JANUAR 2019

Insta Gdč. je nova rubrika na Gospodični knjigi. Vanjo bom shranila zelo kratke objave o knjigah z eno fotko, prvotno objavljene na Instagramu. V slovenskem knjižnem prostoru prepoznavam obilico kakovostnih knjig za otroke in odrasle, ki bi jih na spletni strani sicer rada podrobneje predstavila, a moja glavna omejitev je čas – vsega res ne zmorem tako, kot si zamislim.

Zbrane instantne knjižne vtise bom ob koncu tekočega meseca ali začetku novega objavila tudi na spletni strani, kjer bodo v veselje tistim, ki Gospodične na Instagramu in Facebooku ne spremljate. Bo tako v redu? Insta Gdč. meseca januarja 2019 je tu!


RIŠEMO ČRKE, Tanja Capell, Mladinska knjiga, 2018

RIŠEMO ČRKE je izšla pri Mladinski knjigi in je delo instagramerke @frauhoelle. Spodbuja k hobiju, ki kljub digitalizaciji sveta prihaja v ospredje – risati črke z roko (handlettering). Ni kaligrafija. Lahko gre na papir ali tablico, pisala so predstavljena, linije vabijo. Avtorica pravi, da jo risanje črk pomirja in da se ga lahko loti vsak, tudi če njegov rokopis ni bleščeč. V knjigi je obilica vaj, ki se jih ne bom lotila, ker sem bolj za ‘nismo vsi za vse’, Rišemo črke pa zagotovo koga bolj pokliče, sploh 1. 1., ko smo vsi ful vauuu, navali! Več v storyju.


STRES, kuga sodobnega časa, Maja Megla, Založba Chiara, 2018

Samo dve možnosti za razpoloženje ob teh 341 straneh sta. A) Vedeti, kako širok pojem je stres, kako ga čutimo prav vsi in kako ga obvladovati na več ravneh, te bo pomirilo. B) Vedeti vse prej omenjeno te bo samo še bolj stresiralo, ker faaak, v kaj se spreminjajo naše misli, pričakovanja, službe, familije, družba in telo?! Knjiga od močne osebne izkušnje novinarke @majamegla preide v zelo poglobljen celosten pogled na to najbolj uporabljeno besedo 21. stoletja z obilo strokovnimi viri, od psihologije, farmacije, biologije in medicine do alternativ.


MIHEC, Majda Koren, Mladinska knjiga, 2011

Ta Mihec je od vraga! Obiskuje 3. d in ni mu do šole, vsaj do nalog ne, do razumevajočih učiteljev Katje in Naceta pa zelo! Po nekaj kratkih zgodbah je hitro jasno, kaj žuli Mihca. Zakaj imajo pri Blažu vse tako drugače? Zakaj se mami nikoli ne smeji? In zakaj ati vse več pije? So deli te zbirke, o katerih nisem bila tako prepričana (udarci med staršema), zato sem jih med branjem 5-letniku priredila, in so močni deli zgodb, za katere ni prezgodaj – ločitev staršev, selitev, osamljenost, jeza, strah, prepiri z vrstniki. Več o Mihcu je v storyju.


MALI ČRNI KUŽA, Rose Lagercrantz, Založba Zala, 2018

Mali črni kuža je zimska zgodba, ki od prve strani naprej prestraši z izgubo. Je gospa, ki ima malega črnega psa. Je gospa, ki v bolečinah pade na tla, in je kuža, ki ob tem panično zbeži. Gospo odpelje rešilec, kužka pa vodijo strah, nos in upanje. Bo svojo lastnico še kdaj srečal? Kako naj se najdeta, če pa ne vemo niti, ali je za to sploh še kakšna pot? Razpleta te nežno ubesedene in ilustrirane knjige, ki je močno pritegnila tudi 5-letnika, namenoma ne bom razkrila, saj ti želim radovedno srečanje z njo. Je delo nagrajenih švedskih avtoric in je prevod Danni Stražar, ki je izšel pri @zalozbazala.

Dodaj odgovor