KAJ ZRASTE IZ ZOBKA?

Praviš, da iz zobka ne more zrasti prav nič? Morda samo stalni zob pod mlečnim, če že? Oh, odrasel si, že slutim. Pozabil si na moč domišljije in vsega čudežnega. V čudoviti slikanici KAJ ZRASTE IZ ZOBKA? je mogoče vse tisto, v kar sicer verjameš, in tudi tisto, o čemer zelo dvomiš. Skupaj počasi prelistajmo to lepo novo reč založbe KUD Sodobnost International …

V slikanici Emanuele Malačič Kladnik so tri kratke zgodbe. V ospredju vsake je en otrok. Vsi trije so povezani tako, da so prijatelji – natančneje, lisičji prijatelji iz vrtca. Spoznamo Mateja, Melito in Tino.

Vse lisice so premišljeno napravljene, svoj dom so okrasile z raznimi dodatki. Ilustratorka Tinka Leskovšek je izbrala glavno barvo slikanice – krasen odtenek zelene z naslovnice, uporabljen tudi v jedru knjige – in izrisala različne teksture. Poglej samo prt v lisičkinem domu, njen pulover, žile v listih, dlačice v lisičjem kožuhu, vzorčke na tapetah in drugo. Zelo lepo, a?

Lisičkam pa se godi takole: v prvi zgodbi, po kateri je prevzela naslov tudi slikanica, Kaj zraste iz zobka?, lisjaček Matej izgubi svoj prvi mlečni zob. Prepričan je, da ga mora posaditi na noninem vrtu. Čaka in čaka, zaverovan v to, da bo iz zakopanega zoba (če ga bo nona zalivala, seveda) kmalu zrasel dojenček. Je kaj takega mogoče?

[GDČ. BESEDA] žižula – sredozemsko drevo s svetlozelenimi suličastimi usnjatimi listi ali njegov jajčast koščičasti sad rdeče barve

V drugi zgodbi, Svet za harmoniko, Melita sanjari o kužku. Čisto pravega, Srečka, je spoznala v vrtcu, kjer so se za vrati v obliki harmonike skrivala čudesa gledališča. Doma psa ni mogla imeti, pa si ga je narisala, ga poimenovala Veselko in risbo obesila na steno. Veselko praznuje rojstni dan in treba mu je speči torto. Ne verjameš, da je mogoče nahraniti izmišljenega psa?

Zadnja zgodba, Kam gremo, ko odidemo?, je Tinina. Njen dedek je našel obnemoglega ptička. S Tino sta zanj skrbela po vrtcu, a dedka je izdalo zdravje. Umrl je, pred tem pa Tino potolažil tako: “Ko me ne bo več tu, bom šel ptičkom pomagat leteti.” Ne verjameš, da po smrti letimo s pticami?

Ah, neverni Tomaži slikanice Kaj zraste iz zobka? žal ne boste doživeli celovito. Tisti, otroci in odrasli, ki ste v sebi še ohranili domišljijo, pa boste ob njej začutili vse sorte. Smejali se boste Matejevi naivnosti, ko bo kopal luknjo za zob, se veselili s Tino, ko bo pripravljala zabavo za Veselka, in se s strahom spraševali, zakaj je Tinin dedek za vedno odšel.

V slikanici preseneča tudi ilustratorkina odločitev, da v tretji zgodbi izriše bolnega dedka. Lisijak leži v bolnišnični postelji, v nos ima speljane cevke. Prava je, odločitev namreč! Otroci sicer opazijo podrobnost, odrasle pa mogoče zaskrbi, kako bodo tak prizor sprejeli najmlajši, toda povej, ali bolezen, umiranje in smrt ne spadajo v življenje samo? Slikanice pa vendar odražajo prav to – življenje.

[BEREM SINKU] Moj 5-letni sobralec je ob odhodu Tininega dedka podal zanimivo vprašanje: “Mami, zakaj pa ni narisano, kako odide?” Pravi, da bi se to dalo dobro izrisati tako: “Bil bi grob in dedek v njem.”

[GDČ. ŽREB] Povej mi, kaj zraste iz otroka, ki mu beremo tako lepe knjige? Svoj odgovor do sobote, 10. novembra, zapiši v komentar pod to objavo ali na Facebook ali Instagram. Med sodelujočimi bom izžrebala nekoga, ki bo prejel slikanico Kaj zraste iz zobka?.

Avtoričini lisičji otroci še upajo, sanjarijo, dovolijo si namišljene prijatelje, predmetom še pripisujejo čudežno moč, odrasle lisice pa tega otroškega pobega, reševanja problemov, osmišljevanja nesmiselnega in zabavanja ne rušijo s svojimi realnimi življenjskimi resnicami o (ne)mogočem, temveč radovedno podpirajo in krepijo samosvojo otroško miselno urejenosti.

Kako sta se spoznali pisateljica in ilustratorka knjige Kaj zraste iz zobka? Ali so vse živali Tinke Leskovšek oblečene? O tem avtorici slikanice pripovedujeta v tem igrivem intervjuju. Oglej si ga, traja malo več kot 3 minute.

Ta knjiga je pomembno povabilo odraslim: prisluhnimo otrokovim razlagam pojavov, sprejmimo njihove domislice, pridružimo se jim v tej dragoceni igri, ki je v resnici nežna priprava na vse tisto, kar se bodo kot odrasli čez čas šli zelo zares.


Emanuela Malačič Kladnik: KAJ ZRASTE IZ ZOBKA? (KUD Sodobnost International, 2018, 54 str., ilustrirala Tinka Leskovšek)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International.

KOMENTARJI

  1. Iz otroka, ki mu beremo takšne lepe knjige, zraste odrasla oseba, ki nikoli ne pozabi sveta domišljije, sanj, zgodb in otroka v sebi. Oseba, ki zna čutiti z drugimi in se vživeti v njih. Oseba, ki zna vedno znova poseči po knjigah in ne bere le kratkih internetnih člankov. Oseba, ki bo nekoč svojemu otroku brala ravno takšne lepe knjige … in krog se nikoli ne konča … <3

  2. Iz otroka, ki mu beremo tako lepe knjige, zraste radovednež, ki ga zanima velikooo stvari, različnih stvari, in ki rad bere, ob branju uživa in ceni estetiko jezika in podob.

  3. Iz otroka, ki mu beremo tako lepe zgodbe, zraste oseba, ki s pomocjo svoje domislije okoli sebe ustvarja svet poln pozitive, socutja, svet v katerem se vsi okoli njega pocutijo posebne.

  4. Vedoželjni igrivež z iskricami v očeh. 😉

Dodaj odgovor