj eno od dveh zastavljenih ugank (KAJ JE TO #1 in #2) v tej objavi. Odgovore zapišite v komentarje na blogu ali na Facebooku. Zbirala jih bom do nedelje, 4. februarja, do polnoči.

In kakšna je končna ugotovitev Miroslava Košute, na katero opozori že v podnaslovu Ponikalnic? Oh, pasje resnična. Poiščite jo v knjigi, še prej pa počasi odmotajte vseh petinsedemdeset ugank. Zabavno bo!


Miroslav Košuta: PONIKALNICE, petinsedemdeset ugank in ena ugotovitev (Miš, 2017, 43 str., ilustrirala Suzi Bricelj)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo Miš.

KOMENTARJI

 1. Sodelujem! Naša družina obožuje take uganke! #1vrata #2objem

 2. Mislim, da je odgovor na drugo uganko objem 🙂

 3. Na prvo uganko bi odgovorila z “vrata”, na drugo pa z “mamino naročje”.

 4. Odgovor na prvo: vrata. In drugo: mamino naročje. ?

 5. Odgovor na prvo – vrata, na drugo – mama 🙂

 6. Sanja Ribolica Kavčič says: Odgovori

  Rešitev prve uganke naj bi bila vrata, druge pa mamin objem. Lp, Sanja

 7. Sodelujem za mojega otroka in ucence v soli. Odgovor na #1 je vrata, na #2 pa objem oz. mamino narocje

 8. Lustna knjiga, res! #1 so vrata, #2 objem ?

 9. Sodelujem. Prvi odgovor vrata, drugi objem. Drzim pesti.

 10. Cudovita knjiga. #vrata #mama

 11. #1: vrata, #2: mamino narocje

 12. Sodelujem. #1 vrata, #2 mamino naročje. Lp 🙂

  1. Tanja, žreb vam je namenil Ponikalnice! Prosim, javite mi svoj naslov za pošiljanje.

Dodaj odgovor