IKEA – USTVARJALNE NALOGE PYSSLA

Zbirko ustvarjalnih nalog za otroke PYSSLA si lahko ogledaš na tej povezavi Ikee, toda o njej več pove praktična izkušnja nekoga, ki se je pozabaval z njo. Sva lahko to midva s tamalim?

Res je, da sva hecna kombinacija. Jaz sem zelo izbirčna pri podobnih ustvarjalnih in grafomotoričnih nalogah, vedno odločno na strani nekičastega, 5-letnik pa je skeptičen do pobarvank vseh vrst in motivov, že malo spretnejši s škarjami, a ima po treh rezih čisto dovolj. Kaj sva ob takih specifikah odkrila o PYSSLA materialu?

Tehnikalije:

  • 24 strani = 24 nalog/aktivnosti
  • format v velikosti risalnega papirja
  • papir po kakovosti nesvetleč, podoben risalnemu papirju
  • dve temi: živali in tiger (ta verzija je na fotkah)
  • cena: 4,99 EUR

V zbirki so 5-letnika najbolj prepričali labirinti. Žal jih ni veliko in zelo preprosti so. Največ je pobarvank, tistih navadnih in onih, kjer so mesta oštevilčena, ti pa jih pobarvaš z ustrezno barvo. Moj tamali pravi: “Sovražim jih.”

V zbirki je kar nekaj domiselnih aktivnosti za striženje s škarjami. Najin največji skupinski podvig je bilo izrezovanje tigrastih zastavic – linije so dobro nakazane, za posamezno zastavico zarežeš samo nekajkrat in otrok hitro doživi uspeh, kar je motivacija za nadaljevanje dela.

Sama sem se meditativno posvetila izrezovanju pisanih tigrov in pri petem ugotovila, da se že rahlo silim. Vseeno sem končala – vzor in to. Pa še lušni so, a?

Ena od lepših strani v zbirki je tista za igro iskanja parov – glava in rit določene živali. To igrica je lahko zanimiva že zelo majhnim otrokom, predstavljam si, da od 2. leta naprej. Izdelaš lahko tudi papirnat hranilnik. Petletniku so bile zelo všeč celostranske ilustracije, na katerih je moral najti določeno žival ali jih prešteti in številko vpisati v okence. Še ene fine sva se lotila v zanosu: na steno sva obesila stran s tigrastim okvirjem za sliko na roza ozadju (videti je grozno), kamor sva portretirala sama sebe (videti je krasno).

KAJ TOREJ – JE FAJN ALI NI?

V ustvarjalni zbirki PYSSLA je dovolj priložnosti za družinsko zabavo in urjenje otrokove pozornosti in grafomotoričnih spretnosti, tudi cena je prijazna, njena dejanska uporabnost pa je zelo odvisna od otrokovih zanimanj in ustvarjalnih spretnosti. Na spletni strani Ikee jo ponujajo kot sredstvo za zamotenje otroka pri mizi, če z njim obiščete restavracijo, temu lahko dodamo še dolgočasno vožnjo na potovanju, tudi prazniki so pred vrati (namig: darila), izjemno ustvarjalne dušice bodo v njej videle prav poseben zaklad, malo manj motivirane pa kaj hecnega, zato, da … PYSSLA  je fajn!

PEDAGOŠKI NAMIG: Strani, ki otroka ne zanimajo (v sinovem primeru so to vse pobarvanke, glej jasno izraženo stališče zgoraj, hah), naj otrok podari komu drugemu. Veselje!

Dodaj odgovor