ČUDOVITI SVET FILMOV ZA PREDŠOLSKE OTROKE – 6 ZAMISLI

V naši hiši pravimo risankam DA. Večkratni DA bi rekli tudi animiranim celovečercem v kinu, pa otrok čuti, da sedeti več kot 90 minut pač ni mala šala, če si bolj aktivne sorte. Pove: “Ne, mami, res ne bi šel v kino, ne morem biti tako dolgo pri miru.” Kako torej poustvariti domači kino, ob katerem lahko tudi telovadiš, če te je že volja, in si ogledati nekaj, kar bo zanimivo celi družini? Šest (animiranih) filmov za otroke sva pokomentirala oba, še kar izbirčna mama in vihravi 4-letnik. Izbrala sva le najboljše, to se ve!

GAŠPER IN PETRA (75 min)

To je serija norveških filmov za otroke (slovenski napovednik je tu), ki je v naši družini pravo odkritje! Gašper in Petra, stara sta okoli 5 let, sta prijatelja iz vrtca, njuni družini, tako različni, pa se zaradi njiju pristno povežeta. Gašper je radoveden, bolj zadržan fant, velikokrat zaskrbljen in previden. Petra je bolj pogumna, odločna punca, zelo družabna ter polna idej. V filmih prevladujejo stvarne teme iz otroštva in življenja odraslih. V ospredju so medosebni odnosi, izpostavljena pa je tudi domišljija v obliki govorečih plišastih živali. Da bi postopoma spoznali Gašperja in Petro, priporočam, da začnete z ogledom filma Gašper in Petra: Najboljša prijatelja, nadaljujte pa v poljubnem vrstnem redu – obstajajo še Gašper in Petra na safariju, Čudoviti božič ter Gašper in Petra na zimskih počitnicah.

Posebnosti: sinhronizirano v slovenščino; pripovedovalka posodi glas vsem nastopajočim v filmu.

TAMALI PRAVI: “Najboljše je, ko sta kralj in kraljična. In ko zajčica pade v jarek. Kdo jo je potem rešil?”


KOYAA (2 min in 45 s)

Koyaa je tiste sorte animirani film, pri katerem izstopajo podrobnosti, zato ob vsakem ogledu opaziš kaj novega. Natančno opremljeno hišo glavnega junaka sva si s sinkom pozimi ogledala tudi v živo (utrinek je tu). V risanki liki ne govorijo, a je dobro prisluhniti mnogim drugim naravnim zvokom v njej. Vsak film se začne s tipičnim začetkom, ki namigne, kateri predmet bo ponagajal fantu z naramnicami. Zaradi kratkosti filmov si je smiselno ogledati več naslovov hkrati.

Posebnost: obstaja tudi dokumentarec Živijo, Koyaa o zakulisju nastanka filmov.

TAMALI PRAVI: “Najbolj smešno je, ko mu nagajajo šal in navihani ležalnik. In papir. Ko se je učil brati in mu je nagajalo.”


THE SNOWMAN (25 min)

Animirani film The snowman (ogledate si ga tukaj) je nastal po istoimenski slikanici (1978) brez besedila Sneženi mož, R. Briggsa. To je nežna in čarobna zimska pripoved o dečku, ki izdela snežaka, ta pa nepričakovano oživi in fantu svet prikaže z druge, še bolj razburljive perspektive. Ilustrirane podobe, ki v filmu oživijo, so neverjetne, dogajanje je podkrepljeno z izbrano instrumentalno glasbo. S sinkom sva si ogledala tudi The snowman and the dog (pazi, žalostno za jokat).

TAMALI PRAVI: “Najlepše je, ko letita po zraku. Najbolje se spomnim, ko je snežak stopil pred kamin in se je začel topiti. Bilo mi je neprijetno. Potem je moral v mrzlo skrinjico.”


ZVERJASEC (30 min)

Zverjasca slovenski otroci že zelo zgodaj spoznajo v rimani in hudomušni knjižni različici. V filmu (DVD je priložen knjigi) prepriča slovenska sinhoronizacija, ki še bolje oživi odličen prevod Milana Dekleve, mestoma strašljiva (za občutljivejše otroke celo preveč – sin je pri 3 letih ob ogledu jokal in ni želel nadaljevati, pri 4 letih risanko gleda le z odraslo osebo, čeprav dobro ve, kako srečen je razplet, in knjigo obožuje). Najlepša podoba iz tega animiranega filma so regratove lučke – bodite pozorni nanje! Miš pa: frajerka!

TAMALI PRAVI: “Film je boljši kot knjiga.” Jaz: “Zakaj ga pa potem večkrat nočeš gledati, ko predlagam?” On: “Lahko gledava naslednjič. Najboljše je, ko kača ovije miško.” Jaz: “Ali te je pri Zverjascu kaj strah?” On: “Ah, kje pa. Samo ni pa za malčke.”


BI SE GNETLI NA TEJ METLI? (30 min)

Tudi ta animirani film je pripravljen po knjižni uspešnici tandema Donaldson & Scheffler. Čarovnica, kot bi bila leteči taksi, z metlo prevaža psa, žabo in druge živali, ne da bi vedela, da jim je za petami strašni zmaj. Risanka je sinhronizirana v slovenščino, besedila je malo, dogajanje pa je zelo dinamično in napeto. Nova metla, ki jo na koncu pričara čarovnica, ko se reši zmajeve sence, je naravnost fantastična! Žaba v kadi!

