ZEMLJEVIDI

Ena od najlepših knjig, ki si jih lastimo, je Maps, zbirka inovativnih zemljevidov. Pri Big pictures press znajo presenetiti z izvirnostjo, s papirjem in z barvami. V skupno pregledovanje knjige privabijo celo družino. Zdaj, ko imamo to zbirko celinskih in državnih meja tudi v slovenskem jeziku, reče se ji Zemljevidi, je priložnost, da jo skupaj pokomentiramo. Si za?

Najprej resnica! Knjigo imamo v družinski zbirki že vsaj dve leti, pa je v celoti še nikoli nismo podrobno pogledali. Mislim, da je to ena od knjig, ki bo imela dolgo življenje in njeno pravo obdobje v naši hiši šele prihaja. Zaradi velikega formata imam Maps pogosto za podlago, kadar pišem, zleknjena na kavču. Očitno je izjemno trpežna.

Partner tej knjigi očita kaotičnost in prenatrpanost. Pravi, da ne ve, kje bi se je lotil. To čutim tudi ob svojem mladem sobralcu, s katerim pa sva se v zadnjem času vseeno intenzivno posvetila dvema državama v knjigi – Avstriji in Nemčiji. Morda sva pozornost lažje ohranjala zaradi dolge vožnje po omenjenih deželah. Salzburg, München, Mozart in drugi so v tistih minutah pomenili malenkost več, kot če bi knjigo brala v dnevni sobi.

Vprašali boste: “Zakaj pa jo potem imate, če jo bolj redko berete?” No, tudi zato, ker je izjemno lepa. In zato, ker jo je prijetno prelistavati in ob njej razmišljati, koliko časa, zamisli in dela sta avtorja, Poljaka Aleksandra Mizielińska in Daniel Mizieliński (tukaj si oglej ta ustvarjalni par), vložila vanjo.

Zemljevidi prinašajo kratke informacije o številu prebivalcev, površini države, prestolnici ipd., ozemlja pa so porisana z glavnimi značilnostmi držav in krajev – hrana, pijača, živali, pokrajina, znane osebnosti itd. Na fotografijah predstavljam Švedsko, Antarktiko, Hrvaško, Francijo in Slovenijo.

Posebnost slovenske izdaje Zemljevidov je, da je v zbirki tudi Slovenija, ki je v izvirniku ni, kar se zdi odločitev v prid slovenskega bralca. Irena Matko Lukan z Mladinske knjige pravi, da je projekt zelo zanimiv tudi zato, ker knjiga s prevodi sproti raste. Vsaka država, ki knjigo prevede, poleg zemljevida svoje države avtorjema v delo predlaga še dve državi.

GDČ. ŽREB: Slovenski prevod knjige Zemljevidi bom podarila nekomu od bralcev Gdč. knjige. V komentarju pod to objavo na blogu, na FB ali IG (sodeluj samo na enem kanalu) povej, kateri kraj ali državo si želiš v prihodnosti še bolje spoznati in zakaj. Sodeluješ lahko do četrtka, 19. julija 2018.

Opozorilo: Vse fotografije, razen zadnje, so iz angleške verzije knjige (Maps). Izžrebanec bo prejel slovenski prevod, naslovljen Zemljevidi.


Aleksandra Mizielińska in Daniel Mizieliński: MAPS/ZEMLJEVIDI (Big picture press/Mladinska knjiga, 2013/2018, 113 str., prevedla Staša Pavlović)

Objava je nastala v sodelovanju z Mladinsko knjigo.

KOMENTARJI

 1. Preprosto vprašanje… našo Slovenijo… ker sem domoljub in ker mojo državo ne poznam tako dobro kot si želim. Vem, da obstajajo številni kotički, ki jih imam pred nosom, le odkriti jih moram.

 2. Knjige bi bili zelo veseli, ker z bodočim prvošolcem zelo radi gledamo atlas sveta in v temi raziskujemo osvetljen globus.
  Sina najbolj zanimata Avstralija in Nova Zelandija ter živali ki jih tam najdemo.

 3. Francijo! Prvič sva pred leti spoznavala jug, lansko leto pa sever. Sicer smo že bili trije, ampak še ne uradno 😄. Francija je prekrasna, zato bi jo nekoč rada predstavila še najini mali. In seveda bi takrat ta zemljevid še kako prav prišel.

 4. O, kako prisrčna je!
  Kot nalašč za mojo popotniško dušo, ki ji nikdar ni dovolj Portugalske ♥

  1. Še odgovor Zakaj Portugalska:
   zaradi barv neba, kot jih pri nas ne vidiš, zaradi snežno belih oblačkov, ki se jih skoraj z roko dotakneš, zaradi otožnega fada….Ja, posebna energija je.

 5. Kar Slovenijo – se zavedam, da jo premalo poznam, na kar nisem ponosna. Zemljevidi bi bili prvi korak k družinskemu spoznavanju domovine.

 6. Jaz bi pa nas tri odpeljala v Španijo, na Kanarske otoke. To bi bil naš prvi pravi dopust ☺️

 7. Španija, država ki je že dolgo na mojem seznamu “must go”, a še vedno nisem našla poguma, da bi jo obiskala. Z njegovo pomočjo bi izvedela o njej še veliko več, kar mi bo na mojem potepanju (upam, da končno kmalu) prav prišlo. 🙂

 8. Upam, da je notri tudi Iran. Ali pa Nova Zelandija. To dvoje bi si zelela obiskati.

 9. Avstralijo… čisto drugi konec sveta…

 10. Sem jo kupila prijateljici za darilo v anglescini (ker me je cisto navdusila), potem sem pa ugotovila, da so jo naslednji dan izdali v slovenscini hehe. Bi jo bilo super imeti v domaci knjiznici, nas mali ima pa trenutno najraje take – ko med divjino ilstracij isce zanimive stvari. Verjetno bi najprej pokukali Slovenijo.

