MANJ RAZKRIVAJOČE FOTOGRAFIJE OTROK NA SPLETU – ZAKAJ IN KAKO?

Da se slovenska mama ali ata danes odločita za spletno življenje svojega otroka, ne da bi ob tem izpostavljala njegovo identiteto z imenom in obrazom, se zdi prava redkost. Otrok že v svoji prvi uri življenja postane zvezda družabnih omrežij. Prisluži si svoj hešteg, pod katerim mu lahko odslej sledite vsak dan, ne da bi on o tem prva leta sploh karkoli vedel. Odločata mama in ata – ker lahko, otrok pač ne more. Kaj bodo na to v poznejših letih porekli otroci, trenutne spletne zvezde tujih in slovenskih staršev, zaenkrat le ugibamo, saj ta generacija še odrašča. Zakaj in kako naj bodo fotografije otrok na spletu manj razkrivajoče?

Foto: _houseofjj_

O tem, zakaj in kako na družabnih omrežjih kot starš bivati, ne da bi otroka ob tem bistveno izpostavil na fotografijah, sem razmišljala s petimi dekleti. Vse so na spletu redno aktivne, tam pa ne pokažejo obrazov svojih otrok. Razlikujejo se po temi svojih spletnih dejavnosti in številu sledilcev. Spoznajte Gabrijelo (Mamin twist, IG: 2746 sledilcev), Janjo (@_houseofjj_, IG: 10,6k sledilcev), Katjo (Iz malega zraste veliko, IG: 461 sledilcev), Adriano (Mami je doma, IG: 1098 sledilcev) in Urško (@zofiwitch, IG: 317 sledilcev).

OTROK NAJ IMA PRAVICO DO ZASEBNOSTI

Mnogi starše, ki fotografij svojih otrok ne izpostavljamo na spletu, okrcajo za pretirano zaščitniške. A v resnici za to odločitev obstaja še pomembnejši razlog od strahu pred pedofilijo ali pred tem, da nas bo zaradi fotografije, na kateri si otrok brska po nosu, ta isti pacek čez 15 let tožil. Adriana pojasnjuje skušnjavo, v kateri se vsaj enkrat znajde vsak starš 21. stoletja: “Na svoja otroka sem izjemno ponosna in sta mi, kot verjetno vsaki mami njen, najlepša na svetu. Z veseljem bi ju pokazala vsem, ampak mislim, da si te pravice ne morem vzeti. Otroka imata pravico do svoje zasebnosti, jaz pa sem tu, da jo varujem.”

Gabrijela ji pritrjuje: “To odločitev sva z možem sprejela že pred rojstvom prvorojenke. Objavljanje otrok se nama ne zdi pomembno in potrebno, saj lahko tovrstne zadeve vplivajo na njuno kasnejše življenje. Želim, da se o tem odločata sama, ko bosta dovolj stara in sposobna presojanja o takšnih zadevah. Verjamem, da tovrstnega izpostavljanja otroka ne potrebujeta in ne bi imelo nobenega pozitivnega vpliva nanju ali na naše življenje. Fotografije na spletu ostanejo za vedno. Ne želim, da se čez 20 let zgodi, da kdo ob najmanj primernem času izbrska fotografijo, ki bi lahko imela neprimeren vpliv.”

BIZARNOSTI: Otroci dobijo svoj profil na družabnih omrežjih že kot dojenčki. Ustvarijo jim jih, logično, starši. V njihovem imenu se v opisih fotografij oglašajo, logično, starši. To niso primeri iz tujine, vsaj eden je slovenski (klikni tukaj). Malčica na profilu ima ta trenutek 413 sledilcev. Kako se ji to zdi? Tega nam, logično, ne more povedati.

Odločitev za objavo fotografij brez otrok je lahko posledica teme bloga. Ustvarjalec presodi podobno kot Katja: “Na spletu objavljam vsebine, ki so vezane na otroško igro, ustvarjanje, izlete, in predloge za aktivno preživljanje časa z družino. Pri teh vsebinah, ki so v prvi vrsti nasveti, opisi postopkov ustvarjanja in izdelave domačih igrač in iger, res ne vidim nobene potrebe po izpostavljanju oseb.”

