ŽENSKA DRUGJE

Ženska, kje si? Doma? V službi? Na počitnicah? Vseeno je, kam te je zaneslo in kam boš še šla. Verjetno si že ugotovila to, kar Maja Gal Štromar v svojem romanu Ženska drugje ponudi v uvid svojim protagonistkam: beži, beži, ubežala pa, draga moja, pred seboj pač ne boš. Bi po tem sproščujočem in dišečem romanu posegla tudi ti? Naj te prepričam!

Ženska drugje je roman, v letošnjem letu nominiran za kresnika. Ti to pri izbiri naslednjega branja sploh kaj pomeni? Meni daje neke sorte orientacijo, ni pa odločilni dejavnik za branje. Knjigo mi je v resnici priporočila sodelavka, knjižničarka, ki se je ob opisu zgodbe nasmihala in me spodbudila, naj z Majo Gal Štromar vsaj poskusim.

Berljivost romana izjemno zvišuje njegova razdeljenost na tri dele. V vsakem spoznamo eno od pripovedovalk, zato bi lahko roman razumeli tudi kot trojico treh zgodb, ki se v eno povežejo le bežno in površno. Zgodb torej ni nujno brati v zapisanem zaporedju, skupna pa jim je ideja: ženske si vsaka po svoje urejamo delo, prosti čas, družino in partnerstva, odpravljamo se na različne konce sveta, sanjavo ali zares, zato da bi nekaj našle.

Imamo ob tem kaj skupnega? Je kateri od v romanu predstavljenih žensk to iskanje dalo trajno zadovoljstvo? Vse tri vsaj enkrat v življenju konkretno zavozijo in trčijo ob sebe: kdo sem, kaj hudiča me je vodilo do sem? In kam pri bogu naj grem zdaj?

“Da, fritaja in palačinke, veliko palačink, da ne bo več butalo srce, da se bo želodčna kislina pomirila, da ne bo več lačna. Da bo lahko hitreje oprostila.”

V prvo, Marjutino, zgodbo sem se najlažje vživela. Ločena, razočarana nad moškimi, sanjava, nesamozavestna, obremenjena s telesno težo, kuharica v šolski kuhinji. Živi v Kopru in želi postati slavna pisateljica. Ute, tale se mi je sprva zdela največja koklja, je bogato poročena, biva v Nemčiji. S svojim pogrebnikom ni zadovoljna, zato ima ljubimca, a kakšnega! Tretja, Gundega, je intelektualka, tolmačka iz Latvije, kvazi zadovoljna samka, ki se čisto majčkeno zatreska. Je bilo vredno?

Njihove zgodbe so prepletene s kulinariko, ki se v Ženski drugje kaže s kuharskimi recepti med besedilom in pestro metaforiko s tega področja.

Roman je na seznamu poletnega branja Gdč. knjige. Poglej, kaj dobrega še priporočam v branje!

V Ženski drugje vsa tri dekleta iščejo svoj glas, neodvisen od drugih, predvsem od staršev in moških, ki jih srečujejo, a ironija, v katero se v mislih ali dejanjih zapletajo ves čas, je bralcu očitna že po nekaj prebranih straneh: moškim se v silni želji po odmiku le še bolj nevrotično približujejo, preteklosti pa ne morejo izbrisati. Še predobro poznaš podobne štorije, kajne?


Maja Gal Štromar: ŽENSKA DRUGJE (Goga, 2017, 272 str.)

Dodaj odgovor