DA BOŠ NA TEKOČEM

Predstavljaj si, da se danes razideš s partnerjem. Konec je vajinih telefonskih pogovorov, zmenkov, skupnega gospodinjstva, počitnic in bližine. Kako v tej nepreklicni oddaljenosti živeti naprej? Belgijec Christophe van Gerrewey se je poigral z bralcem in ustvaril kratkotrajajoč, a glasen roman z naslovom DA BOŠ NA TEKOČEM. Bodi tudi ti, spremljevalec Gdč. knjige, to je namreč še svež slovenski prevod!

Da boš na tekočem (izvirno Op de hoogte, 2012) privabi z dvojim: z nenavadno pogovornim naslovom in zabavno tribarvno naslovnico. Vidiš ženske noge, zataknjene v računalniški zaslon? Kako so se znašle tam? Poglej še mačko, mizo, monstero ter zapiske. Zdaj že poznaš nekatere glavne motive te zgodbe z visokim resničnostnim potencialom in izjemnim čustvenim nabojem.

Pripovedovalec je gostobeseden, da je kaj! Pred meseci se je razšel z dolgoletno partnerico in ni je stvari, ki bi jo še držal za zobmi. Naravno je, da bi jo iz navade rad poklical, z njo pokomentiral stanje v državi, na glas premislil nov službeni projekt … Ko je razmerja konec, manjka sogovornik, ki posluša nujnosti in nenujnosti, ki mu jih imamo dnevno zblebetati. A sčasoma se človek navadi, da ta poslušalec ni več na voljo. Od tega je pripovedovalec te zgodbe oddaljen samo nekaj tisoč povedi …

V tem moškem je vse pomešano – so spomini na lepo in nelepo z njo, so številne počitnice v številnih hišah njunih prijateljev, ki sta jih raziskovala in se tam bolj ali manj udomačevala, ker se v skupnem domu nista mogla. So vprašanja njej in so odgovori samemu sebi. Kakšno pomembno in neizgovorjeno nesigurnost jima je povzročala prav nikoli dočakana skupna selitev, pripovedovalec dojame šele na zadnjih straneh romana, ki sicer šteje malih 144 strani – točno takih, da je knjigo užitek prebrati na dolg popoldanski dah.

Izvirni pripovedi, podkrepljeni s pikrim humorjem, ne zmanjka nervoze, razočaranja, začudenja, naveličanosti in kritike, doživete v propadlem razmerju. To je enostranska analiza, katere avtor je moški srednjih let, poklicno, vsaj v svojih očeh, uspešnejši od bivše partnerice. Sebe predstavlja kot zdravo uravnovešenega, njo kot moteče strastno, sebe kot pohvalno usklajenega s časom in zvestega dnevnim, tedenskim in mesečnim načrtom, njo pa kot odvisnico od spontanosti in adrenalina. Črno in belo. Že vohaš, da čisto tako med njima vseeno ni moglo biti?

[GDČ. ŽREB] Roman Da boš na tekočem bom podarila nekomu, ki bo zapisal svoje mnenje o naslovnici te knjige. To lahko storiš do torka, 15. januarja, ko bo žrebanje zaključeno. Oglasi se v komentarju na blogu, na Facebooku ali Instagramu.

V Da boš na tekočem se potrdi: prav tisto, kar nas je sprva pritegovalo k novemu partnerju, pozneje postane tisto, kar nas od njega najbolj odvrne.

A kaj bi o tej ljubezenski drami lahko povedala ona, o kateri se piše tako natančno, mestoma žolčno in vseprepričano – jeza nam seveda daje občutek, da o bivšem vemo prav vse? Kdo bo povedal še drugo plat zgodbe in kdaj?

Kako se je o tem odločil avtor besedila (nagrada za najboljši prvenec), sicer arhitekt Christophe van Gerreway? Nekaj strani je ženskemu polu resda naklonil, še v narekovaje jih je stlačil, toda povej mi, dragi bralec tega finega romana, verjameš, da je res spregovorila tista, o kateri nas prepričuje pripovedovalec, ali pa je vse samo hec?


Christophe van Gerrewey: DA BOŠ NA TEKOČEM (KUD Sodobnost International, 2018, 144 str., prevedla Mateja Seliškar Kenda)

KOMENTARJI

  1. Naslovnica mi ni všeč, predvsem tiste noge ki štrlijo iz ekrana. Čeprav razumem, da pomenijo, kot da želi iti k nekomu kar skozi ekran. Zgodba me pa zelo pritegne, sploh ker deluje bolj lahkotno, zabavno. Tako za en popoldan, za razvedrilo 🙂

  2. Naslovnica je preprosta, a veliko pove. Meni osebno zelo vsecna 🙂 se bolj pa me pritegne sama zgodba knjige, tako da drzim pesti za zreb 🙂

  3. Naslovnica, iskreno, kot bi jo narisal zdolgocasen osnovnosolec, katerega edina zelja je, da svojo uciteljico, ki mu pri pouku tezi, poslje ven iz razreda 🙂 hehe upam, da je vsebina boljsa od naslovnice 😉

  4. Če bi kjigo izirala samo po naslovnici bi jo izbrala, sveža je.

  5. Naslovnica sledi času in sodobnim smernicam, odlikuje jo minimalistično oblikovanje. Verjetno je tudi, ko prebereš vsebino knjige nekakšna vizualizacija besed, idej, slik…. ki se porajajo v samem besedilu, nekakšna rdeča nit skozi dogodek…?

  6. Deluje zanimivo. Sodelujem 🙂

  7. Moja prva misel ob ogledu naslovnice je zmeda v realnem svetu, zaradi pretiranega oprezanja za virtualnim. Pozna nočna ura, ženska pa še vedno opreza za dogajanji na spletu, tako zelo, da se že izgublja v svoji resničnosti. Zame sicer neprivlačna naslovnica, a dejansko kaže ogledalo današnje družbe.

  8. Moram priznati, da mi naslovnica ne bi prodala knjige, tako kot mi jo je takoj že kratkem povzetek oz. bistvo vsebine na Instagramu. Vsebinsko se mi zdi knjiga zelo sveža, kar je danes kar redkost, sploh pri knjigah o odnosih. Sicer sem velika ljubiteljica ilustracij vendar mi sam slog te, v kombinaciji z udarno zeleno modro barva, ne apelira ravno na moj estetski čut. Se pa zelo veselim branja 🙂 na koncu je vseeno važnejša vsebina.

Dodaj odgovor