5 PUSTOLOVSKIH FILMOV ZA STAREJŠE PREDŠOLSKE OTROKE

Starejši predšolski otroci že kažejo zanimanje za vse, kar je vsaj malo nevarno, dinamično, nagajivo, prebrisano, razburljivo in polno nedolžnih nezgod. Še vedno hočejo srečne konce in dajmo jim vse to tudi na televizijskem zaslonu tako, da jih ob družinskem ogledu spremljamo, jim kaj dodatno razložimo in se vsi skupaj zabavamo. Izvoli, tukaj je 5 pustolovskih filmov za starejše predšolske otroke! Nekaterih se spomniš še iz svojega otroštva, kajne?


HOME ALONE (103 minute)

Fotografija: forbes.com

Film Sam doma si je v idealnem primeru najbolje ogledati pozimi med prazniki, a če imate več časa in zanimanja prav zdaj sredi poletja – zakaj pa ne? Nostalgija odraslih je ob ogledu neizogibna, neverjetno veliko občutkov, spominov in kadrov se bo ponovno zbudilo v tebi, zrela duša, tvojemu podmladku iz drugega stoletja pa bo Kevin še kako zanimiv poba. In ogromna ameriška hiša in lučke na dovozu in, o ja, grozeča, umazana roparja, ta ne pretirano bistra zlikovca, ki ju to malo svetlolaso prebrisano bitje zmeraj vrže (vsaj) na rit … Smeha polna hiša!

Tamali si je ta film pozimi kot 5-letnik ogledal iz škatle za jelko (varnost in to), pri Sam doma 2 pa se je zelo bal gospe z golobi. V ogled sva ga odrasla kar malo zelo potisnila, toda hej, konec dober, vse dobro. V vse poznejše dele Sam dom me za zdaj zaradi menjave glavnega igralca ne vleče.


PADDINGTON (95 minut)

Fotografija: visitlondon.com

Ta govoreči medo, obseden s sendviči, ki jih skriva pod klobukom, in posnet po knjižni predlogi, me je presenetil zaradi dobre kombinacije animiranega medveda in igralcev – v trailerju se mi zdi tako bizaren, v filmu pa precej bolj prikupen in naraven!

Tamalega je najbolj zabavala poplava v kopalnici v prvem delu, drugi, Paddington 2, pa ga je zaradi zapleta z direktorico muzeja precej bolj begal. Ali ni posebno doživetje opazovati otrokovo odzivanje na vsebino na zaslonu – kako se vživi (ali ne) v zgodbo, kaj opazi v njej, po čem bolj povprašuje, kaj ga nasmeji, kaj razjezi, kaj navduši in kaj popolnoma prestraši?


Še več zamisli za mlajše predšolske otroke najdeš v objavi ČUDOVITI SVET FILMOV ZA PREDŠOLSKE OTROKE – 6 ZAMISLI.


DENNIS THE MENACE (94 minut)

Fotografija: looper.com

Denis pokora je film, ki se ga iz svojega otroštva spomnim samo po naslovu. Gledati tega iznajdljivega, drznega in nagajivega svetlolasega poba na odraslost je resen trening sprostitve in nemoraliziranja ob ogledu. Glavni nergač, Mr. Wilson (Walter Matthau) tako ali tako opravi to nalogo namesto gledalca, film pa v glavnem nasmeje (uboga starša, ki ne dobita varuške za tega prebrisanega mulca) in vleče k ogledu zaradi skrivnostnega roparja, ki se potika po Denisovi soseski. Seveda je tamali s fračo (zobje!) vsestranski zmagovalec!


MOOMINS AND THE COMET CHASE (75 minut)

Fotografija: creativetourist.com

Čudovit celovečerec je tudi tale o mumunih, ki lovijo komet. To je čisto prava pustolovščina z napetimi trenutki boja z vodo, vesoljem, naravo in lastnim pogumom, podkrepljena s samosvojo animacijo in glasbo.

Mojemu mlademu sogledalcu je bil film izjemno všeč zaradi teme (komet, ki bo padel na Zemljo, kaj bo razdejal, kako bo to videti, kaj bo z mumini, kdo bo umrl – nihče, mimogrede). Film naju je pozneje vodil tudi do krasne knjige Tove Jansson, Komet prihaja ( o njej sem na Gdč. knjigi pisala tukaj).

V mumin zanosu sva si ogledala še Moomins on the Riviera (Mumin na Azurni obali), a 5,5-letnika film ni tako pritegnil. Več je metaforike, cinizma in družbene kritike, ki jih starejši gledalec bolje razume kot otrok.


ERNEST IN CELESTINE (80 minut)

Fotografija: hollywoodreporter.com

To je nadvse nežno in skrbno izrisana ter v slovenščino sinhronizirana animirana zgodba o prijateljstvu med medvedom in mišjo, ki je v očeh okolice nezaslišana, celo prepovedana. Film je ravno prav napet, da razburjenje in mirovanje gledalca med ogledom prijetno valovita. Ernest in Celestina skrivata pred policijo. Ob tem med strahom čutita tudi predanost, zaščitništvo, skrb za drugega in noro ustvarjalnost – Celestina slika, Ernest pa obožuje glasbo.

Sina je ta risani film močno zanimal, zagotovo tudi zato, ker sta mu medved in miš ljuba zaradi slikanice, ki si jo redno ogledujeva že od njegovega 2. leta. V slikanici je Celestina Tinka, poglej, naslov je Ernest in Tinka sta izgubila Simona. To je ena najlepše ilustriranih otroških knjig sploh!


Kaj pa predlagaš ti? Za razne Frozen in Toy story vem, a pri nas doma disneyjevski izdelki zaenkrat niso poseben hit. Svoje predloge zapiši v komentarju na blogu, Facebooku ali Instagramu. Ne koristijo samo meni, razveselijo se jih tudi drugi bralci Gdč. knjige!

 

 

Dodaj odgovor