VZGOJARIJE

Če si obetaš, da se boš ob knjigi s tako igrivim naslovom, VZGOJARIJE namreč, lahkotno nasmihal, se motiš. Zbirka blogov Katarine Kesič Dimic je živ popis dogajanja iz pisarne šolske specialne pedagoginje, ki se ozre naokoli in ne vidi le problematičnih učencev, temveč tudi vzgojne nepravilnosti učiteljev in staršev. Koliko tega smo pripravljeni uzreti sami?

Vzgojarije so zbirka 64 blogov specialne pedagoginje in antropologinje Katarine Kesič Dimic, ki jo tisti z otroki s posebnimi potrebami verjetno poznate. Morda ste prebrali katero od njenih številnih knjig, ker vas je zanimalo, kaj ima povedati o disleksiji ali ADHD? Oboje zelo dobro razume.

Vzgojarije pa nagovarjajo tudi bralce, ki učencev s posebnimi potrebami od blizu ne poznate. Videli boste, da ta svet ni strašljiv in da je delo šolskega specialnega pedagoga za razvoj naše družbe še kako pomembno. Kaj daje posamezniku? Neprecenljivo moč!

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Celjske Mohorjeve družbe.

Avtoričini blogi nastajajo ob pronicljivem opazovanju šolskega vsakdana, ki se spreminja v skladu z letnimi časi, s prazniki, počitnicami in drugim. Avtorica opaža kulturne spremembe in širše vzorce vedenja otrok in odraslih. Odločno komentira drobce slovenske družbe. Ne nabira jih le v šoli, temveč tudi v trgovini, na igrišču in potovanjih.

Vsak otrok, ki se v času svojega šolanja znajde v pisarni šolskega specialnega pedagoga, je tam zaradi stiske, učnih težav ali težav, ki morda izvirajo od doma. Kako jih vidi specialni pedagog, kako lahko pomaga in kdaj ne more, je v Vzgojarijah opisano s prirojeno iznajdljivostjo in s pridihom večletnih poklicnih izkušenj.

Ob tem je zbirka odkrita kritika potrošništva, ki se ga gremo novodobni starši. Avtorica razburjeno in začudeno opazuje kupe igrač, plastike, pomanjkanje časa za otroško igro, hitro prehrano in drugo. Čuti prednosti narave, posebej gozda, proste igre in skupnega družinskega časa. Si odrasli dovolj prizadevamo za to, da bi vse omenjeno doživeli tudi naši otroci?

En izvod VZGOJARIJ bom podarila nekomu od bralcev Gdč. knjige. Sodeluješ tako, da do nedelje, 16. septembra, odgovoriš na vprašanje: Zakaj si želiš prebrati to knjigo? Odgovor zapiši v komentar pod to objavo, na Facebook ali Instagram.

Katarina Kesič Dimic opaža slabo pismenost otrok, njihove pogoste težave z branjem, z osnovnimi računskimi operacijami in s tujimi jeziki. Ponavadi jih imajo otroci, ki se že tako drugače učijo, pozneje dozorijo, a zaradi tega niso nevredni novih poskusov, razumevanja odraslih in šole, kakršno se gremo.

Ali res morajo vsi otroci napredovati po isti poti in z isto hitrostjo, ki sta ju predvidela učitelj in učni načrt? Avtorica Vzgojarij odkimava. Želi si več premisleka staršev in učiteljev o tem, kateri učenci naj napredujejo v višji razred. Ni nujno, da je to, da učitelj učencu na koncu šolskega leta pogleda skozi prste, zanj res najlažje.

V Vzgojarijah poziva: starši in učitelji, otroku priznajte učne težave, če jih dejansko ima. Rešujte jih čim prej. Opazimo jih lahko že v 1. triadi osnovne šole in ni sramotno, če otrok potrebuje dodatno strokovno pomoč.

