GINDUR

Gindur je kraj, ki v resnici ne obstaja, a je prostor, v katerem bo mladi bralec prepoznal skrivnosti, nepoštenosti in čudodelstva, ta pa so še kako del stvarnega življenja. Si upaš na pot smrdljivih kaktusov, pobesnelih čarovnic in zapletenih ugank? Pridi, vsaj po začetku gindurskega kraljestva te lahko vodim, potem pa nadaljuj sam.

To je zgodba o skrivnostih Gindurja, kraljestva, ki mu poveljuje dolgobradi kralj Markir. Že to, da obožuje brokoli, govori o tem, da je posebnež. Na svoj dvor bo izjemoma pustil stopiti tuji nogi, a le taki, ki se bo posebej izkazala. Izziv sprejmeta brata dvojčka, Tun in Rib. Eden je velik, drugi majhen, oba pa sta zaljubljena v knjige in odločena, da bosta v svoj vsakdan vnesla več razburljivosti.

Že po nekaj korakih ne tako mirnega sprehoda po labirintu, ki naj bi vodil do gradu, ugotovita, da je smeri preveč. Ovinki so mamljivi in nevarni. Napetost narašča! Podata se čez sedem strašljivih gozdov, v katerih je vse sorte (ne)varnih čudes. Osupnejo ju predvsem drevesa, t. i. živi fosili, med njimi volemija in drevo zmajeve krvi, vsa pa so zbrana in nazorno prikazana tukaj. Priznam, za nekatera slišim prvič.

Gonilo avanture dveh fantov so uganke. Zastavlja jih kralj in le pravilni odgovori ju vodijo naprej. Pa v Gindurju ni vse tako pravljično in junaško. Tun in Rib sta mešanica poguma, bistrosti, iznajdljivosti in nabritosti, po drugi strani pa polna strahu, obžalovanja in jeze. Na več mestih svoje poti do gradu si premislita, se sporečeta in si zaželita vrnitve domov. Ko je nevarnosti preveč, je dolgočasje vsakdana še kako mamljivo!

BEREM SINKU: Gindur je otroški roman. Jerca Pavlič ga je razdelila na kratka poglavja, ki jih bo mladi bralec, predstavljam si, da bi mu Gindur šel dobro od rok že v 1. triletju osnovne šole, zagotovo pa v 2., prebiral z zanimanjem. Branje olajšajo obilica dialogov, širok razmik med vrsticami in živobarvne ilustracije Katje Potokar. Petnajst celostranskih ilustracij ustvari okvirno podobo gindurske pokrajine, večino pa si bralec izriše v svojih mislih. Morda bi Gindurja zmogel tudi predšolski otrok z več slušne pozornosti? Pri svojem 5-letniku tega še ne opažam, vi pa poskusite.

Za pokušino preberi odlomke iz Gindurja na lično urejeni spletni strani knjige. Kakšni se ti zdijo?

Otroški roman Gindur bom v naslednjih dneh prelistala tudi v storyju na Instagramu. Moj profil je gospodicna_knjiga. Pridi, že 1048 nas je!

Brata Tun in Rib zabavata z bolj ali manj resnimi klepeti, z zaljubljenostjo v trizložne besede in ogabnim smislom za humor. Kakci in smrklji so ponavljajoči se motivi Gindurja, ki bodo mlade bralce še kako nasmejali. Pomemben lik je tudi besen Sigurd, o katerem pa ti ne smem povedati ničesar več. Ko ga boš srečal na začetku romana, pomisli na ta zapis Gdč. knjige in si reci: “Na Sigurda moram biti med branjem še posebej pozoren, čeprav v treh četrtinah knjige sploh ne nastopa.” Si že radoveden, kajne?

Morda bo priložnosti za pustolovščino in smeh po Gindurju še več? Odprt konec romana namreč nakazuje, da si lahko izpod avtoričinih rok in domišljije obetamo tudi nadaljevanje.

[GDČ. ŽREB] En izvod otroškega romana Gindur bom podarila nekomu od bralcev Gdč. knjige, ki bo do nedelje, 9. septembra,  povedal, kako bi poimenoval svoje kraljestvo – recimo, da si ga je prav zdaj možno ustvariti. Odgovor zapiši v komentar pod odjavo na blogu, Facebooku ali Instagramu.


Jerca Pavlič: GINDUR (Ekslibris, 2018, 162 str.)

Objava je nastala v sodelovanju z avtorico knjige.

KOMENTARJI

  1. Kajpatjadan

Dodaj odgovor