TO NI KNJIGA O SEKSU

 Na spodnji fotografiji si za 10 sekund oglej naslovnico knjige. Kaj ti je najprej padlo v oči? Morda nenavadno ime – Chusita Fashion Fever? Mogoče ‘seks’ v naslovu? To ni knjiga o seksu po pozornosti ne kliče le zaradi teh posebnosti, temveč je tudi vsebinsko pomemben priročnik za mlade. Kaj v njem vidi odrasli bralec? Pohujšanje ali kaj drugega?

 

Uvodna opomba in opravičilo: Barva naslovnice knjige se na fotografiji zelo razlikuje od tiste v realnosti. Žal svojega fotoaparata ne znam prepričati, da bi ujel kričavost fluorescentnega odtenka.

To ni knjiga o seksu je priročnik za mlade, ki se bere noro živahno. Ta radoživost se kaže na vseh ravneh knjige kot predmeta – mešanje slogov pisave, oblački, besedilo v okvirjih, puščice, emotikoni, cela četica rubrik in izjemno komunikativna Chusita, ki brez predsodkov o spolnosti neposredno in jasno pove vse od A do Ž, od 0 do 10, od začetka do konca. In vse tisto vmes.

Chusita pravi: “Če bi takšna knjiga obstajala, ko sem bila mlajša, bi mi prišla zelo prav!”

Le nekaj odličnih zamisli v tem priročniku o spolnosti:

  • Ali znaš pojasniti besede, kot so ‘peting’, ‘seksting’ in ‘himen’? Razložene so v slovarčku na koncu knjige.
  • Si vedel, da penisu pogovorno rečemo tudi ‘feder’? In ženskemu spolovilu ‘veselička’? Zdaj veš in v rubriki Brosede je pogovornih izrazov s področja spolnosti še več. Nasmejejo in začudijo hkrati.
  • S testom lahko izmeriš temperaturo vajine zveze, preveriš, ali si pripravljen/-a na spolni odnos, in podobno.
  • Avtorica opiše začetke partnerskih odnosov (spogledovanje, dotikanje, poljubljanje, zmenke ipd.), spolnost in njene različice (homoseksulanost, transseksualnost, oralni seks, analni seks …), poudari in predstavi pomen primerne zaščite pred neželeno nosečnostjo in spolnimi boleznimi, svetuje, kako premagati sram pred goloto, kako preboleti konec partnerske zveze, in drugo.

Chusitafashionfever je youtube kanal, ki ga spremlja več kot 260 000 naročnikov. Lastnica kanala je avtorica priročnika To ni knjiga o seksu. Zdi se, da na youtubu ni objavljala že 4 mesece. Če razumeš špansko, nadaljuj tukaj.

  • Zelo počasi si oglej fotografije v tej objavi. Morda boš presenečen, kako neposredni so stripi Marie Llovet, meni pa se zdijo odlični. Dvogovori med izrisanimi liki so prepričljivi, problemi, ki jih imajo, so mladim zelo znani. Risbe so moderne, mestoma celo erotične. Oglej si oblike teles in telesnih delov – končno sodobne ilustracije s kar se da stvarno mlado človeško figuro, kajne? Dekleta imajo obline, fantje niso le skupek nabitih mišic.
  • Chusita svari pred snemanjem spolnih odnosov in erotičnih fotografij ter nasprotuje pošiljanju teh, spodbuja k previdnosti pri spletnih pogovorih z neznanci … To so realni problemi družbe, v kateri telefon in računalnik postajata naša stalna spremljevalca. Nesemo ju tudi v posteljo. Zakaj in se, se lahko vprašamo še odrasli.

SPOZNAJ SVOJE MEJE IN SPOŠTUJ MEJE DRUGEGA!

Knjigo laho bereš po delih – preglej kazalo in izberi poglavja, ki te zanimajo. A če jo boš bral od začetka do konca, boš iz nje lažje razbral avtoričino pomembno sporočilo o spoznavanju in spoštovanju lastnih meja in meja drugega. Spolnost je le še eno od področij človekovega bivanja, na katerem doživljenjsko spoznavamo svoje želje, poskušamo razumeti predstave drugega, se trudimo začutiti svoje telo, ga sprejeti in podobno vrniti partnerju.