Posebnost: DVD s filmom je priložen istoimenski knjigi Bi se gnetli na tej metli?

TAMALI PRAVI: “Ta je v redu, ker je noter zmaj.” Jaz: “Ampak prvič pa nisi želel gledati, se spomniš, kaj sem ti obljubila?” On: “Ja, da se bova skrila pod odejo, ko bo zmaj. Samo potem se nisva, ker sva pogumna. Najbolj hecna je babura. No, štriga. Stara štriga.”


SLON (32 min)

Slon je vzgojno-izobraževalni program animiranega filma. Filmi, nagrajeni na Animateki, izidejo na DVD-ju. Na Slona 7 sem naletela, ko je bil priložen reviji Cicido. Doma ga pogosto vrtimo, sinove najljubše na tem delu pa so: Mirjam in zeleni izpuščaji, Sanjski gost ter Pogum. Zbrani so filmi o različnih temah, ustvarjeni v raznih tehnikah. Vsak film je pospremljen s predlogi za pogovor z otrokom ob/po filmu, ki jih vključimo po želji. Zdi se mi očarljiva zbirka vsega (ne)mogočega!

TAMALI PRAVI: “Tako miško [opomba: misli na risanko Sanjski gost, v kateri miška čisti stanovanje] bi lahko imeli mi doma in ji nastavili sirček. Dala si je milo na trebušček in se tako masirala. Res mi je všeč.”


Bi bilo vredno navesti še katerega od kakovostnih (animiranih) filmov za predšolske otroke? Naslove, prosim, zapišite v komentarje pod odjavo. Hvala!

V objavi namenoma ne omenjam priljubljenih Disneyjevih celovečernih filmov. Zakaj? Ti filmi imajo zelo učinkovito promocijo in dodatne niti ne potrebujejo, prav tako so večinoma daljši od 90 minut ter pogosto (ne)prikrito agresivni (intenziven zvok, zapletena zgodba in odnosi v njej, hiter potek dogajanja, številni burni zapleti …), zato lahko občutljivejše otroke bolj vznemirijo kot druge. Na to sem postala pozornejša ob sinu, ki si je nekatere od Disneyjevih celovečercev sicer že ogledal (npr. Cars in Moana), a doma, z več spodbude za vztrajanje do konca (mama in ata, ki otroka ‘silita’ h gledanju filma – narobe svet, haha), z več prekinitvami, ker je izgubil interes zaradi težjega sledenja zgodbi, dolgočasja ali nelagodja ob določenih zvokih (npr. rohnenje avtomobilskih motorjev na stadionu, Cars), prizorih (morska pošast v Moani) in motivih (tekmovalno izrivanje s steze med dirko, Cars).

Oglejte si zadnji slikanici na blogu: NE LIŽI TE KNJIGE (GDČMIKROB15 odnese 15 % pri spletnem naročilu do petka, 23. 2.) in ANGEL SOSESKE. Čudoviti sta!

KOMENTARJI

 1. Zverjašček 🙂

  1. Meni pa Zverjašček v primerjavi z Zverjascem ni tako všeč, še tuhtam, zakaj.

 2. Stick Man oz Palčič, 25 min, naš ga obožuje

  1. Ta je tudi posrečena, v slikanici je sinu zelo všeč, bom našla še DVD, hvala.

 3. Pettersson in Findus ?

  1. Lenka, tega pa ne poznam, vidim, da so kratke epizode (12 min), kar mi je všeč. Bom pogledala. Najlepša hvala.

 4. Coco -Koko in velika skrivnost nas je vse očaral, pa Palčič je tudi super. Zverjasca in Zverjaščka obožujemo, pa celovečerna Bikec Ferdinand je tudi krasna.

  1. Bikca pa bi rada najprej prikazala v slikanici, pozneje pa mogoče še kot risanko. Hvala za idejo.

 5. Sanja Ribolica Kavčič says: Odgovori

  Vse te animirane filme (in še mnogo mnogo podobnih) smo gledali/ gledamo na RTV SLO. Zverjasec, Zverjašček in Palčič do bili na sporedu decembra. Koyya večkrat pride na vrsto. Zdaj so zanimivi pujsek Bibi (zelo nežna risanka), Lili in čarni zaliv.

  1. Bibi je tudi meni všeč, prav hecen in res nežen.

 6. Super izbor, Miriam ima celo serijo in je trenutno na sporedu ob nedeljah na nacionalki, tako da lahko ujamete še kakšno poleg zelenih izpuščajev. Decembra so na nacionalki vrteli Odvratne rime in upam, da jih še bodo, ker so super. Priporočam še Hišo pravljic, posneto po krasni knjigi, pri nas je bila hit tudi Loti in skrivnost mesečevega kamna, pa tudi krajši slovenski filmi, kot sta Gospod Filodendron in Jablana, Princ Ki-Ki-Do.

  1. O, Tamara, najlepša hvala za namige. Miriam je res posrečena, na televiziji sicer ničesar ne ujamemo, bom pobrskala po DVD zalogah v knjižnici. Spremljam tudi vajino stran gledalbom.com, všeč mi je!

   1. Hvala enako, sem redna bralka te spletne strani. Tine in Bine -Superjunaka pa sta že na našem seznamu 🙂

 7. Živijo, če nimate televizije, kje pa pridete do teh filmov/risank? 🙂

  1. Vse v prispevku je na DVD-jih, kupiš ali si jih izposodiš v knjižnici, Snežak je na youtube.

Dodaj odgovor