FEBRUAR 2019

Kaj imajo skupnega hoja, spanje in vzgoja? Za vse troje se moraš odločiti, si za vse troje vzeti več časa, se izuriti v potrpljenju in še potem sprejeti, da ni nujno, da bo vse steklo zares preprosto. Tri knjige o teh temah sem februarja pokomentirala na Instagramu in bralo se je takole …


ZNANOST O VZGOJI, Margot Sunderland, Didakta, 2017, 304 str., 34,99 EUR

Ne bi je vzela s police. Generična naslovnica, malo larifari naslov. Pa sem dobila zaupanja vredno priporočilo, naj jo odprem, in zdaj jo v poskus branja predajam tudi tebi. Zakaj? Napisala jo je Angležinja Margot Sunderland, psihoterapevtka, iskajoča odgovore v nevroznanosti. Ni lahko branje. Je obsežno, v prvih poglavjih zelo osredotočeno na biologijo možganov, a je vredno časa in truda. ZNANOST O VZGOJI je pri nas manj poznan priročnik, ki pa bi ga uvrstila pred vse na to temo. Govori o vplivu vzgoje na možgane, hormone, odraslo dobo, težave odraslih, ki so v porastu – depresija, anksioznost, večja občutljivost za stres … Avtorica se trudi s prstom pokazati na dejavnike tveganja in pozitivne učinke tople, z razumevanjem in jasnimi mejami zaznamovane vzgoje. Rekli boste, da o sočutju že vse veste, toda ali veste, katere dele v možganih aktivirajo (ne)sočutni odzivi staršev in pedagogov? V tem delu vidim optimizem za širše družbeno dobro. Na kaj vse lahko odrasli vplivamo, pa kot otroci te moči zaradi drugačne vzgojne paradigme nismo imeli! Te o tej knjigi zanima še kaj, na kar lahko poskusim odgovoriti? Izšla je pri založbi Didakta.


Na Instagramu (@gospodicna_knjiga) nas je že 1423! Bi se v sledilca Gdč. knjige spremenil še ti? Pridi, smo dobra, iskrena in kritična družba!


NENAVADNO ROMANJE HAROLDA FRYA, Rachel Joyce, Mladinska knjiga, 2016, 328 str., 32,96 EUR

Te knjiga kdaj prepriča v neko spremembo, drugačen način razmišljanja, v nov hobi? Mene je lani NENAVADNO ROMANJE HAROLDA FRYA med poletnim poležavanjem spomnilo na hojo, zanemarjeno obliko gibanja med avtom, kolesom in busom. V tem romanu sem sicer postopoma odkrila še trpko družinsko Haroldovo preteklost in začetni vtis o neumnosti upokojenca, ki kar tako pešači na sever, se je omehčal v razumevanje njegove poti. Pol leta po tej knjigi v hoji več vidim tudi jaz. Pretirano bi bilo trditi, da je to namen tega romana, nič preveč pa ni, če si na začetno vprašanje odgovorim z DA, tudi branje ti daje misliti na novo in je mozaik v spremembah, ki se jih gremo.


ZAKAJ SPIMO, Matthew Walker, Mladinska knjiga, 2019, 431 str., 29,99 EUR

Zbudiš se zgodaj, letaš levo in desno, zvečer odlašaš in spiš samo še 6 ur na noč ali manj. Ponoči vsaj enkrat lulaš, urejaš otroke ali razmišljaš o službi, kajne? Walker pravi, da je prebivalstvo neprespano kot še nikoli. Ogrožamo sebe: rak, depresija, tesnoba, demenca, sladkorna, debelost, samomorilnost. Ogrožamo druge: nasilje in (!) povzročanje prometnih nesreč. ZAKAJ SPIMO je poljudno besedilo, katerega največji plus je komunikativnost raziskovalca spanja, Matthewa Walkerja. Uf, kako je jezen na šolstvo, farmacijo, delodajalce, medije in državo, ker vsi opevajo manj spanja, on pa našteva mali milijon raziskav, ki dokazujejo škodo, ki si jo delamo s spanjem, krajšim od 8-9 ur. Se kdo od nas sploh še najde v tem intervalu? Trdi še: najstniki niso leni, ker več spijo, to potrebujejo zaradi daljšega cikla spanja, šole prezgodaj začenjajo pouk, kava uničuje spanec, ne drži, da starejši potrebujejo manj ur spanja – žal je njihov cikel zaradi staranja moten. In idealka bi bilo življenje z dnevnim spancem. Da ga zelo potrebujejo tudi otroci, je odveč poudariti. Pa lahko noč, vzemimo si čas zanjo! Knjiga je v prevodu Mojce Vodušek.

KOMENTARJI

  1. […] se kdaj zlomi, a ne pusti, da se lomiš vsak dan. Sledi Ljubeči mami. Preberi Znanost o vzgoji. Poglej, kaj piše Jesper Juul. Potrudi se in preberi še Siegla, tole o možganih in ono o vzgoji […]

Dodaj odgovor