“Učite otroke, da niso nesposobni, če potrebujejo pomoč. Da jih ne sme biti sram. Saj bodo samo tako kasneje v življenju upali poiskati pomoč in si morda rešili življenje. /…/ V končni fazi je treba besedo pomoč samo pravilno analizirati. Ne gre za – grem po pomoč, temveč grem PO MOČ. In potem bom spretnejši, srečnejši, močnejši za boje z življenjem.” (Vzgojarije, str. 187)

Vzgojarije so hitro berljive, zato zanje najdeš čas. So pomembno branje za starše otrok s posebnimi potrebami, ki se v času šolanja svojega otroka zagotovo slej ali prej srečajo s specialnim pedagogom, in so namenjene tudi staršem, ki tega poklica ne poznajo dobro. Prav ti pedagoške odločbe o usmerjanju drugih otrok velikokrat presojajo s premalo znanja in s preveč predsodki.

Knjiga naj bo prijazen opomnik učiteljem v osnovni in srednji šoli, ki učence pogosto vidimo le skozi delo v razredu in manj izven njega. To ni knjiga o zdravstvenih diagnozah, ni vzgojni priročnik z desetimi metodami za vzgajanje malih genijev, temveč je premislek o času, v katerem vzgajamo, o starših in učiteljih, ki to počnemo bolj ali manj spretno, ter o otrocih, ki živijo v naših domovih in šolah – so takšni in so tudi malo drugačni. Vzgojarije so posvečene zadnjim.


Katarina Kesič Dimic: VZGOJARIJE (Celjska Mohorjeva družba, 2018, 252 str., ilustrirala Aljana Primožič Fridauer)

Objava je nastala v naklonjenem sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo.

KOMENTARJI

 1. Ker me vzgoja in šolski sistem vse bolj zanimata in ker se vedno razveselim kratkih zgodb s pronicljivo vsebino in pogledom na današnjo družbo.

 2. Da dobim nove / sveze / dodatne ideje,ki jih bom potrebovala (glede na to, da preko otroka ponovno zacenjam obnavljati osnovnosolsko snov).

 3. Brez tvoje objave po knjigi zagotovo ne bi posegla, saj me platnica asocira na trač časopis in me s tem odbija, čeprav karikature vedno nosijo neko globino. Po prebranem pa mi je tematika zelo privlačna. Čeprav sta moja otroka še majhna, se včasih sprašujem, kako nas starše rado vleče v tekmovalnost in neko lastno dokazovanje preko znanj in spretnosti, ki jih obvladujejo naši otroci.

 4. Glede vzgoje in učenja sem po mojem drugačna- morda dobim dodatno potrditev ali pa vseeno spoznam, da se motim in grem s knjigo “po moč” in po nove zmage?. Potrebujemo odklop od rutine, učenje v naravi, gozdu, otroke, ki se lahko prosto igrajo … Več kot beremo in pišemo o tem, bolje je in bo.

 5. večkrat sem se že obrnila na njeno spletno stran in ima realne in pronicljive zapise . Je krasno da lahko dobimo vpogled kako dela specialni pedagog .

 6. Z veseljem bi prebrala, ker so mi všeč zapisi na spletni strani avtorice knjige. Ker se, kot mama otroka s PP, v marsikaterem zapisu tudi najdem.

 7. Za knjigo sem izvedela preko tele čudovite objave. Prebrala sem nekaj objav na blogu, do katerih vodi povezava, in prevzele so me!
  Mislim, da je knjiga poučno branje za vse, ne le tiste, ki imajo otroke.

 8. Kot učiteljica otrok s posebnimi potrebami in kot mama malčka, ki hitro rase, bi bila vesela še kakega pogleda na vzgojo in nje radosti ?.

 9. Dekleta, hvala za vaše odgovore. Igra je končana. Izžrebala sem Dorotejo Lipej, ki je v igri sodelovala na Facebooku.

Dodaj odgovor