POLETNO BRANJE GDČ. KNJIGE

Poletno branje Gdč. knjige prinaša 12 knjižnih predlogov. Vse se lahko ustavi že pri eni sami knjigi na seznamu (kateri, beri naprej). Realnih možnosti, da bo spodnji kup zares docela prebran še v tem koledarskem poletju, ni, obstaja pa zanesljiv obet, da posamezna knjiga prinese več sto strani odličnega branja. Katerim naslovom dati priložnost v že tako odmerjenem poletju 2018?

LAHKOBERLJIVKI sta napeti, v preprostem slogu zapisani in z jasno zgodbo podani. POGODBA (Mladinska knjiga, 2018, 341 str.) Mojce Širok je nagrajena kriminalka, ki raziskuje umazan odnos med italijansko mafijo in politiko. SKRIVNOSTNI PRIMER ALI KDO JE UMORIL PSA (Mladinska knjiga, 2009, 308 str.) Marka Haddona pa je mladinski roman o Christopherju, ki daje vedeti, da je življenje z motnjo avtističnega spektra vse kaj drugega kot samoumevna celota jasnih rečih.

TRN V PETI lahko predstavlja kot kovček težek LIŠČEK (Cankarjeva založba, 2017, 877 str.) Donne Tartt. Ob tem romanu se lahko poletje kar ustavi – tako obsežne knjige še v rokah ni preprosto držati. Kako se bere, ugibam s strahospoštovanjem, vidim jo kot življenjski bralni izziv. Sodobni ep Borisa A. Novaka VRATA NEPOVRATA – prvi del, Zemljevidi domotožja (Goga, 2017, 469 str.), je le ena tretjina cikla – me mika zato, ker me epi nikoli niso. NEVERJETNA LETA (UMco, 2016, 419 str.) je vzgojni priročnik s konkretnimi uvidi v čustva, vedenje in mišljenje bolj jeznoritih in vihravih otrok. Verjamem v moč pohvale, pozitivne pozornosti, proste igre, logičnih posledic in v namerno učenje socialnih veščin. Nekateri otroci vse zapisano potrebujejo še bolj sistematično kot drugi, zato vidim večkratno poglabljanje v to temo vsedružinsko koristno!

EKSOTIČNO branje ni čisto moje, a na začetku poletja sta me že prepričali avtobiografska MALA DEŽELA (Mladinska knjiga, 2017, 191 str.), kratek roman fanta, ki je začel v vojni afriški vihri in končal v prazni Franciji, ter filmsko pripovedovane MOLITVE ZA UGRABLJENE (KUD Sodobnost International, 2017, 2015 str.), zgodba o Mehiki, ki je ne bi smelo biti. DVA KORAKA NAPREJ (Miš, 2018, 442 str.) je v soavtorstvu z ženo napisal tisti Avstralec, ki nam je dal tudi Projekt Rosie. Tega romanja proti Santiagu de Compostela se veselim zato, ker si tako pot težko predstavljam, z branjem pa prav tujost postane domačnejša, kajne?

V GLOBINO ODNOSOV zrem najraje. POPOLNA AKUSTIKA (Mladinska knjiga, 2015, 231 str.) Italijanke Darie Bignardi je odličen roman o razglašenosti zakona, iz katerega čez noč uide žena, TI SI REKEL (Modrijan, 2018, 260 str.) pa biografska zgodba o z žalostjo prepolni zvezi med pesnikoma Tedom Hughesom in Sylivio Plath. Slovenski roman ŽENSKA DRUGJE (Goga, 2017, 271 str.) Maje Gal Štromar pokaže na patetiko odnosov s tremi (ne)močnimi ženskami s treh koncev Evrope, KAFKA, VEČNI ZAROČENEC (Beletrina, 2014, 230 str.) pa obljublja pokuk v intimo tistega Franza, ki ga poznamo vsaj po hroščevski Preobrazbi.

To poletje na seznam Gdč. knjige sodijo vsaj še letošnji kresnik IN LJUBEZEN TUDI Draga Jančarja, pretresljiva avtobiografska ZAKAJ SE OTROK V POLENTI KUHA (vtis Gdč. knjige preberi tu), Sosičeva kratka in trpka BALERINA, BALERINA (o njej iz srca tukaj), še sveži MAZOHISTKA Katje Perat in ZAKAJ SEM UBILA NAJBOLJŠO PRIJATELJICO ter KOŠČEK ČOKOLADE V PASJI DLAKI, zgodba Monike Žagar o postopku mednarodne posvojitve.


Nikar ne reci, da dobrih knjig ni! A da nimaš dovolj časa zanje? Za vse na seznamu res ne, za kakšno pa si ga le vzemi. Samo računalnik in telefon izklopi pred tem!

Želim ti močnih zgodb polno poletje 2018!

Še posebej hvala tistim, ki boste delili seznam poletnega branja Gdč. knjige!

Lanska seznama poletnega branja sta razdeljena na #1 in #2.

Dodaj odgovor