MODRO OKRASJE

Morda ob naslovu biografskega romana Katharine Winkler, Modro okrasje, najprej pomisliš na drage kamne, ki se kitijo na prsih lepotice. Nič takega ne boš našel v tej zgodbi, veš. Popeljala te bo bo na dno zakonskega in družinskega življenja, ozrla se bo onstran človeškega in ti predala pomembno izpoved turške deklice, ki je sanjala o kavbojkah, dobila pa vse kaj drugega. Komu naj pove o tem, če ne tebi, dragi bralec?

Naslov knjige je metafora in ne bom je razkrila tistim, ki boste roman prebrali prav zaradi zapisa na Gdč. knjigi. Pripoved je razsekana na množico kratkih poglavij in poetičnih asociacij, kakor je nepoetično razkosano življenje Filiz, deklice s turškega podeželja, ki se zaljubi v mladega Yunusa. Odločitev je hitra in močna, pretežno izrasla iz njene domišljije: našla je ljubezen in ta zmeraj osvobodi, odšla bo iz Turčije v obljubljeno deželo na sever, tam bo drugače, moški bo poskrbel zanjo in ona se bo trudila zanj.

“Zelena barva tvojih oči ni bila nikoli od potoka.”

Realnost Filiz je trpkejša. Deklica spozna nasilno spolnost, skrivalnice, ljubosumje, nezvestobo, udarce, psihično nasilje. Rojeva otroke in ti ne nastajajo po njeni želji. Kje so zdaj kavbojke, simbol severa, simbol svobode, modernosti, odprtosti, lahkotnosti? Kje je toplo stanovanje, kje šola za otroke, kje oblačila in kje za to izmučeno žensko vsaj minuta počitka, ko konča jutranjo, dopoldansko, popoldansko, večerno in nočno skrb za tistega, ki mu je zaupala – moža?

“Molila sem k Bogu, ki ni nikoli obstajal.”

Modro okrasje je roman, ki je izšel v Modrijanovi zbirki Bralec. Zaupam ji tudi zaradi Črne vode, Nerode in Ljubezenskega romana.

Yunus je nasilen moški, prepričan, da mora iz Filiz iztrgati vsakršno življenje in smeh. Mu uspe? Preberi to grobo biografsko zgodbo in vztrajaj vse do platnice. Je tam nekaj, čemur vseeno lahko rečeš sreča?

“Lahko me pretepeš do smrti, a mi ne boš prišel blizu.”

PEDAGOŠKI NAMIG: Modro okrasje bomo brali v letošnjem dijaškem bralnem krožku, ki ga vodim. To bo pomemben literarni sprehod v tujo kulturo, ki jo bomo primerjali z našo, in pomembno srečanje z močjo ženske, ki je vstala od mrtvih.


Katharina Winkler: MODRO OKRASJE (Modrijan, 2017, prevedla Ana Jasmina oseban, 198 str.)

Dodaj odgovor