OTROCI Z MOČNO VOLJO

Njemu gre za vse – vedno na nož, dramatično, glasno, s priprtimi očmi, z grdimi besedami, loputanjem vrat in drugim. On je tisti, ki mu okolica reče razvajenček ali trma trmasta, a ti, ki ga poznaš mnogo bolje, že veš, da ni ‘samo’ to. OTROCI Z MOČNO VOLJO je priročnik družinske svetovalke, učenke Jesperja Juula, Smille Lynggaard, ki razume otrokov gon po samosvojosti in ob tem čuti tudi stisko starša, ki ga spremlja. Podnaslov te knjige, Kako v miru živeti z njimi in s sabo, je dvojen – v družini gre vendar za dobro počutje vseh družinskih članov, ne le nekaterih!

Smilla Lynggaard bralca v Otroci z močno voljo hitro pridobi na svojo stran. Podobnim vzgojnim priročnikom gre vseprevečkrat samo za otroka in opise njegovega vedenja ter metode, ki naj bi ga spremenile (pa ga skoraj nikoli ne), avtorica pa se na vseh praktično zasnovanih 127 straneh trudi, da ne bi priznala le enostranske posebnosti otroka z močno voljo, temveč tudi stisko, ki ob sobivanju z njim pogosto prevzame starše ali celotno družino.

Tak otrok namreč ni fikus, ki bi ga postavil na sonce, potem pa bi ti pri 25 stopinjah Celzija miroljubno namignil, da si želi v senco (ali bi za hlajenje celo poskrbel sam), temveč je otrok z močno voljo skoraj zmeraj v nasprotju s tistim, kar od njega še tako pretanjeno želi/zahteva/hoče družba. Tak otrok ima svoj scenarij česarkoli že vsaj 20 minut pred odraslim. Ti rečeš črno, on reče belo. In on bi za belo šel čez trupla.

Če boš temu odstavku očital dramatiziranje ali rekoč ‘Pa saj so vsi otroci takšni!’ zaprl zavihek, škoda. Le ozri se po svojih otrocih – še bolje, če jih imaš več in sorojence lahko nekrivično primerjaš. Pomisli na otroke v svoji širši družini, spomni se na sosedovega mulca in na tisto punčko, s katero se tvoja tamala trenutno najraje igra …

Oh, še kako se razlikujejo po odzivih, energiji, razpoloženju, impulzivnosti in drugem, kajne? V resnici je najbolj boleče za starša, ki še ne razume in sprejema otroka z močno voljo, kadar mu okolica prišepetava, da je otrok takšen zaradi premalo ali preveč jasne vzgoje, da je takega vedenja naučen, da izkorišča, da manipulira, da igra in da so za vsako njegovo vedenje v resnici krivi čisto sami. Pa pogosto niso.

Smilla Lynggaard priznava obstoj močne volje kot značilnosti, ki je v vsej razsežnosti vseeno nimajo vsi otroci. Potolažila vas bo. Okrepila za naprej. Priznala vašo trenutno nemoč. In pokazala možnosti za oblikovanje lastne družinske dinamike, ki bo bližje vsem – otroku z močno voljo, ne da bi mu jo odvzeli, in vam, ne da bi izgubili svojo avtentičnost.

Če gre knjigi, ki je izšla pod okriljem odličnega slovenskega Familylaba, kaj očitati, je to le njena zunanja podoba. Platnice so mehke in ne verjamem, da bo en izvod lahko prenesel številna listanja, vračanja, podajanja in izmenjavanja tega sicer zelo dobrega besedila.

Delo je razdeljeno na 14 poglavij, v katerih avtorica kmalu po opisu tragikomičnosti družin z močnovoljnežem odraslega povabi v raziskovanje vedenja in čutenja tega otroka. Pomembno je ohraniti zanimanje zanj, tudi za obnašanje in čustvovanje, ki njemu in nam predstavlja napor!

