POLETNO BRANJE GDČ. KNJIGE 2019

Bo že tako, da tudi letošnje poletno branje Gdč. knjige ne bo prineslo samo lahkih in ta hip najpopularnejših vsebin. Na kup sem zbrala tisto, kar me zares zanima. Mislim, da lahko seznam prinese kaj dobrega tudi tebi. Zato izvoli, s tabo, dragi spremljevalec Gdč. knjige, delim 11 raznolikih naslovov, sam pa premisli, kaj naj to poletje dejansko pristane v tvojih rokah!

KAJ JE POLETNO BRANJE IN KAJ NI?

Poletnega branja ne vidim kot hitre ljubiče in krimiče za na plažo, temveč kot prebiranje kakovostnih zgodb in razmislekov, ki nosi ‘poletno’ samo v imenu. Prav iste knjige bi lahko brali tudi pri minus 10 stopinj Celzija, samo brez takega pompa, kot ga ustvarjamo z besedno zvezo ‘poletno branje’. Po drugi strani pa kritika tega ni potrebna, ker se na srečo vsaj poleti zazdi, da se ljudje bolj kot v telefone zazremo v zgodbe!

MOČ OSEBNE IZPOVEDI JE VEČNA!

Očitni must have letošnjih seznamov je BELO SE PERE NA DEVETDESET (Beletrina, 2018), prvenec Bronje Žakelj, nominiranke za nagrado kresnik (držim pesti!). Ta roman lahko glede na odsekan slog poneseš pod lipo, bor ali palmo; pod sleherno krošnjo povzroči neizogiben cmok v grlu. Avtoričin klic preminuli materi in krik smrti sta surova, nostalgična in pretresljiva.

Smrt je osrednja tema tudi v počasnem, izklesanem in scenaristično premišljenem romanu švicarsko-nemškega pisatelja Benedicta Wellsa, O KONCU ŽALOSTI (Mladinska knjiga, 2019). Močno ga priporočam občutljivi, zamaknjeni duši, ki si upa poskusiti razumeti, kaj vse zamaje družinska tragedija, in kaj vse lahko na novo sestavi predanost. Očarana sem nad tem besedilom!

PRIROČNIK ZA ČISTILKE Lucie Berlin (Cankarjeva založba, 2018) me mika zaradi priporočil, ki so jih tej obsežni zbirki kratkih zgodb namenili bralci, ki jim zaupam. Žal me od knjige ta trenutek odvrača predvsem razpršenost zgodb – že ob prvi sem povsem zbegana od številnih podatkov -, po drugi strani pa me k njej priteguje prav množica žensk, ki imajo očitno veliko razkriti.

Priporočam še prvi del trilogije OBRIS (Beletrina, 2019) kanadsko-britanske pisateljice Rachel Cusk. Droben roman, ki glede na naslovnico, kraj in čas dogajanja (vroče grško poletje) še najbolj ustreza ideji ‘poletnega branja’, a naj te to ne zavede. Besedilo je zelo moderno, iz pripovedi umikajoča pripovedovalka pa bralca le stežka pretenta. V bližajoči se življenjski spremembi se zateka h govoričenju o drugih (ali nismo vsi takšni?), v resnici pa poskuša ubežati sebi (kako znano, a?). Ne bo šlo! Obris zahteva zbranega bralca v senci!


Če se ti zdi vredno, s prijatelji podeli poletno branje Gdč. knjige. Že vnaprej se ti zahvaljujem za to gesto, ki pomaga k prepoznavnosti mojega dela!


NAJ ŽIVIJO ŽANRI IN POLJUDNA ZNANOST!

PEŠČENEGA PLANETA (Sanje, 2018), pionirske in kultne znanstvenofantastične zgodbe Franka Herberta, sicer zaradi žanra ne bi prebrala kar tako, a za branje sem zunanje motivirana. Saj veš – včasih beremo tudi zato, da bi lažje razumeli, zakaj je neka knjiga všeč našim dragim. Včasih uspemo razumeti – in spet drugič niti ne (hah).