Chusita ne skriva, da je v mladosti težko sprejela svoje golo telo. Dovolj mlada je, da še ni pozabila na neizbežne zadrege in mešane občutke ob prvih spolnih izkušnjah. Prav zato je lahko napisala tako iskren in izviren priročnik o spolnosti, ki mu bodo mladi verjeli, odrasli pa prikimali.

KOLIKO MORAM BITI STAR, DA LAHKO PREBEREM TO KNJIGO?

To ni knjiga o seksu v maniri obratne psihologije z naslovom pač zavaja. V vednost pogumnim staršem, ki boste knjigo predlagali v branje svojim mladostnikom, in radovednim mladim, ki jo boste kupili ali si jo izposodili, poudarjam, da je knjiga tako besedno kot slikovno izjemno natančna in odkrita, zato jo priporočam v branje mladim v zadnji triadi osnovne šole ali pozneje.

Najstniki so si glede zanimanja za spolnost in izkušenj z njo zelo različni. Bolj zadržana mladež bo ob knjigi morda zgrožena, tisti z več izkušnjami ali željami pa v njej mogoče ne bodo našli nič novega. Vsi skupaj se ob To ni knjiga o seksu spomnimo, da mladi o spolnosti dandanes ne izvejo iz knjig niti od odraslih, temveč predvsem od vrstnikov in s spleta. Tam so videli že kaj mnogo več pohujšljivega, kot je Chusitin nazoren priročnik.

Na srečo ta postreže z zanesljivimi informacijami in odkritimi izkušnjami. Je varnejša izbira za mlade, ki šele odkrivajo svet spolnosti, kot prevečkrat nestvarno predstavljena spolnost skozi oči razrednih frajerjev in medijev, ki seks nekritično prodajajo.

[GDČ. ŽREB] To ni knjiga o seksu bom podarila nekomu od svojih bralcev. V žrebu sodeluješ tako, da z nasvetom rešiš dilemo 14-letne Kaje, ki bi si v knjižnici zelo rada izposodila točno ta Chusitin priročnik, a ji je preveč nerodno, da bi stopila do izposojevalnega pulta. Kako naj Kaja premaga svoj strah in sram? Kako ji lahko ob tem pomaga knjižničarka? Si imel kdaj podobno zadrego z branjem kakšne knjige tudi ti? Odgovor zapiši v komentar pod to objavo na blogu, na Facebooku ali na Instagramu. Sodeluješ lahko do sobote, 27. oktobra.


Chusita Fashion Fever: TO NI KNJIGA O SEKSU (Malinc, 2018, 159 str., prevedla Barbara Pregelj, ilustrirala Maria Llovet)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo Malinc.

KOMENTARJI

  1. Težko je premagati sram… Opcij kako po tem do knjige je pa več. Ena je naročilo v spletni knjigarni, če res ne zmore iti osebno iskat oz. izposoja v knjižnici, kjer so avtomati za samoizposojo (npr. v Celju). Je pa potem spet zadrega, če je knjiga non-stop izposojena in jo je treba rezervirat in prevzet pri pultu. Ampak v tem primeru knjižničarke že prej “odpravijo” radovednost, ker knjiga stalno kroži… Glede na opis in aktualnost, in če se spomnim svojih mladostniških težav, bi knjigo pač naročila preko interneta ?
    Ampak glede na množični naval na knjige z erotično vsebino, mislim da tovrstna knjiga ni več tak “tabu”, kot bi bila par desetletij nazaj.

  2. Kaji svetujem, naj knjižničarki izroči seznam kakih sedmih ali več knjig, ki bi si jih rada izposodila, med njimi naj bo tudi dotična?. Tako ji bo prinesla kupček knjig, v katerem bo čisto slučajno tudi tista, po katero je pravzaprav prišla ?

Dodaj odgovor