DING DONG ZGODBE

Kaj pa vi porečete, ko nekdo nenajavljen pozvoni na vaša vrata? Poskočite od iskrenega pričakovanja ali zaigrate nasmeh, siti tega, da si vas drzne motiti kar tako? V Ding dong zgodbah Jane Bauer je vsak gost, kar dvanajstkrat pozvonijo, pospremljen lahkotno in dobrodušno. Kdo odpira vrata in kdo tako vztrajno zvoni, ti želim razkriti v spodnjih vrsticah. Nadaljuj …

Ding dong zgodbe je zbirka kratkih zgodb slovenske avtorice Jane Bauer, ki ima več posebnosti. Recimo:

 • Knjiga je razdeljena na pol, zato sta tudi naslovnici dve. Izza enih vrat kuka deklica, izza drugih deček. Vsak je osrednji lik svoje polovice.
 • Vsaka polovica ima šest kratkih zgodb. Pri deklici vrata odpira moški, lahko bi bil oče, pri dečku ženska, lahko bi bila mati. Pri obeh otrocih na vratih pozvonijo: vitez oz. kraljična, nindže, gusarji, čarovnica, povodni mož(ek) in vesoljček.

Glavna odlika zbirke je humor. Zaznajo ga že predšolski otroci in začutimo ga odrasli, ki jim beremo Ding dong zgodbe. Zabava je večdimenzionalna – vitez ni pogumen, kraljična je pasivna in izbirčna, gusarji so kratke pameti, vesoljček pi-pi-govori-pi, povodni možek se je prenajedel torte in trpi zaradi slabe vesti, čarovnica je obremenjena s svojo podobo v pravljici Janko in Metka … Nič ni tako, kot bi pričakovali.

Sproščenost se kaže tudi v jeziku. Izstopajo slengovski izrazi, gusar, ki govori v narečju ter številni domiselni medmeti. Zgodbe so dolge okrog osem strani, v njih pa prevladujejo živahni dialogi, zaradi katerih je branje zelo poskočno. Zbirka je primerna za branje starejšim predšolskim otrokom, recimo po 4. letu, še bolje pozneje, ter za samostojne bralce prve in druge triade osnovne šole.

Jano Bauer si na Gdč. knjigi že spoznal ob njeni odštekani Groznovilci in divji zimi (tukaj).

[BEREM SINKU] S 5-letnim sobralcem sva Ding dong zgodbe prebrala v enem samem dnevu! Sam je predlagal, da branje začneva na dekličini polovici. Zdi se mi, da nekaterih zapletov in sarkazma v zgodbah še ni povsem razumel, a branje je želel iz zgodbe v zgodbo nadaljevati, saj so ga mnogi prizori zelo zabavali. Še vedno je osredotočen na risbe, zato med branjem podobnih zgodb večkrat vpraša: “Kdaj bo kaj narisano?” Pri branju Ding dong zgodb sva si zaradi moje zelo burne dramatizacije dala duška s krohotanjem. Tamalega je povsem odneslo pri zgodbi Nindže, kjer ta bitja poškodujejo nos kipu narodnega heroja (“Mami, je to Rudolf Maister?”), gospa Cvetka pa nindže napade s torbico, v katero je skrila kladivo. Premeteno, Cvetka, premetno!

“Išče se mama, ki zna peči slastne palačinke, kuhati paradižnikovo mezgo in pripovedovati dobre zgodbe. Ki ima rada zabaviščne parke in se rada smeji, kriči pa le v hiši strahov ali na visokem hitrem vrtiljaku. Išče se mama, ki iz trgovine ne pozabi prinesti vrečke gumijastih bombonov. Mama, ki ima čas za izmišljene igre, ki se rada kepa in pozimi ne vztraja, da moraš imeti kapo na glavi.” (Iz zgodbe Vesoljček, str. 60)

Odlična je tudi likovna podoba zbirke, ki jo je ustvarila Bojana Dimitrovski. Ilustracije so v knjigo vpete simetrično. Vsaka zgodba se začne z okroglo ilustracijo naslovne osebe, vsaka zgodba pa je prekinjena z eno- ali dvostransko ilustracijo. Posebnost je ilustracija v središču zbirke, kjer se liki srečajo in obsedijo ob mizi, to pa poveže obe polovici. Ilustracije so izčiščene in osnovnih barv, iz mnogih podob se čuti umirjenost, kar je pravo nasprotje vsebine zgodb. Besedilo je na beli podlagi, črke so večje, med vrsticami je dovolj razmika, zato branje gladko steče.

