PIKA

Kdo je ta speča Pika na naslovnici? Kdo jo je narisal v posodobljenem izboru in kakšne dogodivščine izkusi v kratkih zgodbah Cvetka Zagorskega? To je nova slikanica v zbirki Čebelica. Oglej si jo in preberi objavo do konca.

Pika je navihana in samostojnosti željna deklica, ki komaj čaka začetek šole. Pospravlja sobo in pomiva posodo, čeprav očka pravi, da je za to še premajhna, kavko pa nauči novo, še kako zabavno besedo. Pet kratkih zgodb o tej simpatični deklici Cvetka Zagorskega, ki so bile v zadnjem času objavljene tudi v reviji Cicido, je v preteklem letu izšlo v slikanici, t. i. čebelici.

[BEREM SINKU] Zgodbice so kratke, zato jih lahko berete najmlajšim, recimo po 2. oziroma 3. letu starosti. Ne pozabite pa niti na bralce začetnike, ki v prvem triletju osnovne šole potrebujejo veliko vaje v branju. S Piko, zgodbice so zapisane z malimi tiskanimi črkami, je to lahko zabavno. Sinova najljubša iz zbirke je tista, v kateri Pika bolj ali manj organizirano pospravlja sobo (glej ilustracijo spodaj), opazil pa je tudi, da ima Pika na steni podoben meter kot on.

Cvetko Zagorski (1916-2006), novinar, prevajalec in pisatelj, je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja izdal zbirko Vse o Piki, ki jo je ilustrirala Lidija Osterc, morda pa poznaš tudi njegovo Kje je medo?.

[GDČ. ŽREB] Poznaš Piko? Si jo želiš spoznati v obliki te slikanice? Sodeluj s komentarjem na blogu ali na Facebooku ali Instagramu. Izžrebancu bom poklonila predstavljeno knjigo. Igramo se do srede, 16. januarja.

Ilustracije Ane Zavadlav hitro pritegnejo pogled – meni se je priljubila že v pravljici Nine Mav Hrovat O miški, ki je zbirala pogum (poglej to čudovitost).

Pika izstopa s pastelno modro naslovnico. Podobe so nežne in razgibane, izstopajo z belega ozadja in so polne pisanih podrobnosti. Gonilo zbirke je rožnata, a naj ta ozkogledega opazovalca in bralca ne zmede preveč – to ni knjiga (samo) za punce!


Cvetko Zagorski: PIKA (Mladinska knjiga, 2018, 15 str., ilustrirala Ana Zavadlav)

KOMENTARJI

  1. Slikanico si zelim predvsem za moje tri malcke, 2, 3 in 4 leta. Vsak dan beremo in knjige kar pozirajo 🙂 veliko preberemo tudi knjig z vasega seznama, ki je dobro vodilo 🙂 Ker so interesi razlicni pri nas preberanje knjig traja vsaj uro in pol. Vsaka nova slikanica pa je vec kot dobrodosla 🙂

  2. Moj dvoletnik ima zelo rad knjigice in vsak vecer si sam izbere eno, ki mu jo prebereva pred spanjem. Zdi se mi, da bi si Piko veckrat izbral, ker ima rad slikanice. Kmalu pa se bo nasemu vecernemu ritualu pridruzil nas novorojencek.

  3. Piko sva s sinom za pokušino spoznala v Cicidoju in bi jo z veseljem bolje spoznala se v knjigi.

  4. Piko si zelo želim za prihajajočega novorojenčka, za katerega na polici že pridno zbiramo različne izbrane slikanice <3.

  5. Ne poznamo (še) Pike . Me pa pritegne,da so na vsaki strani ilustracije, in tudi da so kratke zgodbe, ker drugače otroku pozornost kar zbeži.

  6. No, Pike še ne poznamo, čeprav smo pravi knjigožeri. Komaj čakamo, da jo spoznamo. Všeč mi je, ker že same ilustracije dajejo mlajšim otrokom možnost pripovedovanja zgodb po svoje

  7. Kje je medo? je ena lepsih slikanic. Bistvo slikanice je ravno povezovanje slike in besede, vsebine in vizualne note. Piko bom pa se spoznala.

Dodaj odgovor