Kaj se dogaja temu otroku? Zakaj je tako impulziven? Zakaj gradi takšno obrambo ob najmanjši zahtevi? Zakaj mora zmeraj uveljaviti svoj prav? Zakaj gre ob tem vedno na nož?

Je močna volja res samo slaba? Seveda ni, a starši otrok z močno voljo tega pogosto ne zmoremo videti tako optimistično in v blago prihodnost usmerjeno. Ne, izčrpani smo, naveličani otrokove neuklonljivosti, pikolovskosti in samosvojosti. V njej na dnevni ravni le redko ugledamo dar. Pa tam vsekakor je!

Močne volje otroku nikakor ne gre odvzeti, toda obstajajo načini, kako jo preoblikovati tako, da bodo otrok in celotna družina ob tem pridobili več vsakodnevnega miru, samozavesti in dobrega počutja. Upam, da bo lahko del vzgajanja otroka z močno voljo Smilla Lynggaard olajšala tudi tebi. In veš, kaj? Potem bo precej drugače tudi otroku.

[GDČ. ŽREB] Knjigo Otroci z močno voljo bom podarila nekomu, ki bo do četrtka, 9. maja, v komentarju pod to objavo, na Facebooku ali Instagramu odgovoril, kaj pričakuje od branja tega priročnika.

[PEDAGOŠKI NAMIG] Knjigo priporočam v branje tudi vzgojiteljem, učiteljem na vseh ravneh šolanja in vsem, ki ste v dnevnih stikih z otroki, recimo športnim trenerjem, občasnim varuhom, organizatorjem otroških prireditev, starim staršem itd., da bi med podmladkom, ki ga srečujete, spretneje in bolj odprto ravnali s tistimi, ki rušijo vaš red. Spoznali boste, zakaj, in razumeli.


Smilla Lynggaard: OTROCI Z MOČNO VOLJO; Kako živeti v miru z njimi in s sabo (Inštitut za sodobno družino Manami, 2019, 127 str., 19,90 EUR)

KOMENTARJI

 1. Hmmm, kaj od priročnika pričakujem? Kako pogledati na otrokovo samosvojost in vztrajnost z drugega zornega kota, drugačnega, kot ga ponuja družba, in kakšen konkreten napotek za mirnejše sobivanje.

 2. Veselim se primerov reševanja vsakodnevnih situacij z otrokom z mocnp voljo in kako sebe dvigniti v trenutkih ko zaradi utrujenosti enostavno vec ne vidiš načinov. Do sedaj me še nobena family labova knjiga ni pustila ravnodusne, verjamem da tudi ta ne ?

 3. Želim si ohraniti voljo otroka do take mere, da ga ne posrka čredni nagon, hkrati pa ga gnaučiti naučiti sodelovanja z drugimi.

 4. Od knjige pricakujem veliko tega, da bova znala z najinim otrokom in nekaj tudi tega, da nisva (samo) midva kriva, da je tako tezko.
  Ker je RES tezko. Imava se enega otroka in prisezem, da sem se ze zalotila v razmisljanju, da sva ga dobila taksnega zato, da naju nekdo potolazi, da nisva (samo) midva kriva, da je prvi taksen kot je.
  Za knjigo bom hvalezna do neba.

  1. Snezana Forelle says: Odgovori

   Jaz prav tako kot ostale mamice pricakujem uporabne napotke kako krotit visek energije nase prvorojenke se posebno sedaj ko bo dobila se bratca in mamica ne bo imela vedno/dovolj casa za njo.

  2. Ker delam v pedagoskem poklicu bi bila tega prirocnika zelo vesela. Mogoce, da se ponovno malo vrnem v teorijo, preberem in vse skupaj povezem z vsakodnevno prakso. Pa nedvomno mi bodo zapisi prisli prav tudi kot mamici v prihodnosti.