Bojana Dimitrovski je ilustrirala tudi lično slikanico za najmlajše otroke Urice z dojenčkom. Ilustratorki lahko slediš na Instagramu, še več njenih ilustracij pa najdeš na njeni spletni strani.

V Ding dong zgodbah sta deček in deklica pogumnejša, iznajdljivejša in razumnejša od vseh svojih iz pravljic pobeglih obiskovalcev. Ob tem sta tudi izjemno prilagodljiva. Ob vsakem novem diiiing doooong sta takoj pripravljena na akcijo, ob koncu obiska pa prav tako zadovoljna tukaj in zdaj – v stvarnosti, ob odraslem, ki jima pripoveduje te domišljije polne zgodbe. Naj bo takšnih obiskov tudi v vašem domu čim več!

[GDČ. ŽREB] Katerega od likov iz Ding dong zgodb bi pa ti najraje povabil na obisk in zakaj? Svoj odgovor zapiši do sobote, 26. januarja, v komentar pod to objavo na blogu, na Facebooku ali Instagramu. Nekomu od sodelujočih bom podarila izvod predstavljene knjige.


Jana Bauer: DING DONG ZGODBE (KUD Sodobnost International, 2018, 126 str., ilustrirala Bojana Dimitrovska)

Objava je nastala v sodelovanju z založbo KUD Sodobnost International.

 

KOMENTARJI

 1. Povabila bi viteza, da bi dal odgovore sinu, ki nas že tedne in tedne sprašuje, kje živijo vitezi, kakšne meče imajo, kdo je bil glavni vitez, kakšne ščite imajo in tako dalje in tako naprej. 🙂

 2. Povabila bi policaja. Mhmmm?!? Niti ne vem, če v knjigi nastopa, ker je še nisem prebrala. Vsekakor jo bom kupila sedemletnemu vnuku za RD. Da mu povem anekdoto, kako je pri nas pozvonilo, ko je bil njegov očka star sedem let. Prvi je stekel k vratom. Medtem ko je odklepal sem že stala za njim z mlajšo sestrico v rokah. Na vratih pa dva policaja. Še nikoli v življenju se nisem tako prestrašila. Njun očka (moj mož) je bil takrat na službeni poti v Rusiji in jaz sem pričakovala novico o kakšni nezgodi … Policaja sta nas začudeno gledala in vprašala: “Ali nad vami stanuje ‘ta in ta oseba’, ki običajno kali mir; popiva in razgraja … sva zvonila pri njem, a se dela, da ga ni doma.” Kakšna sreča! Najraje bi ju objela 🙂

 3. Povabila bi tri. Čarovnico,gusarja in raziskovalca. Ta čas, ko bi se nasi trije soncki pogovarjali z njimi, bi si privoscila caj, piskote in seveda brez slabe vesti prisluskovanje njihovim pogovorom…pac, kar pripada fajn mami ;).

 4. Povabila bi vesoljčka, kar tako, na čaj, da pove kakšni se mu zdimo Zemljani.

 5. Povabila bi pasivno princesko???.Prepričana pa sem,da bi moji dve deklici absolutno uživale ob tej knjigici.Zakaj?Ker obožujeta večerno branje z mamo/atijem in ker obožujeta dobre,malce nenavadne,posebne in z dobrimi ilustracijami opremljene knjige.Sodeč po zgoraj opisanem ima tale knjiga vse v kompletu??.

 6. Midva bi povabila vesoljčka ?? naj ti zaupam, da trenutno spoznavamo Vihca. Samo mojemu “vihcu” ob večerih ne uspe zdržati do konca in očke kar padejo skupaj. Očitno je prava pravljica za lahko noč ?. Me zanima, če bi bilo ob teh zgodbah drugače ???

 7. Mi bi povabili zelenega povodnega možka, po besedah mojih treh sobralcel je tako prestrašen, da sigurno potrebuje družo 🙂

 8. Jooj, to knjigo pa dajem na seznam. Pri nas se kar borijo, kdo bo najhitreje prišprintal do vrat in jih odprl, kadar nepričakovano pozvoni. Glede na to, da vesoljček išče mamo, ki se rada smeji, pripoveduje zgodbe, peče dobre palačinke in res nikdar ne pozabi iz trgovine prinesti bombonov, bo slej ko prej pozvonil pri nas. Tisto o (ne)teženju, da moraš imeti kapo na glavi, pa sem raje zamolčala. 😉

 9. Povabili bi povodnega moža – da vidimo, če je kaj podoben našemu bohinjskem Jezerniku …

 10. Dekleta, najlepša hvala za sodelovanje. Igra je končana, nagradni izvod pa bo prejela gospa Alenka, ki je sodelovala na Facebooku.

Dodaj odgovor