SI VIDEL LEVA?

Kaj se zgodi, ko eden govori o levu, čeprav v resnici misli na ptiča? Si videl leva? je rusko-slovenska slikanica, polna nesporazumov, ki jih je težko povzeti. Poskusila bom tako, da boš o knjigi dobil vsaj začetno predstavo, nadaljnjo pa si po svoji volji in domišljiji ustvari sam.

Daniil Harms, s pravim imenom Daniil Ivanovič Juvačov, je bil literat prve polovice 20. stoletja, v času t. i. zlate dobe sovjetske slikanice. Takrat so iz otroških knjig pregnali princeske, škratke in viteze, na njihovo mesto pa postavili bolj ali manj smiselno igro besed, pomenov, barv in oblik. Tudi Si videl leva? je ena takih slikanic in nemogoče jo je povzeti v obliki tipične obnove od začetka do konca.

Predstavljaj si, da greš v živalski vrt. Vidiš množico bolj ali manj znanih živali in, če te sosed oni dan vpraša, ali si videl tudi leva … Kaj praviš? Če ga nisi, ker se je skrival nekje v kletki ali se do nje niti nisi sprehodil, boš odkimal. Če si ga, boš to priznal. In tvoj sosed s teboj deli jasno podobo leva – to je tista žival, ah, kaj žival, to je kralj živali, ima štiri noge, bogato grivo, je rumeno-rjav, je nekaj iz Levjega kralja. Vesta, o čem govorita. Ima lev plavuti? Ne, nima jih. Ima krila? Tudi ne. Ima rilec? Neeee. Kaj pa če ob tem ugotovita, da sploh ne govorita o levu?

Knjiga spomni na še eno podobno slikanico, TO JE ŽOGA, ki sem jo na Gdč. knjigi predstavila tukaj.

Slikanica Si videl leva? je sestavljena iz kratkega dialoga v obliki vprašanj in odgovorov, pri čemer sogovornika očitno ne delita vedenja in izkušnje o levu. Ob njunem ugibanju, o kateri živali pravzaprav govorita, odrasli morda zavijamo z očmi, otroci pa se hihitajo. Konec je spodbuden; ni bil lev, v živalskem vrtu je bilo nekaj manj eksotičnega – čižek. Le poglejte tega čudovito izrisanega rumenega ptička slovenskega ustvarjalca Arjana Pregla! Ilustracije v knjigi so živahnih barv, ostrih linij in mnogovrstnih oblik.

čížek -žka m (ȋ) zool. manjša gozdna ptica pevka rumeno zelene barve, Carduelis spinus: pesmi škrjancev in čižkov

Ilustratorju Arjanu Preglu lahko slediš na Tweeterju.

PEDAGOŠKI NAMIG: Ta knjiga je zaradi kratkega besedila, omenjenih živali in odprtih predstav o zapisanem lahko odličen vir likovne ustvarjalnosti mladih. Zamišljam si, da bi jo otroci v 1. in 2. triadi osnovne šole motivirano ilustrirali ob tem, ko bi pred seboj dobili le besedilo. Ustvarijo lahko strip ali posamezne ilustracije, ki jih lahko pozneje primerjajo z likovno podobo Arjana Pregla. So se risanja lotili povsem drugače ali ob tem opazijo kakšne podobnosti? V kakšne oblike, barve in poteze jih je vodil ta absurdni dvogovor v Si videl leva?

[GDČ. ŽREB] Kaj bi bil raje – lev ali ptič? Zakaj točno to in ne drugo? Svoj odgovor zapiši v komentar pod to objavo ali na Facebooku ali Instagramu do nedelje, 23. septembra 2018. Nekomu od sodelujočih bom podelila izvod slikanice Si videl leva?.

Ali mora biti otroška knjiga res polna jasne zgodbe, morale in didaktike, da bi še obstajala kot taka – knjiga, namenjena otrokom? Poskusite, preberite Si videl leva? svojemu podmladku in opazujte, kaj v njej vidijo in slišijo s še svežimi očmi in ušesi, nevajenimi ločevati na umetniški prav in narobe.


Daniil Harms: SI VIDEL LEVA? (Miš, 2018, 23 str., prevedla Lijana Dejak, ilustriral Arjan Pregl)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo Miš.

KOMENTARJI

  1. Med tema dvema moznostima se brez tezav odlocim za ptica 🙂 zakaj? Kaj je lepsega od svobode, da lahko poletis kamorkoli, sploh pa ze sam obcutek da lahko letis…noro 😉

  2. Leva imam ze doma; ptic se mi (trenutno) zdi boljsa opcija – prostrano nebo brez mej in ovir …

  3. Zagotovo bi izbrala ptico. 🙂 Tako zelo si želim, da bi začutila tisto svobodo neba, o kateri prioveduje mož zmajar s takšnim žarom, mene pa je preveč strah za kakšen skupen spust.

  4. Izbrala bi leva 😉 združuje pogum in lepoto ob enem pa ležerno uživa svoje življenje 🙂

  5. Imam bujno in skuštrano “čupo”, a mislim, da je to edini levji del mene. Drugače znam mnogo čebljati/čivkati, tudi kljunem, kaj hujšega pa od mene ni pričakovati. Tehtnica se vsekakor nagiba na stran ptiča 😉

  6. Lev! Zaradi grive in tega macjega lezernega in samosvojega stasa. Pogum in neobremenjenost hkrati, to je zivljenje! ?

  7. Dekleta, najlepša hvala za sodelovanje. Tokratna nagrajenka je Nina, ki je odgovor zapisala na IG.

Dodaj odgovor