Gabrijela opozarja na še en pomemben razlog za ‘skromnejše’ spletno življenje svojih predšolskih otrok, na katerega starši, dnevno spojeni s pametnim telefonom, pogosto pozabimo: “S fotografiranjem ju ne mučim preveč; ne želim ju obremenjevati s poziranjem, z nastavljanjem ali s sodelovanjem, prisegam na pristnost in spontanost.”

KAKO POSNETI FOTOGRAFIJO OTROKA, NE DA BI GA OB TEM PRETIRANO IZPOSTAVILI?

Dekleta se strinjajo, da takih fotografij ni težko posneti. Spodaj naštete tehnike v branje ponujam tistim, ki v takem načinu spletnega življenja družin vidite prednosti. Estetsko fotografijo otroka, ne da bi ob tem razkrili njegov obraz, lahko posnamemo na več načinov:

1. Otroka fotografiramo s ptičje perspektive.

2. Na fotografiji izpostavimo le nekatere dele njegovega telesa, recimo noge ali roke.

3. Otroka fotografiramo v hrbet.

4. Fotografijo pred objavo ustrezno obrežemo.

5. Čez osebni del fotografije prilepimo napis ali ga zameglimo.

Janja dodaja: “Takšne fotografije otrok imajo kanček misterioznosti in niso na prvo žogo. Največkrat otrokov obraz prekrijem s kakšnim predmetom (npr. šopek rož), slikam od zadaj ali iz daljave.”

Foto: 1 Mamin twist 2 Iz malega zraste veliko 3 Mami je doma 4 Zofiwitch

DRUGI UPORABNIKI SPLETA NAJ SPOŠTUJEJO ODLOČITEV STARŠEV!

“Pričakujem, da drugi, ki imajo morda kdaj kakšno sliko mojega otroka (na primer skupinske iz vrtca in podobno), upoštevajo, da se otroka ne objavi javno,” spomni Adriana. Na to v slovenskih vrtcih opozorijo tudi formalno (obrazec za privoljenje fotografiranja otroka in zagotovilo, da fotografije ne bodo javne). Kaj se dogaja v praksi?

Ali v vrtcu/šoli vašega otroka starši drugih otrok tega niso spoštovali in so skupne fotografije objavili na svojih družabnih profilih? Zapišite svoj komentar na Gdč. knjigi in opozorite na podobne probleme.

VEČ IZPOSTAVLJENOSTI OTROKA NA SPLETU, VEČ SLEDILCEV?

Ni skrivnost, da na spletu štejejo le obrazi (v drobnem tisku: lepi, spolirani, mladi, naličeni …). Ali se starši sploh še vprašajo, kaj počnejo s takim izpostavljanjem otroka? Ali pa gre le za oblikovanje čim lepše, osebne in ažurne družinske galerije (ta včasih sploh ne vključuje fotografij staršev, temveč izključno otrok), ki odtehta drobno tveganje pred tem, da bo otrok morda kdaj naveličan take pozornosti in nam jo bo celo očital? Morda računamo na to, da bo na takšno izpostavljanje javnosti zaradi moči vzora tako ali tako neobčutljiv. Je to nova vrednota sodobnih staršev?

Ali ste vedeli, da obstaja hešteg #babyinfluencer? Ta trenutek je z njim označenih 17,405 objav na Instagramu.

Adriana verjame v povezavo med izpostavljanjem otrokovih fotografij in številom svojih sledilcev. Pove: “Če bi objavila super srčkano stilirano fotografijo z obrazkom, bi verjetno takoj dobila 2-krat več všečkov, kot jih sicer. Ker pa to ni moj namen in raje objavljam bolj spontane in realne fotografije – kjer otroka nista ujemajoče oblečena, nista popolno počesana, nimata popolnih rekvizitov za piko na i, pa še ozadje morda ni idilično –, je teh všečkov manj.”

SODELOVANJE BLOGERJEV S PODJETJI – LE ČE POKAŽEŠ OTROKA?

Ali v primeru, ko blog ali profil na družabnem omrežju avtorju prinaša sodelovanja s podjetji, želja po otrokovi zasebnosti omeji možnosti za nove projekte, povezane s starševskimi temami? Gabrijela, avtorica materinskega bloga, pojasnjuje: “Verjamem, da kdaj kakšne ponudbe nisem dobila prav zaradi tega, ker ne izpostavljam otrok, a naročniki, ki jih to moti ali ki tega niso pripravljeni sprejeti, enostavno niso pravi zame. Nikoli pa sodelovanja, ki mi je bilo ponujeno, zaradi tega niso odpovedali.”