 11. Zadnje čase sem si obljubila, da bomo družinsko bolje spoznavali Slovenijo, sploh naše gore, ker so prekrasne in si jemljemo premalo časa, da bi uživali na “domačem pragu”. Seveda je pa vsake toliko potrebno skočiti preko domačega plota in z veseljem bi šli raziskovat vinograde po Franciji, Italiji, Novi Zelandiji, pa še Islandija je tista točka kjer vinogradov ni, je pa čudovita krajina. Morda pa pade še kakšna želja ob listanju tele zanimive knjige. Priznam pa, da je bla tudi meni najprej malo kaotična, ampak ko si vzameš čas, se umiriš, postanejo Zemljevidi prava inspiracija.

 12. Japonska. Zaradi kulture.
  Finska – Lapland, zaradi severnega sija.
  Nemčija – zaradi Berlina in drugih večjih mest in njihovih muzejev.

 13. Krasna je videti tale knjiga, oči kar žarijo. Najbrz bi se kaj kmalu “sprehodil” po Italiji, vsekakor pa ne bi “preskocil” Slovenije!

 14. Belgijo, ker se z družinico čez en mesec selimo tja.

 15. Kar Slovenijo, ker ponuja polno lepih krajev, ki jih še nismo obiskali.

 16. Slovenija – nasa ljuba dezela skriva toliko lepih kotickov, ki bi jih enostavno rada pokazala mojim fantom. Pa nase lepe gore.

 17. Ker pravkar na lezalniku lezim,
  priznam,
  nikamor drugam si zdajle ne zelim.
  A geografska dusa in predvsem srce,
  pac pravi,
  da vedno fino je, ce se lahko kam gre.
  Visoko na spisku mati Afrika kotira,
  me klice, vabi in na nic se ne ozira.
  Jaz pravim, da pocaka naj se cisto malo,
  ko otrocka zrasteta pot vsem bo v zabavo.
  Rime na stran! Zakon predlog, zemjevidi, taksni in drugacni so ZAKON, ce so se za otroke, bo se toliko bolj uporabno. Uau nad stevilnimi odgovori, ki pravijo, da je ni cez naso lepo SLOVEnijo. Res je lepa in polna skritih kotickov.

 18. Španijo, predvsem zaradi njene barvitosti, to namreč srečamo v njeni pokrajini, arhitekturi, tradicionalnih oblačili, tradocionalnem plesu in hrani 🙂 Knjigica je prav prisrčna in tko zelo barvira, da te takoj prepriča da jo prelistaš;)

 19. Jaz si pa že dolgo želim na Finsko.
  Predvsem zaradi skandinavske arhitekture.

 20. Slovenija in nato polet v Francijo!

  Za to knjigo bom zelo stiskala pesti, sicer pa gre na seznam praznicnih decembrskih zelja.

 21. Želela bi bolje spoznati Slovenijo, velikokrat kar pozabimo kaksne lepote se skrivajo skoraj za vogalom…

 22. Meni je najbolj zanimiva Nova Zelandija zaradi odmaknjenosti od Evropske in Ameriške “norišnice”, zaradi bolj redke poseljenosti in bolj praznih cest, zaradi naravnih lepot in prijetne klime.

 23. Novo Zelandijo, predvsem pa mestece Nelson! S partnerjem sva pred nekaj leti NZ skoraj v celoti obkrožila, ob tem pa bila čisto prevzeta nad njeno lepoto. Po vsem videnem naju je najbolj očaralo prav mestece Nelson, po katerem je dobil ime tudi najin sin. Ja, komaj čakamo, da se zopet vrnemo tja. Vendar tokrat v troje. 🙂

 24. Indijo. 🙂
  Lp, Veronika

 25. Slovenijo. Ker je tako čudovita in ker nam vedno pokaže kaj novega.

 26. Težka odločitev, ko pa je toliko lepot. Mogoče bi začela kar s sosednjo Italijo.

 27. Zapečkarska babi bi potovala po Sloveniji. Sodelujem za vnučka!

 28. Italijo, ker je poleg mest, ki sem jih obiskala, še toliko tistih, ki si jih še želim in ki bi jih rada pokazala tudi svojima otrokoma.

 29. Knjigo bi si zelela za hci, ko bo malce vecja bi ji prav na zemljevidu Slovenije pokazala od kod vse so njene korenine.

 30. Jaz bi najraje obiskala Norveško, ponovno! Nekaj me vleče v tiste kraje, njihova narava deluje tako umirjeno.

 31. Finsko. Zaradi Arta seveda.

 32. Mene vleče na sever. Danska, Švedska in Norveška so države, ki jih želim spoznati, pa čeprav najprej s prstom po zemljevidu 😉 Zakaj? Hm, morda so me navdušili severnjaški filmi.

 33. Najlepša hvala za slikovite odgovore. Želim vam, da se vam čim več potovalnih načrtov uresniči. Nagrajenka je Urša Lesar, ki je sodelovala na Facebooku.

Dodaj odgovor