ŽIVALI SO MOJSTRI PREŽIVETJA

Kaj v dobi, ko lahko v brskalnik kjerkoli in kadarkoli vpišeš ‘veverica’, pa o njej izveš vse od A do Ž (brskaš lahko med točno 452 000 zadetki, če surfaš po angleško, je prostora še več: 101 000 000 zadetkov), sploh pomeni knjiga o živalih? Jih kdo še bere? Knjiga Živali so mojstri preživetja da tisto, česar spletno brkljanje pač ne more. Ti povem, kaj imam v mislih?

Živali so mojstri preživetja je primer kakovostne avtorske poljudnoznanstvene knjige s področja biologije, natančneje živalstva. Martin Knowelden je v njej zbral več vprašanj o živalih, ki si jih verjetno le redki dnevno zastavljamo. Ko takole listamo po knjigi, pa občutimo, da nam njegovi odgovori postopoma zbujajo več in več radovednosti za to čudežnost narave. V tem svetu je preplet preprostosti in zapletenosti, zmes namernosti in slučajnosti, večen boj med šibkejšimi in močnejšimi.

“Občutljivo ravnovesje med živalmi in njihovim okoljem lahko primerjamo s hojo po tanki vrvi – uspeh je odvisen od popolnega ravnovesja. Mi vsi smo kot vrvohodci …”

V knjigi je obilo avtorjevih ilustracij in skic, zaradi katerih je delo še izvirnejše. Besedilo je komunikativno in živahno. V njem se Martin Knowleden ne razkriva le kot odličen poznavalec narave, temveč tudi kot občutljiv opazovalec, prespraševalec in raziskovalec vsega živega.

V tej naravoslovni knjigi presenetijo pribeleženi citati literatov in pregovori, pomešani med preostalo besedilo. Tako preberemo pomenljivo misel Jacka Londona:

“Pri ljudeh včasih najdemo kanček zvestobe. Pravo predanost v najčistejši obliki pa je treba poiskati pri psu.”

Knjiga ponuja obširne odgovore na vprašanja, kot so:

 • Ali je res, da znajo veverice leteti?
 • Zakaj krave neprestano žvečijo?
 • Zakaj se pajki ne zapletejo v lastne mreže?
 • Zakaj ljudje ne preprečijo volkovom, da bi napadali črede severnih jelenov, ki se selijo na nove pašnike?

Ob prebiranju Živali so mojstri preživetja ni mogoče mimo številk. Mnoge osupnejo, recimo:

 • Krava poje do 50 kg trave na dan!
 • Ptič hudournik ostane v zraku tudi do 7000 ur brez prekinitve. (Hudournik je tudi edini med ptiči, ki se med letom lahko obrne na hrbet. Vau!)
 • Odrasel jež ima okoli … pazi to … 8000 bodic!

Že, že, vse to bi lahko mirno poguglali. Toda kaj pridobimo, če o živalih beremo? Prvič, strnjen pregled neke teme. Splet je preširok, da bi nas sploh motiviral za spoznavanje živali, knjiga pa pod vplivom avtorja in urednika bralcu pripravi selekcijo podatkov in podtem nekega področja. V Živali so mojstri preživetja resda ne bomo izvedeli vsega o veverici, bomo pa v posvečenem počasnem branju spoznali še kaj o mravljah, kačah, jastrebih in kitih.

Drugič, v knjigi bolj kot na spletu začutimo, kdo jo piše, kakšen odnos ima do te teme. Martin Knowelden v delu, ki se ga je lotil z besedo in s sliko, izrazi začudenje in navdušenje nad živalmi, kar se med branjem spontano prenese na bralca. Tudi na spletu obstajajo tako doživete vsebine, a na wikipediji jih boste zaman iskali. (Priznajmo, mnogi se pogosto zataknemo prav ob tem spletnem viru.)

BEREM SINKU: V knjigi bodo najbolj uživali starejši otroci, naravoljubci po duši. Toda ob njej vidim tudi predšolskega otroka, ki mu vsebino prebiramo selektivno, glede na njegova zanimanja in slušno pozornost. Otrokovo radovednost lahko povečamo z vprašanji iz knjige. Spodbudimo ga, da sam odgovori nanje. (Zanimive odgovore si zapišimo v zvezek ali telefon. Čez leta bodo dragocen spomin.)

IZVOLI: Živali so mojstri preživetja bom podelila nekomu, ki bo do srede, 11. julija, odgovoril na to vprašanje: V čem si pa ti zares dober? Povej, mojster česa si, in nič ne hlini skromnosti, nekaj ti gre zagotovo posebej dobro od rok. Svoj odgovor zapiši v komentar pod to objavo, na FB ali IG. Sodeluješ lahko le z enim odgovorom.

Pri Založbi Hart te morebiti zanimajo še ti naslovi: Slovenska potica – vseh sladic kraljica Janeza Bogataja, Raziskujmo in pobarvajmo slike v Narodni galeriji in Gremo v Postojnsko jamo Barbare Bajd. Pobrskaj v njihovi spletni knjigarni.


Martin Knowelden: ŽIVALI SO MOJSTRI PREŽIVETJA (Založba Hart, 2012, 64 str., prevedla Maja Jug Hartman, strokovni pregled dr. Metka Kralj)

Objava je nastala v sodelovanju z Založbo Hart.

KOMENTARJI

 1. V računanju 🙂

 2. V pravopisu ?

 3. V izdelovanju didaktičnih igrač za svoje malčke 🙂

 4. V spravljanju ljudi v dobro voljo. 😉

 5. V uživanju ob branju svojima “mladickoma”. Ni lepsega od vecernega stiskanja v postelji in prebiranja dobrih pravljic, pesmic, ugank … marsikatero dobro smo odkrili prav po zaslugi tebe, draga Nina, hvala ???.
  Tale bo kot kaze tudi zanimiva, juhu.

 6. Dobra sem v svojem poklicu. Sem knjižničarka in imam rada stvari urejene po nekem sistemu, znam pa tudi kar dobro svetovati bralcem.

Dodaj odgovor