DVA KORAKA NAPREJ

Za knjigo Dva koraka naprej ti ni treba biti v vrhunski fizični, romarski ali bralni pripravljenosti, čeprav boš z njo iz Francije do Santiaga v Španiji naredil skoraj 800 kilometrov. To je roman v sproščenem slogu, v katerem izmenjava dveh pripovedovalcev poskrbi za nenehen zagon in živost zgodbe. Zakaj Martin in Zoe romata in kam naposled prideta?

Martin je inovator. Sestavi voziček za popotnike in svoj patent bo preizkusil po Franciji in Španiji. Priključi se t. i. Jakobovi poti (El Camino de Santiago). Je ločenec, virtualni oče in Britanec. Zoe je Američanka, vdova, na poti ne preizkuša nič praktičnega, temveč išče odgovor o bistvu življenja – ne šteka ga.

Martin in Zoe sta na videz zelo različna, a bereš sprošujoč svež roman založbe Miš, zbirka Srebrne niti (pisava je večja, kar olajša branje), zato ti je takoj jasno, da se njuni poti prepleteta vsaj enkrat. Nič ti ne pokvarim tvoje bodoče bralne izkušnje, če ti ob tem namignem še na nekaj romantičnega, kajne? Ne, užival boš v njunem sarkazmu in nevrotičnem bežanju pred novimi čustvenimi pretresi.

Zaradi avtorjev romana, to sta zakonca Graeme Simsion (poznaš ga zaradi finega Projekta Rosie in sploh ne tako zanimivega Projekta otrok) in Anne Buist, ki sta tudi sama že večkrat prehodila to znano evropsko romarsko pot, boš v Dva koraka naprej izvedel veliko novega, tudi praktičnega. Med branjem boš razmišljal, ali bi tudi sam fizično zmogel toliko kilometrov. Bi prenesel mraz, skupna ležišča, toliko družabnega življenja, ki se zgodi na poti? Čudil se boš množici oblik potovanja po pešpoti, ki jih izbirajo sodobni popotniki – nekateri se odpravijo tudi s taksijem.

Roman Dva koraka naprej je na poletnem seznamu branja Gdč. knjige.

Čutil boš spremembe, ki se v Martinu in Zoe zgodijo med približevanjem cilju, a po branju boš spoznal: hodiš do Španije ali ne, romaš ali ne, prav vsak dan greš po svoji poti s podobnimi vprašanji kot pripovedovalca, le ustaviš se ne tako pogosto, kot je bilo končno dano njima. Dva koraka naprej, ironično, to je zgodba o premikanju, navdahneta prav za več življenjskih postankov.


Graeme Simsion in Anne Buist: DVA KORAKA NAPREJ (Miš, 2018, prevedla Brigita Orel, 432 str.)

Dodaj odgovor