RUMI IN KAPITAN

Kaj prinesejo spoštovanje, naklonjenost in heca polno srce? Kaj odnesejo valovi, kaj se potopi v morju in kaj to naplavi, če z jadrnico plujemo predano in prijazno? RUMI IN KAPITAN je pesnitev Saše Pavček, ki prevzame z močnim slikovnim gradivom slikarke Ejti Štih in univerzalno zgodbo o ljudeh in živalih. Kdo so ta bitja in kdo jih je ustvaril?

Že res, da tudi tebe morda kapitan na naslovnici nove knjige Saše Pavček spominja na ribiča Pepeta, toda ne, odpri slikanico in odločno začni novo zgodbo, tako o novem kapitanu s čisto drugačnim imenom in obrazom. To je Adrijan, upokojeni ekonomist. Naveličan številk hoče avanturo, zato sede na ladjo z imenom Labod in šiba svobodi naproti.

Na plovbi se mu pridružita psička Rumi in mačka Aba. Brez tega značajsko izjemno samosvojega tria zgodbe sploh ne bi bilo. Poglej jih: Adrijan je hitre jeze, trmast, lenoben in srečen ob pijači, Abi gre za tisto, kar mačkam pač pritiče (da, uganil si, nepoboljšljiva hedonistka je), Rumi pa je psička, ki ji nimamo česa očitati. Je drzna, premišljena, zabavna in odločna, polna pasjih modrosti.

Rumi je živalski mediator. Je tista pasja junakinja, ki prevzame krmilo, medtem ko njena kolega sladko spita, reši zagato z nevihto, odkrije brodolomca in ju brez zadržkov sprejme na krov, kultivira nesnažne in nasilne pirate, na jadrnici spodbuja medkulturne stike in je na sploh tako odprtega srca, da je čisti ideal. Še ko ji Adrijan na koncu ukrade slavo, se Rumi za to nič kaj ne zmeni – Rumi je srečna v sebi, zunanjega aplavza pa ne potrebuje.

Na tej obli vsi smo nit,
ptica, človek, maček, kit,
ljubezen nas v eno spleta
za mir in blagor našega planeta!

Rumi in kapitan je rimana pesnitev, razdeljena na uvod in tri naslovljena poglavja: Rumi reši brodolomce, Rumi užene pirate in Rumi pripelje jadrnico domov. Izstopajo celostranske ilustracije Ejti Štih. Te občasno nevsiljivo prekinjajo posamezne bele strani brez risb. Barve so naravne in močne, kažejo na vzdušje in razpoloženje v zgodbi (rdeča za smrt, črna za noč, modra med mirno plovbo, oranžna za mir in zadovoljstvo …).

Ustavi se pri pisani karirasti odeji, s katero sta pokrita brkati Adrijan in lenobna Aba. Čutiš toplino te slike, kajne? Ozri se v oči bele psičke. Ne spreglej niti sodobnih motivov, kot so telefoni, s katerimi množica fotografira ladijske junake v pristanišču. Mimo take likovne podobe knjige ne moreš kar v hipu zdrveti, kajne?

Sašo Pavček morda poznaš kot igralko, mogoče kot profesorico na AGRFT, morda kot hčerko pesnika Toneta Pavčka, morda pa si bral njeno pravljico Zakaj je polje jezero, ki jo je ustvarila z ilustratorjem Damijanom Stepančičem.

Ejti Štih je slovenska slikarka, živeča v Boliviji. Kako ustvarja in kaj je tam drugače kot pri nas, preberi v tem intervjuju.

Saša Pavček se poigrava z mnogimi nasprotji: s srečo in z nesrečo življenja, s humorjem in z resnostjo sporočila, s sodobnim (telefoni, fejsbuk, angleški zu) in tradicionalnim v domišljiji, z aktualnim (begunci, ekologija) in univerzalnim (miroljubnost rešuje svet in posameznika), z živalskim (galeb, kit, pes, dve mački plus šest, delfin, ribe …) in človeškim, s strahom (pred tujci, pred neznanim, pred nevihto) in soočenjem.

Odlika pesnitve Rumi in kapitan je tudi jezik: mladi bralci bodo slišali mnoge manj uporabljane izraze (rešpetlin, nepovrat, prmejdun …) in tiste bolj slogovno zaznamovane, ob katerih se bodo namuznili (Rumi bumi, buča). Starejši cenimo bogato besedišče te pesnitve in učinkovita pesniška sredstva, ki narekujejo ritem pripovedi.

Ob spletnem naročilu RUMI IN KAPITAN je poštnina pri založbi Miš brezplačna.

BEREM SINKU: Začetek knjige sem sprva prebrala sama in podvomila o tem, kako bom ob njej uspela zadržati 5-letnika. Begalo me je več stvari: slikanica je morda predolga, rimana besedila je sin do sedaj večinoma odklanjal, morda se v temo ne bo znal vživeti … Potem pa je steklo! Ravno prav utrujen je želel prisluhniti celotni pesnitvi, o kateri sem mu že vnaprej povedala, da je zelo dolga. To je sprejel kot svojevrsten izziv, motivacijo za nadaljevanje branja pa sem stopnjevala s prekinitvami. Najbolj se je vživel v prizor, v katerem Rumi premaguje nevihto, razčistiti pa si je želel tudi o tem, kaj točno se je zgodilo umrlima staršema dečka in deklice z otoka. V sklepnem delu pesnitve je čutil stopnjevanje napetosti – kako ne bi, ko pa policist junakom grozi, da bodo odšli v zapor, ker nimajo potnih listov. Pa gredo?

PEDAGOŠKI NAMIG: Vidiš prekrasno mrežo motivov? Ena je na sprednji platnici knjige in prvem listu, druga je na zadnjem listu in zadnji platnici. Ta kolaž je čudovit povzetek zgodbe v Rumi in kapitan. V šoli ali vrtcu lahko ti dve mreži uporabite kot uvodno motivacijo za branje – otroke vprašajte, kaj vidijo na posameznih sličicah, kako bi pomenovali ljudi, v kakšnih odnosih so, kateri predmeti jih obdajajo … Tako predvidevajo o zgodbi, pravilnih odgovorov ni. Ko zgodbo že spoznajo, lahko mrežo ilustracij uporabite kot utrditev prebranega – otroci naj po sličicah obnovijo motive oz. celotno pripoved, ob sličicah lahko pripovedujejo o svojih vtisih o pesnitvi.

GDČ. ŽREB: V žrebu za knjigo Rumi in kapitan lahko sodeluješ tako, da do petka, 21. decembra, odgovoriš na vprašanje: Zakaj je psički ime Rumi? Ugibaj o izvoru ali pomenu tega imena, ki ji ga je nadel njen prijatelj, kapitan Adrijan. Odgovoriš lahko v komentarju na blogu, na Facebooku ali Instagramu.


Saša Pavček: RUMI IN KAPITAN (Miš, 2018, 72 str., ilustrirala Ejti Štih)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo Miš.

KOMENTARJI

  1. Rekla bi da je Rumi dobil ime po znani piratski pijaci rum. Zgodbe ne poznam a ena od moznosti je, da je muc spal na sodih za rum in se je navzel vonja, kapitan pa ga je zaradi prijetnega vonja poimenoval tako :))

  2. Karmen, najlepša hvala za vaš odgovor. Res je, Adrijan je najprej mislil, da ima psa, zato Rum, potem je ugotovil, da je psička, zato Rumi. Hvala za sodelovanje v žrebu. Izžrebala sem gospo Jano, ki je sodelovala na Facebooku.

Dodaj odgovor