JESENSKO BRANJE GDČ. KNJIGE

Nič se ne pritožuj – res je, več dežuje in že zebe v noge … Kdo pa si, da bi se dnevno boril proti vremenu? Raje zagazi med knjige! Blagor, če za branje ob študiju, službi, družini, gospodinjstvu in vlaganju zelenjave še najdeš čas. Naredi svoj jesenski seznam branja! Zaradi njega boš bolj motiviran za branje, a ne zastavi si ga preresno. Mogoče boš prebral samo tri od desetih v kupčku, in to ni noben življenjski poraz.

Poglej, to je jesensko branje Gdč. knjige!

Od zgoraj navzdol je tako:

Maja HaderlapANGEL POZABE – Ena polovička maturitetnega eseja 2019; zame drugo branje po več letih od prvega, veselim se, čeprav ne bo lahko. Če mi uspe Angela pozabe videti še v gledališču, bo sploh super!

Joël DickerRESNICA O AFERI HARRY QUEBERT – Priporočila za to knjigo prihajajo iz vseh logov, družinskih in tudi od srednješolcev; obetam si napetost, čeprav moram za tak špeh najti primeren čas, ki ne bo nujno prav ta jesen.

Damjana BakaričNA BOLJŠE – To je nadaljevanje uspešnice Na tesnobi, razmišljanje o življenjski (ne)moči, ki ga bom kmalu delila na Gdč. knjigi.

Emily BrontëVIHARNI VRH – Nisem še prebrala te klasike, niti gledala filma, ne morem trditi, da me k branju vleče pusta naslovnica … Zakaj se je torej znašla na jesenskem seznamu? Ne vem – knjige prihajajo pod roke od tu in tam, včasih ne vemo točno, zakaj, kajne?

Miha ŠaleharDUH ČESA – Zbirka kolumn, s katero lahko Šaleharjeve fenice (jaz, jaz!) okrasimo svoje nočne omarice ali jo dejansko preberemo. Kaj se zgodi, ko se s Šaleharjem predoziraš? Tudi o tem bom pisala v eni od naslednjih objav na Gdč. knjigi.

Catherine CussetTISTI, KI SMO GA OBOŽEVALI – Še svež prevod francoskega romana, o katerem bojda ni nič preveč povedanega, če že pred branjem vemo, da literarni lik stori samomor. Zanime me!

Tone PavčekDON – Pesnitev o kužku in dečku s čudovitimi ilustracijami Maje Kastelic, ki nam je dala tudi nadzemeljsko slikanico Deček in hiša. Dona sem pred časom poskusila brati sinku, pa ga žal (še) ni dovolj pritegnil, zato bom nadaljevala sama.

Ian McEwanNA OBALI CHESIL – Nežna ljubezenska zgodba z bridkim koncem, o izvorih katere sem pisala tukaj. Jeseni je (bil) v slovenskih kinematografih na ogled tudi film, posnet po tem romanu. Fino bo primerjati tekst z ekranizacijo!

“Tako se lahko spremeni celoten življenjski tok – da ne narediš ničesar.” (Na obali Chesil, McEwan)

Eva Pacher (v resnici Barbara Pešut) – JEBOPISI – Kratke erotične zgodbe, ki bi jih morali poheštegati #erotic #sex #lifegoals in prepričana sem, da bi opaženost zbirke nadnaravno poskočila. O tem, kako se bere, bom brez heštegov pisala jaz in to bo kliknilo 10 ljudi. #sarcasmoff

Jerca PavličGINDUR – Otroški roman, o katerem sem pisala v tej Gdč. predstavitvi. Pokaži jo svojemu mulcu, ki itak niiiiič ne bere. Pustolovščina dveh čudnih bratov mu bo jeseni morda zadišala drugače kot domače branje.

Neža MaurerNEKAJ ZELO ZELO LEPEGA – Obsežna pesniška zbirka je čisto zares je nekaj zelo lepega, ne samo zaradi raznovrstne poezije, ampak tudi zaradi zasanjanih ilustracij Barbare Ogrič Markež. Kmalu jo bomo skupaj prelistali še na Gdč. knjigi, prav?

Manu LarcenetBRODECKOVO POROČILO – Risoroman, zavit v ličen ovitek, obljublja počasno branje v formatu, ki spominja na starinske fotoalbume. Že na pogled navdaja s strahospoštovanjem.


Založbe, ki so izdale knjige na seznamu jesenskega branja Gdč. knjige, so od spodaj navzgor: VigeVageKnjige, Sanje, Ekslibris, Primus, Mladinska knjiga, Sanje, Mladinska knjiga dvakrat, Cankarjeva založba, Mladinska knjiga dvakrat in Litera.

 

Upam, da ti Gdč. seznam jesenskega branja da dodatno voljo za branje. Izberi kaj po svojem občutku, razpoloženju in hotenju, mirno in v ritmu, ki ga boš to jesen zmogel.

 

 

Dodaj odgovor