 5. Spoštovana,
  že nekaj časa nazaj sem zasledila izraz otroci z močno voljo, ki mi je takoj postal zelo blizu. Pri sebi sem za svojega skoraj 6 let starega sina pričela uporabljati ta izraz in nama obema je bilo lažje……vendar ta tolažba ne traja dolgo, saj takšni otroci potrebujejo malce drugačen pristop, priznam zmanjkuje mi idej in pa energije, saj sva vsak dan kot dva pogajalca. Vesela bi bila te knjige, v kateri bi dobila smernice za sebe, sina in nasploh za celo družino, ki potrebuje veliko energije, da ga preglasi. Lp

 6. Glede na zapis, popolnoma prepoznam svojega otroka v njem in hrati tudi sebe, kako bijem boj med dvema bregovoma – ohraniti njegovo avtentičnost in močno voljo ter kako prilagoditi življenje, da bomo vsi lažje šli skozi tok življenja. Ja zagotovo bi nam vsem ta knjiga prišla prav in prav to pričakujem od nje.

  1. Knjiga bi mi prsla super prav ker imam tri malcke z mocno voljo in vcasih v sali recem da imamo doma “vojno zvezd” 🙂

   1. Mogoče bo knjiga prinesla mir in razumevanje, ki ju potrebuje naša družina. Petletnik, ki kriči na enem bregu, jaz, ki kričim na drugem, mož in sestrica pa nekje vmes, utrujena od celotne situacije.

 7. Pričakujem mir. Da me pomiri, da se da kako drugače, da me pomiri, da znam drugače reagirat, ne z jezo. Da me pomiri, da bo hči funkcionirala v družbi tudi z močno voljo. Pa malo tudi to, da mi da priznanje da nisva midva “kriva”. Ker roko na srce, velikokrat se vprašaš: “pa kaj delava narobe, da je taka?” 🙂

 8. Pričakujem namige, nasvete, ker zivljenje s takim otrokom ni preprosto – polno preizkusenj je zanj, za njegove sorojence in tudi za naju z mozem.

 9. Sonja Gracner says: Odgovori

  Imamo.trmoglavega,nejevoljnega in.vzkipljivega najstnika,na.trenutke tudi ljubecega,cartljivega in zelea bi ,da bi v knjigi nasla kaksen nasvet,ki bi nasi druzini ponudil resitev za mirnejsi vsakdan prezivet z nasim impulzivnezem.
  Se ze veselim,ce me izzrebate..no pa tudi zbiratelja taksnih knjig sva..

 10. To je pa absolutno 100% sigurno, da nista vidva “kriva”. Enako, kot verjetno razumete, da ne bi bila vidva “kriva”, če bi se rodil z rdečimi lasmi, gej, bolj/manj zvedav…

 11. Pričakujem praktični nagim za rešitev vsakodnevne situacije. Se pa ne slepim, da bo čudežno rešitev vse tegobe in težave 🙂

 12. Pričakujem, da bom podučena iz kje črpati energijo za vztrajanje v pravilnem odnosu z otrokom z močno voljo, ki je vzgajan na enak način kot sorojenci, pa vendar ima”skrivno moč” potegniti živce iz podplata in vztrajati pri svojem.

 13. Pričakujem da dobim spet nov/drugačen vpogled na vzgojo. Ne pričakujem čudežev, bi pa bla vesela če bi na dnevni bazi bil kakšen izpad manj (otrokov ali moj) 🙂

 14. Pričakujem, da priročnik ponuja nova spoznanja oz. koristne nasvete, kako se kot starš opolnomočiti, da bi v stresnih situacijah reagiral tako, da bi bilo kar najbolje za vse.

 15. Nekaj Juulovih knjig sem z navdusenjem prebrala, zato bi me zanimala tudi zgornja. Moja 5-letnica ima zelo mocno. Vcasih mi ze zmanjka idej, kako se lotiti resevanja vsakodnevnih nesoglasij, zato bi knjigo s prakticnimi nasveti z veseljem prebrala.

 16. Najlepša hvala za vaše odgovore. Nagrajenka je odgovorila na Facebooku.

 17. Aha, vidim da moram tole dati v plan za to poletje!

Dodaj odgovor