“Upam, da vsi starši prej dobro razmislijo, sploh ko gre za prodajo fotografskega materiala in vsebine različnim blagovnim znamkam in podjetjem,” pravi Janja in poudari morebiten širši ter daljnosežen doseg fotografij otrok na spletu.

SMO DOVOLJ KRITIČNI DO SPLETNEGA VEDENJA DRUGIH STARŠEV?

Katja pravi, da s tem, ko drugi starši na spletu izpostavljajo fotografije svojih otrok, nima težav in da se v njihovo odločitev ne vtika. Dodaja: “Spremljam slovenske in tuje blogerje, tiste, ki objavljajo fotografije otrok, in tiste, ki jih ne. Pri izbiri za redno spremljanje bloga se odločam na podlagi vsebine, koristnosti in splošne všečnosti.”

Urška, Instagram uporablja v prostem času, je bolj kritična: “Slovenski blogerji in vplivneži so za moj okus preveč instant in enaki. Skoraj povsod prednjačijo objave najboljše opreme in fotografije, posnete s profesionalnimi fotografi, oz. prikazujejo zgolj »lepoto« vsakdana. V tem ne vidim nobene avtentičnosti.”

Posledico takšnega spletnega vedenja je povzela Gabrijela: “Zdi se mi, da so se ljudje, občinstvo, prenasitili osebnih in zgovornih fotografij, ki jih srečujemo na vsakem koraku, sploh kadar gre za res intimne trenutke in dogodke, ki bi jih bilo vredno ohraniti zase.”

JE SPLOH MOGOČE VZTRAJATI?

ZANIMIVOST: Med znanimi Slovenkami, ki na spletu dosledno skrivajo obraze svojih otrok, je Rebeka Dremelj (@rebekadremelj, 28,9 k sledilcev). Zdelo se je, da bo temu sledila tudi Iris Mulej (@free_spirit_mama, 43,2 k sledilcev), a je po prvem rojstnem dnevu malčice tak način fotografij opustila.

Dekleta se strinjajo, da bodo s takim načinom spletne aktivnosti nadaljevale. Odločitev za objavo nazornejših fotografij svojih otrok bodo prepustile njim, ko bodo sami uporabniki spleta. “Kar bosta na družabnih omrežjih počela otroka, je njuna odločitev, a upam in verjamem, da ju bova z možem naučila odgovornega in premišljenega ravnanja,” optimistično zaključuje Gabrijela.

Tudi Gdč. knjige ne poznate po obrazu dečka iz rubrike Berem sinku. Vidite, tudi drugače se da obstajati na spletu.

STARŠI, KAJ LAHKO NAREDITE VI?

Z objavo sem kot zagovornica neizpostavljanja fotografij otrok na spletu želela stališče podkrepiti z mnenji drugih uporabnic spleta. Sogovornic nisem našla zlahka, saj je opisano ravnanje na spletu v manjšini glede na prevlado izpostavljanja družinskega življenja, identitete otrok ipd. V objavi smo se osredotočile le na fotografije in zanemarile medij v porastu – video posnetke (vloge) družinskega življenja.

Namen objave ni kritika slehernika, ki je kadarkoli na spletu objavil fotografijo svojega otroka, temveč želja po novem premisleku o tem, kakšne fotografije svojih otrok objavljamo in zakaj. Če se je ob branju te objave tudi v tvojih mislih pojavilo nekaj novih vprašanj, ti želim, da si nanje v miru in prepričano odgovoriš.

Hvala vsem, ki boste delili to objavo!

KOMENTARJI

  1. Se popolnoma strinjam z vami, tudi sama pišem blog in vedno fotografiram otroka, tako da se ne vidi njuna obraza…

  2. Izjemen članek, pogovr in stališče! Se popolnoma strinjam in tudi sama načrtno ne objavljam svojega otroka kljub negodovanju babic in dedkov, ki se želijo pohvaliti s svojim vnukom. Bravo mi!

Dodaj odgovor