VSE

Oh, koliko krajev, reči, besed in zgodb je mogoče popisati, pa svetu nikoli ne prideš do dna! K izvirnemu in razgibanemu portretu skoraj vsega na našem planetu vabi Marc Martin s pisano knjigo VSE (LOTS). Ustavimo se in se skupaj zazrimo v koščke, s katerimi je nakazal mnoga čudesa življenja tukaj in tam!

VSE (Miš, 2018) je osupljiv in podroben likovni izdelek. Ilustracije Marca Martina, nagrajenega ilustratorja in grafičnega oblikovalca iz Avstralije, so drobne, stvarne in živobarvne. Knjiga bralčevo pozornost izzove z naslovnico, na kateri je naslov, pomešan med godzilo, kite, babuško in prometne znake, komaj opazen. Tudi notranjost slikanice je ob prvem listanju manj pregledna, a je ob vsakem novem branju v njej vseeno mogoče odkriti avtorjevo logiko mišljenja in red.

Gre za zrcalo vsega čudovitega širom sveta – tistega, kar daje narava, in tistega, kar ustvarja človek. Tako je v VSE na eni strani obilo zelenja, cvetic in živali, na drugi pa kopica avtomobilov, stavb in križišč. Pred nami je nasprotje med civiliziranim delom Zemlje, v skrajnostih celo zasičenim s hrupom, z neverjetno arhitekturo ter s poseljenostjo, in neokrnjenostjo predelov, kakršen je na primer amazonski deževni gozd.

Slikanica izpostavlja različna zanimiva središča (od Pariza prek Mongolije in Alice Springsa do Antarktike), z vsemi bolj ali manj znanimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, ki so bralcu, odvisno o njegove razgledanosti in potovalne žilice, domače ali pa sploh ne. Domnevam, da vsi vseeno niste vedeli, da:

  • na Antarktiki prebiva 20 milijonov parov pingvinov,
  • je na Japonskem kar 5,6 milijona prodajnih avtomatov (v njih lahko kupite zelo pomembne stvari, recimo: vabe za ribe in kravate),
  • v Parizu dnevno nastane 10 ton pasjih kakcev,
  • je v New Yorku 2 milijona podgan.

V VSE boste opazili subjektivno perspektivo avtorja te polne slikanice. Marc Martin čudesa sveta namreč hudomušno komentira z besedami, nekatere bizarnosti (Džingiskan povsod v Mongoliji, tudi na škatlici cigaret, vsi Jóni in Anne Islandije ter ruske katedrale, podobne slaščicam) pa podkrepi z namnoženimi slikovnimi podobami.

BEREM SINKU: Moj 4,5-letni sobralec, fasciniran s kipi, je v knjigi zaman iskal Kip svobode, je pa zato našel milimetrskega Kristusa Odrešenika v Rio de Janeiru. Nekoliko manj razpoložen je pozneje na očkovo vprašanje, le kaj je v tej novi knjigi z obetajočim naslovom VSE, prepričano odgovoril: “Ničesar ni v njej.” Haha. Vseeno sem prepričana, da bo knjiga del našega družinskega branja še veliko let!

VSE lahko z mlajšim otrokom beremo selektivno, osredotočeno na en kraj ali na določene motive, ki otroka ob listanju najbolj pritegnejo. Brati jo je mogoče tudi po vzoru ugank oz. iskalnic, kjer si eden od bralcev zamisli motiv, ki naj ga drugi poišče, pravilno poimenuje ipd.

Slikanica je vir lagodnega sanjarjenja o tem, kaj vse si želimo še videti, katere kraje obiskati, o katerih rečeh dodatno poguglati, da bi o njih izvedeli še več … Ob vsakokratnem listanju pa vsakič presenečeno zavzdihnemo: “Kako lepo!”

Marc Martin ima čudovit profil na Instagramu (tukaj) in bogato spletno stran (tukaj). Kako nastajajo njegove slikanice in zakaj, je povedal ter pokazal v tem posnetku.


Marc Martin: VSE (Miš, 2018, 38 str., prevedla Ema Karo)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo Miš.

Dodaj odgovor