Cankar je in bo in! V črno-belem stripu, krasno ilustriranem in zrežiranem, zgodovinarja Blaža Vurnika in striparja Zorana Smiljanića, tega velikega ustvarjalca in misleca spoznamo glede na čas in prostore, v katerih je bival. Lažje razumemo dinamiko njegovega pisanja, ljubezensko izmikanje, finančni polom in drugo. Knjigo IVAN CANKAR: PODOBE IZ ŽIVLJENJA (Forum, 2018) posebej priporočam v počasno branje vsem, ki se boste s Cankarjevimi dramami ukvarjali na maturi 2020.

Z mladimi sta povezani še dve deli na seznamu poletnega branja Gdč. knjige. Prva je zbirka pogovorov s sodobnimi najstniki, naslovljena BESEDO IMAJO MLADI (Modrijan, 2019). Kazalo knjige filozofa in psihoanalitika Umberta Galimbertija obeta kritične premisleke mladih o nadzoru staršev, sodobni tehnologiji, šolstvu, iskanju samega sebe, partnerstvu in življenjskih ciljih. Zelo se je veselim!

Drugo je obsežno besedilo psihologinje Marjane Škalič, ŠOLA, KAM GREŠ? (samozaložba, 2018). Gre za izčrpen teoretični pregled zgodovinskih začetkov šolanja pri nas in pregled trenutnega sistema, ki napoveduje tudi nadaljevanje besedila z več konkretnimi alternativami za napredek slovenskega šolskega sistema. Za to delo si vzemimo čas kot aktivni državljani, ki po branju sami presodimo, s katerimi deli soglašamo in s katerimi manj.

NAJ BO NAPETO!

ŽIVI PESEK (Mladinska knjiga, 2019) je kriminalka, prodajna uspešnica, pretopljena tudi v TV-serijo (Quicksand). Malin Persson Giolito je sicer odvetnica, ki je razgibano zgodbo o Maji, najstnici, obotoženi sodelovanja pri streljanju na švedski srednji šoli, opremila s pritegajočo napetostjo trilerja ter dinamičnimi skoki med preteklostjo in sedanjostjo. Ta je tipična poletna, če že hočete!

Kaj pa avtobiografski prvenec Feliksa Plohla, VSI MOJI GREHI (Beletrina, 2019)? Avtor je knjigo napisal v programu usmerjenega literarnega pisanja v zaporu na Dobu. Radovedna sem, kako gradi pripoved, kakšna sta slog in jezik ter kako se kot bralec opredeliš do smrtnih grehov drugega.

Prebrati si želim še megaobsežno SKRIVNO ZGODOVINO Donne Tartt (Cankarjeva založba, 2016). O vsebini te knjige ne vem ničesar. Tisto, kar me vleče k branju, je zelo banalno: avtoričin Lišček je za prvo srečanje z njenim pisanjem absolutno prevelik zalogaj za bralca, ki se 300+ strani zmeraj vsaj malo prestraši, zanima pa me skrivnost uspeha te ameriške pisateljice in njenih pripovedi.


Med knjigami, ki bi lahko bile na seznamu poletnega branja Gdč. knjige, so vsaj še:

NAJINI VALOVI, Petja Rijavec, Založba Miš, 2019,

SMRTONOSNA BELINA, Robert Galbraith, Mladinska knjiga, 2019 (4. del detektivke iz serije Cormorana Strikea),

PRIKRITI PLAMENI, Celeste Ng, Mladinska knjiga, 2019,

IVANA PRED MORJEM, Veronika Simoniti, Cankarjeva založba, 2019,

DA BOŠ NA TEKOČEM, Christophe van Gerrewey, KUD Sodobnost International, 2018,

LENINOV PARK, Tadej Golob, Goga, 2018,

ŽENSKA DRUGJE, Maja Gal Štromar, Goga, 2017,

MALOMEŠČANI, Lara Paukovič, Litera, 2019,

POGOVORI S PRIJATELJI, Sally Rooney, Sanje, 2019 (predviden datum izdaje 15. julij)

in druge.


Odlične sezname poletnega branja najdeš tudi v Alenkini Literarni lekarni, pri Ivani D. (@ivana_dja) na Instagramu, Samu Ruglju na Siolu in v Delu, kjer so seznam sestavili slovenski prevajalci.

Želim ti mirne vroče dni in čim več dražljivih zgodb!

KOMENTARJI

  1. […] Belo se pere na devetdeset sem uvrstila na seznam letošnjega poletnega branja Gdč. knjige. Tukaj poglej, kateri naslovi so se še znašli med […]

Dodaj odgovor